Derde klasse A (zondag)- Een wedstrijd wordt pas afgelast als de veiligheid van de spelers niet gewaarborgd kan worden, zo schrijft het reglement voor. De veiligheid van de spelers van Alphen noch die van Meerburg was in het geding, het risico van omvallende lichtmasten of om zelf omver geblazen te worden was nul, toch kan de discussie gestart worden over de zin van dit soort wedstrijden. De windkracht negen die dwars over het veld stond maakte goed voetbal totaal onmogelijk. Tel daarbij op de gevoelstemperatuur van rond nul graden die de spelers en de kleumende toeschouwers te verduren kregen en je vraagt je af of het niet anders kan, of moet. Een vriendelijk briesje en aangename voorjaarstemperaturen hadden de topper tussen twee in principe goed voetballende teams een ander aanzien gegeven. De toeschouwers die de centrale verwarming verkozen boven een middag aan de Sportlaan hadden de penningmeester van de thuisclub ook nog eens een extra plezierige middag kunnen bezorgen. ,,Het was een bizarre voetbalmiddag”, vertelde Meerburg speler Justin de Jong.

Meerburg, zonder onder meer de geblesseerde spits Mats van der Poel,  was enerzijds naar Alphen gekomen om de thuisclub definitief op afstand te zetten en anderzijds om aan te tonen dat de 2-5 nederlaag thuis op een vergissing berustte. Alphen, dat o.a. schutter Daniel van Leeuwen moest missen, bevond zich min of meer tot eigen verbazing op een tweede plek, waar men aan het begin van het seizoen hoogstens op een zevende positie had gerekend. Met slechts drie punten achterstand op rivaal Meerburg leek een aanval op de eerste positie een logische stap. Van dat voornemen kwam niet zo gek veel terecht. In de eerste helft kon de ploeg nog verwijzen naar een redelijk evenwicht in het veld, in de tweede helft kwamen de Alphenaren er niet meer aan te pas. Hoogtepunten waren spaarzaam in de eerste 45 minuten. Patrick Bom, keeper van de bezoekers, hoefde geen enkele redding te verrichten, zijn collega aan de overkant moest een enkele keer handelend optreden. In de laatste minuut hield hij de rust toen Justin de Jong in scoringspositie kwam. Hij redde fraai en de bal caramboleerde net over de lat. Een spaarzaam hoogtepunt was wellicht de toeschouwer die een wegwaaiende bal achterna zat: eerst viel hij over een hek om vervolgens de sloot in te glijden.

De tweede helft was geheel voor de brigade van Ron de Roode. Zij hielden zich het beste staande in de absurde weersomstandigheden. De dwars over het veld staande storm zorgde ervoor dat het spel zich voor verreweg het grootste deel afspeelde aan de zijlijn. De bal die telkens in de aanpalende sloot terecht kwam zorgde nog eens voor hinderlijk oponthoud. Een fatsoenlijke aanval opzetten was vrijwel onmogelijk, hoewel de bezoekers een paar maal dreigend opdoken voor het doel van Maikel Bruines. De goalie ging in de zeventigste minuut hopeloos in de fout bij een hoge bal. Was het de wind die hem een inschattingsfout deed maken? Het leer gleed in ieder geval door zijn handen en verdween in het doel; een toevalstreffer, maar vanzelfsprekend was er niemand van Meerburg die daarom maalde.

De gelijkmaker kort daarop was evenmin het resultaat van een vlotte combinatie. Bij een van de zeer spaarzame tegenaanvallen leek een speler van Alphen aangetikt te worden. Volgens de grensrechter van de bezoekers stonden hij en een teamgenoot echter buitenspel en was er bovendien geen sprake van een overtreding. Het is echter de man met de fluit die over dit soort zaken mag beslissen en hij wees naar de stip. Kevin Duthler maakte zijn 25ste doelpunt (!) vanaf elfmeter en bezorgde zo zijn club uiteindelijk een punt.

Het laatste kwartier kreeg Meerburg een paar dotten van kansen onder andere via de anders zo trefzekere Joep van Vuren, maar die werden niet benut. De Jong treurde nog na over de gemiste kansen: ,,We hadden de mogelijkheid om Alphen op zes punten te zetten. Die kansen waren helaas niet aan ons besteed. Zonde. De strijd om het kampioenschap is nu zeker nog niet beslist. Alphen blijft een concurrent. Over twee weken moeten we tegen de nummer drie, Teylingen, en dan moeten we maar doen wat we vandaag verzuimd hebben: winnen. Hopelijk dan onder normale omstandigheden, want onder deze omstandigheden moeten voetballen is gekkenwerk.” En gelijk had hij.

Alphen-Meerburg 1-1. 72. Gidion Loos 0-1, 75. Kevin Duthler (penalty) 1-1.

Alphen: Bruines, Mike Boer, Vuijst, Van Dam, Nieumeijer, Hogeweg (85. Moors), Dennis Boer, De Vries (90. Van Egmond), Bolhandia, Latifi (60. Alla), Duthler.

Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Van Diemen, Weijers, Candido (46. Van Vuren), De Jong, Loos, De Groot (85. Van der Meer), Van der Voort, Laan.

Scheidsrechter: De Bruijn. Toeschouwers: 200.

Extraatje: eerst had de E1 tegen de E3 gespeeld en won de E3 met 8-1. Vervolgens moesten ze de boel opluisteren aan het begin van de grote wedstrijd. De kereltjes stonden te bibberen en werden bijna omver geblazen, de ballonnen werden uit hun handen gerukt. Jammer, ze waren bij avv Alphen, terecht, zo trots op die kereltjes. Er waren ook nog fakkels en vuurwerk. Zonde van het weer. Een reden om de jeugd toch nog even aandacht te geven, zo meent onze redactie (met dank aan avv Alphen):

image1 (Small)IMG_2558 (Small)IMG_2561 (Small) IMG_2555 (Small) IMG_2553 (Small) IMG_2552 (Small) IMG_2550 (Small) IMG_2549 (Small) IMG_2085 (Small)