Derde klasse A (zondag) – ,,Wij gaan nu lekker naar huis, naar mama, heerlijk patatjes eten. Dan wordt de zondag voor ons als SJZ-supporters toch nog leuk afgesloten.” Dat zei de vader op de dunnetjes bezette tribune tegen zijn zoontje die de dag ervoor met de F3 van SJZ ook verloren had. Maar die nederlaag kwam minder hard aan, want dan mag je op die leeftijd na de wedstrijd nog een penalty in het goal proberen te rossen, dan deze keiharde 1-6 thuisnederlaag van SJZ tegen nummer twee in de derde klasse A op de zondag, avv Alphen. Vader kon er halverwege de wedstrijd al niet over uit: ,,Er zit bij SJZ echt geen enkele lijn in het spel. Het is te hopen dat het niet veel erger wordt met deze 0-3 ruststand.”  

De beide teams kwamen in een mistige Zoeterwoudse omgeving het kunstgrasveld op
De beide teams kwamen in een mistige Zoeterwoudse omgeving het kunstgrasveld op

Zijn zoontje, fanatiek voetballiefhebber want in de pauze van deze topper ging hij met een vriendje op het kunstgrasveld even lekker ballen waar vaders even zich de kantinewarmte liet omarmen, ging er na een onthutsende eerste helft weer heerlijk positief voor zitten op vaders schoot. Maar de meeste supporters met een groenwit hart kwamen niet verder dan kreten als: ‘Kom op jongens, tandje erbij’, wetende dat Alphen dodelijk effectief counterde. Maar daar kregen zeker de Alphense voorwaartsen Kevin Duthler, twintig doelpunten tot op heden, Daniel van Leeuwen, de lange geroutineerde centrumspits met veertien doelpunten, en middenvelder Dennis Boer, met acht hits ook lekker bezig, alle ruimte voor van de verdediging en het middenveld van SJZ.

 SJZ nam met 30 uit 15 (38-27) voor de wedstrijd een vierde plek in waar Alphen tweede stond met 37 uit 16 (58-31). Hoe kom je dan als ploeg uit de winterstop? Door de afgelasting vorige week uit tegen MMO was het voor SJZ de eerste wedstrijd waar Alphen vorige week Bernardus al met 7-1 aan de zegekar had gebonden. Voor SJZ was het door meerdere redenen een bijzondere wedstrijd. Door de ziekte van trainer Rob van den Wijngaard moesten Rene de Haas en Peter Bos van de technische staf het team begeleiden. Dat was bij deze routiniers zeker in goede handen. Maar door blessures konden ze niet beschikken over Peter Wansink en supersub Caleb van der Helm, Sjoerd Hulsbos was een weekend weg en Koen van der Meer was op vakantie. Hij had er ook al acht gescoord in de eerste seizoenshelft.

De trouwe aanhang van avv Alphen steunde ook hun grensrechter.
De trouwe aanhang van avv Alphen steunde ook hun grensrechter.

Het gespeelde clublied van SJZ voor de wedstrijd maakte niet veel indruk op het team van Alphen, maar het gaf SJZ ook geen vleugels, integendeel. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Laag was er het eerste kwartier geen partij die de boventoon voerde. Beide teams hanteerden vooral de lange bal en dat was niet echt het vertrouwde SJZ-spelletje. Uit niets kon de neutrale toeschouwer afleiden dat het hier ging om een duel tussen de nummer vier en twee. Maar wetende dat Teylingen met 34 punten op de derde plaats stond en Meerburg de koploper was met 41 punten, was een zege voor beide teams noodzakelijk.    

Maar in de 17e minuut veerde iedereen langs de lijn en op de tribune op. Een splijtende pass van linksbuiten Duthler bereikte aan de rechterkant spits Van Leeuwen die via de keeper de bal over de doellijn van het SJZ-doel zag verdwijnen of…? Grensrechter Marco Zaal wees met zijn vlag kort naar het midden en deed deze ineens rap naar beneden, er werd kort doorgespeeld maar alles wat oranjezwart van Alphen was stond te juichen. Geen oortjes, geen doellijntechnologie maar gezond polderoverleg leidde tot de 0-1, doelpunt dus. Het betekende Van Leeuwens vijftiende alweer dit seizoen. Met deze actie was de geest uit de fles, want de ene flitsende counter na de andere legde Alphen op de Zoeterwoudse grasmat.

Ongelofelijk hoeveel ruimte Duthler kreeg van de SJZ-verdediging. Met Van Leeuwen werd hij door middenvelder Boer en de zeer dynamische spelverdeler Omed Latifi op tien voortdurend voorzien van schitterende, splijtende passes. Vier minuten later was het Van Leeuwen die een voorzet van rechts door middenvelder Bryan de Vries ingetikt zag worden na een eerdere kluts op de SJZ-doellijn, 0-2. Een afgekeurde Alphense goal, buitenspel, een snoeihard schot van Van Leeuwen op de rechter doelpaal, alles wat SJZ een warm hart toedroeg wist niet wat er met hun cluppie aan de hand was. Pas in de 34e minuut kon SJZ-spits Frank Willemse een eerste kans noteren, maar wel in buitenspelpositie.

Maar het was maar een druppel op een gloeiende plaat want centrumverdediger Jordi van Dam van Alphen slaagde er bijna in na een solo van zestig meter te scoren. Hij vormde met zijn Alphense collega’s deze wedstrijd een zeer solide verdediging, waar ze in de competitie toch al 31 tegentreffers hadden moeten verwerken. Het deed denken aan de tijden van het gouden Feyenoord-duo Rinus Israël en Theo Laseroms, elke bal werd naar voren geroeid wetende dat hun collega’s voorin met de snelheid en beweeglijkheid deze middag levensgevaarlijk waren. Zo kwam in de extra speeltijd een hoge pass op links bij Duthlen terecht. Zo vrij als een vogel en geen groenwit binnen de vijftien meter te zien sprintte hij naar de zestien. Daar kapte hij de zeer ervaren verdediger Guus van der Hoeven uit en uit stand krulde hij met rechts de bal in de rechterbovenhoek, een beauty.

Vele SJZ-supporters wilden deze topper in de derde klasse A van dichtbij beleven
Vele SJZ-supporters wilden deze topper in de derde klasse A van dichtbij beleven..

,,Er zit vandaag echt geen systeem in het spel van SJZ, als het zo doorgaat wordt het nog 0-6 ook”, sprak de vader na het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter Van der Laag. Je zag het aan hoe de SJZ-spelers van het veld sjokten, dit hadden ze zeker niet verwacht wetende dat ze uit tegen Alphen met 2-3 hadden gewonnen na een 0-3 ruststand. De technische staf van SJZ bracht na rust Martijn van Rijt in als vervanger van linksbuiten Danny Pieterse. Deze was geen schim van zichzelf deze wedstrijd. Nummer tien van Alphen, Latifi, werd vervangen door Illias Alla die van Nieuwkoop was overgekomen. En hij pakte het spelletje naadloos op in deze tweede helft.

Het toepasselijke pauzelied wat uit de geluidsspeakers denderde, ‘Gimme hope Joanna’ van Eddy Grant, kon het tij ook niet doen keren. Al in de 47e minuut werd het 0-4. Uit een corner van spits Van Leeuwen kopte Aatif El Bouny prachtig in. Alphen bleef levensgevaarlijk counteren waar SJZ er wel feller in ging, maar geen echte doelkansen kon realiseren ondanks het sleurwerk van aanvoerder Kevin Bos en spits Willemse. In de 59e minuut was het weer Duthler die op links, zo vrij als een Alphens vogeltje maar mag zijn, de bal kon aannemen en de bal schitterend vanaf 20 meter in de rechterbovenhoek streepte. De technische staf van SJZ restte niets anders dan de laatste twee wissels in te brengen, Corné Berg als linksbuiten waardoor Van Rijt naar achteren ging en Roy Versteegen als slot op de deur achterin. Alphen-trainer Rob Wolsleger bracht direct ook Kevin Minnee in.

 ,,Nou dat is de eerste normale aanval van SJZ die ik mag beleven deze middag. En dan hebben we het wel over de 62e minuut”, aldus de vader die een heleboel aan zijn voetbal liefhebbende zoontje had uit te leggen. Er kwam iets meer dreiging bij SJZ vandaan, dit tot ongenoegen van de Alphense bank. Zij zagen juist unieke kansen om het doelsaldo uit te bouwen. Luidkeels lieten ze hun ongenoegen over deze wedstrijdfase blijken. Ze pasten ook hun derde en laatste wissel toe, Christiaan Moors ging in de spits spelen. Na een eerdere kans voor SJZ-verdediger Evert Hoogervorst kon hij in de 86e minuut met een schot voor de eretreffer zorgen, 1-5. Een schot van spits Willemse ging één minuut later rakelings over, maar gekker zou het niet worden. Integendeel, het was Duthler die de hele Zoeterwoudse verdediging weer zoek speelde en vanaf de achterlijn legde hij de bal terug op middenvelder Boer die heerlijk intikte (1-6).

SJZ-spits Willemse had zijn 150ste wedstrijd geheel anders voorgesteld. De te ontvangen bronzen SJZ-penning pak je toch liever aan met een heerlijk gespeelde wedstrijd achter je. Met deze 1-6 zege deed Alphen hele goede zaken. Koploper Meerburg speelde namelijk gelijk en nummer drie Teylingen verloor waar de nummers vijf en zes ook punten verspeelden. Alphen gaat, zeker gezien het spel van de voorwaartsen, de strijd met koploper Meerburg aan om het kampioenschap voor deze derde klasse A. En SJZ, uithuilen en zondag 31 januari uit tegen middenmoter Van Nispen, met 4-1 van ASC verloren, opnieuw beginnen. En vader en zoon verlieten gezellig kletsend hand in hand de SJZ-tribune wetende dat thuis de patatjes klaar stonden.    

 SJZ – a.v.v. Alphen 1-6 (0-3). 17. Van Leeuwen 0-1, 21. De Vries 0-2, 45.+1. Duthler 0-3, 47. El Bouny 0-4, 59. Duthler 0-5, 86. Hoogervorst 1-5 en 89. Boer 1-6. Scheidsrechter: D. van der Laag. Toeschouwers: 150.

SJZ: Van Diemen, Hoogervorst, De Goede (61. Versteegen), Van der Hoeven, Bos, Plooij, Griffioen (61. Berg), Coret, Sleijser, Willemse en Pieterse (45. Van Rijt).

a.v.v. Alphen: Bruines, Boer, Hogeweg, Van Dam, Nieumeijer (61. Minnee), El Bouny, Boer, De Vries, Van Leeuwen (71. Moors), Latifi (45. Alla) en Duthler.