Vijf jaar oud was hij toen zijn vader Gerard hem aanmeldde bij vv UDO. Nu, bijna achttien jaar verder, is Joost den Hollander bezig aan zijn afscheidstournee in het geel en zwart. Dertien wedstrijden liggen er nog in het verschiet voor de speler van de hekkensluiter van 3A, die na dit seizoen een streep zet achter prestatievoetbal op zondag.

,,De gedachte voorafgaand aan dit seizoen was, dat we door het vertrek van een aantal spelers meer een team zouden worden.  Dat is denk ik ook wel zo, maar de kwaliteit voor de derde klasse ontbreekt”, vertelt de 23-jarige centrumverdediger. ,,Zeker nu, na de winterstop, kun je wel zeggen dat wij verdiend onderaan staan. Ook al zal niet iedereen binnen de club dat met me eens zijn.”

Den Hollander tegen Van Nispen (Small)

Den Hollander zag afgelopen zomer een flink aantal teamgenoten, veelal via de achterdeur vertrekken, en dat laat bij de Oegstgeestse formatie zijn sporen na. ,,Ik denk toch wel dat je een Ian van der Wilden het meeste mist. Dat was een speler met snelheid en een eigen actie. We missen nu iemand voorin die een beslissende actie kan maken.”

De welbekende baard van de keizer deed gaandeweg dit seizoen zijn intrede op de Voscuyl, toen werd besloten het zondagvoetbal vaarwel te zeggen,,Ondanks dat de druk is weggenomen en we vrijuit kunnen voetballen, denk ik niet dat wij het redden om boven de streep uit te komen. Bernardus gaat hoe dan ook degraderen. Altior gaat degraderen. Daar boven zal het er een beetje om spannen. A.S.C. gaat nog wel wat punten pakken. Meerburg is sterker dan vorig jaar en wordt kampioen.”

Met weemoed zal alles en iedereen wat UDO een warm hart toedraagt terugdenken aan de jaren tussen 2008 en 2012. Onder het bewind van eerst Nico van der Salm en later Eelco Fielemon was er met spelers als Robbert Susan, Elroy van der Hooft, Martijn Walter, Daan Kramp, Michiel ten Haken, Thomas en Sean Goebel, Melvin Zweistra en een toen nog piepjonge Den Hollander vaak veel te genieten langs de lijn in de tweede klasse. Een niveau waarop de toekomstige fusievereniging volgens Den Hollander minimaal op moet mikken. ,,Tijdens de fusiebespreking kwam al naar voren dat ze hogerop willen, dan moet je denken aan de tweede klasse. Maar als je meer dan 1000 leden krijgt, ben je toch ook wel aan je stand verplicht om voor de eerste klasse te gaan. Die kant moet het op.”

Zelf zal de sportschoolmedewerker en hovenier de overgang naar de zaterdag, en de fusie die sowieso niet dit jaar, maar minimaal een jaar later van de grond gaat komen, niet meemaken. Meerdere clubs tonen interesse in de lange linkspoot, die er nog niet helemaal uit is voor zichzelf. ,,Totdat het honderd procent zeker is, ga ik daar niets openbaar over maken, maar je moet denken aan een tweede- of derdeklasser op zondag.”

Den Hollander, thuis Nicolaas Boys (Small)

foto’s: met dank aan lichtenbeldfoto.nl