Derde klasse A (zaterdag)- Voorafgaand aan de wedstrijd was de sfeer ontspannen in de bestuurskamer van DoCoS. Het was geweldig weer, alle voorbereidingen waren getroffen en de thuisploeg zou het karwei nu toch echt wel gaan klaren, zo was het idee aan Leidse kant. Voor de afvaardiging van WDS viel er ook nog iets te halen, namelijk een periodetitel, maar bij hen was het geloof er allerminst. Voor jullie staat er veel meer druk op, wij hoeven niet zo nodig”, was de opvatting van de kant van de Driebruggenaren richting de aanhangers van DoCoS. Hoe dan ook; iedereen had er zin in. Na deze wedstrijd moest de competitie er maar op zitten. En zo geschiedde: DoCoS werd soeverein kampioen en WDS is uitgespeeld. En voor het overige zullen Koudekerk en CVC Reeuwijk nacompetitie gaan spelen.

07052016_docos_kampioen_thuis_2016_WPF_9344_hennie (Small)

In Reeuwijk, twee weken terug, leed DoCoS de tweede nederlaag van het seizoen (2-1) en dat betekende uitstel van het kampioensfeest. Vorige week werkte de concurrentie niet mee aan een beslissing hoewel DoCoS toen wel-met moeite- won, maar nu volgde dan toch de ontlading. DoCoS ontdeed zich uiteindelijk eenvoudig van WDS (4-0) en daarmee werd de concurrentie definitief kansloos gelaten.

Nico van der Salm was er vooraf nog niet gerust op. ,,Dit is een pittige tegenstander die ook nog eens ergens voor speelt. We zullen echt ‘ons ding’ moeten doen en het vandaag moeten worden.” De al het gehele seizoen gereserveerde trainer rekende zich niet te vroeg rijk en dat was te billijken gezien de voorgaande weken. De thuisploeg kon niet beschikken over Tim Gonlag, die geblesseerd was gerakt in Reeuwijk. Maar verder had Van der Salm keus te over.

Uiteindelijk bleek WDS van geen kant bij machte om DoCoS het vuur aan de schenen te leggen. Weliswaar duurde het even voordat de Leidenaren hun ritme vonden, maar de treffer van Chris van Empel even voor rust maakte dat de tweede helft een formaliteit werd. WDS wilde en kon ogenschijnlijk niet en een mogelijke gooi naar de derde periodetitel kwam nimmer in beeld. Na de rust liet DoCoS op regelmatige basis zien waarom het de derde klasse ontgroeid is.

07052016_docos_kampioen_thuis_2016_WPF_9376_hennie (Small)

DoCoS, waar vooral Michael van Voorthuijzen en Rowin Peet een dijk van een wedstrijd speelden,  domineerde aan alle kanten en het ‘ding’ werd gedaan. Er was veel bewegelijkheid, duels werden gewonnen, er was diepgang en aan het positiespel mankeerde weinig. Zaken die maakten dat de tegenstander slechts kon figureren zoals dat dit seizoen zo vaak het geval was. Achterin stond het als een huis en het is ook niet voor niets dat DoCoS slechts twintig tegengoals incasseerde. Op het middenveld was DoCoS eveneens de baas en voorin was er ook nu genoeg creativiteit. Daarnaast beschikt de Leidse ploeg over Van Empel, die dus de openingstreffer op zijn naam bracht en later nog een treffer aan zijn totaal voegde. Melvin van Gent en Nils Slingerland verhoogden de feestvreugde.

Van Empel wilde niet teveel weten van persoonlijke lof. ,,Dit kampioenschap is toe te schrijven aan de kwaliteiten van het de gehele groep. Ik roem vooral onze mogelijkheden in defensief opzicht. Daar begint het allemaal. Aan de voorkant moet ik ze erin schieten.”

Het sierde de spits om bescheiden te blijven, maar met nu 22 goals op de teller is zijn bijdrage toch aanzienlijk. In niet minder dan vijftien wedstrijden vond Van Empel minimaal eenmaal het net. Sowieso kan DoCoS cijfers overleggen waarvoor het zich allerminst hoeft te schamen. Zowel thuis als uit toonde het zich de beste, waarbij op eigen veld enkel van Lugdunum werd verloren en op vreemde bodem dus enkel CVC Reeuwijk aan de haal ging met de zege. In elf wedstrijden won DoCoS met minimaal twee goals verschil en ‘gestolen’ werd een resultaat zelden.

07052016_docos_kampioen_thuis_2016_WPF_9395_hennie (Small)

Van der Salm kon na afloop alle reserves laten varen en sprak terecht van ‘een verdiende titel’. De trainer zoekt nog naar enkele gerichte versterkingen voor de tweede klasse, een niveau waarop UVS al even acteert. Beide clubs maakten de oversteek naar de zaterdag als speeldag en pakten de lift omhoog. ,,Dit kampioenschap is goed voor de club  en de mensen die daar intern de nek voor hebben uitgestoken om door te ontwikkelen. Daarnaast geeft het ook een boost aan het Leidse voetbal”, aldus Van der Salm.

Waar DoCoS tenslotte ook trots op mag zijn, is het feit dat de selectie hoofdzakelijk bestaat uit spelers die zijn opgegroeid bij de club. Veel spelers doorliepen met elkaar de jeugd in de Morsch en werden in de loop der jaren ware vrienden van elkaar. Het is op het veld terug te zien. DoCoS speelt als een homogeen team en er wordt voor elkaar gewerkt en waar nodig vallen er soms woorden om elkaar scherp te houden. Enkele spelers zullen volgend sezioen hun vleugels uitslaan, om daar het geluk te beproeven. Het gaat daarbij vooral om spelers die net buiten de boot vallen. Daarentegen weet Van der Salm nu al dat er ook enkele spelers zullen aansluiten met additionele waarde en daarmee lijkt DoCoS in alle opzichten klaar voor een volgende fase in de ontwikkeling van de club. Pijnpunt lijkt vooralsnog enkel het feit dat de club snakt naar kunstgras op het hoofdveld. De fraaie tribune blijft nu onbemand bij thuiswedstrijden van de hoofdmacht, omdat er voor gekozen is om op het kunstgras te spelen voor de kantine. Zeker nog een organisatorisch verbeterpunt in lijn met de gedachte van Van der Salm die als trainer immer streeft naar perfectionisme.

07052016_docos_kampioen_leiden_WPF_9479_docos (Small)

Docos- WDS 4-0 (1-0). 41. Van Empel 1-0, 51. Van Gent 2-0, 63. Van Empel 3-0, 72. Slingerland 4-0. Scheidsrechter: Ekelenburg. Toeschouwers: 350.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Bouwmans, Maaskant, Peet, Zweistra (85. Van der Pot), Van Gent (78. Klein), Schiebroek (83.Overvliet), Slingerland, Van Empel, Ravensbergen.

Note redactie: later de beelden!!!

Foto’s met dank aan: http://www.fotografiewilcodevilee.nl/