Tweede klasse C (zaterdag)- Een ongekende luxe was het, de koppositie van Docos in 2C. Een rechtstreeks gevolg van het feit dat de eerste drie wedstrijden klinkende munt opleverde voor de Leidse promovendus. In speelronde 4 liepen de Morsbewoners echter tegen een eerste zeperd aan. Geen schande, want de tegenstander was er eentje van formaat en kreeg de Leidenaren bovendien pas diep in blessuretijd op de knieën.

Op papier was er tussen DoCoS en het bezoekende Te Werve sprake van de nodige gelijkenis. Beiden een paar jaar terug nog actief in de kelder van het amateurvoetbal, beiden bezig aan een indrukwekkende oppermars, beiden afgelopen seizoen met overmacht kampioen van hun afdeling (3A om 3B) en beiden ook deze jaargang zeer overtuigend. Want waar DoCoS de volle negen punten behaalde uit de duels met Honselersdijk, UVS en Kethel Spaland, deden de Rijswijkers hetzelfde tegen SC Monster en CWO, terwijl hun wedstrijd tegen Kethel Spaland werd uitgesteld vanwege een jubileum.

Bij Te Werve verschenen een aantal bekende namen aan de aftrap. Zo speelde spits Rico Kogeldans in het verleden met ARC in de topklasse en later nog met Noordwijk in de hoofdklasse en stond middenvelder Otman Mouhyieddine afgelopen seizoen nog op de loonlijst van datzelfde Noordwijk, terwijl hij eerder al uitkwam voor Alphense Boys, GOL  Sport en Ter Leede.

1g9a2032-small

Ook de trainer is geen vreemde in deze voetbalregio: Huib van Oostrom Soede is niet alleen eindverantwoordelijke bij Te Werve, maar de Hagenaar heeft ook de zondagtak van Voorschoten ’97 onder zijn hoede, waarmee hij in de derde klasse – na te zijn begonnen met een nederlaag – inmiddels behoorlijk op stoom is geraakt.

Ook DoCoS versterkte zich de afgelopen twee zomerse ‘transferwindows’ behoorlijk, zowel met jongens van buitenaf als met jongen met een (al dan niet beperkt) verleden aan de Morsch I. Zaterdag begon een drietal daarvan met kleine pijntjes op de bank: Simon Jouby (Voorschoten ’97), Roy Elkerbout (Oegstgeest) en Oktay Gezici (FC Boshuizen-za) waren niet fit genoeg bevonden om te starten. Een basisplaats was er wederom voor Tim Gonlag, die twee weken geleden zijn rentree – na lang blessureleed – opluisterde met het winnende doelpunt in de derby tegen UVS en vorige week alweer een plekje bij de eerste elf opeiste.

1g9a2001-small

Tegen Te Werve stond de oud-speler van GHC niet op zijn vertrouwde plek centraal achterin, maar werd hij gebruikt als spits, een rol die hem – vanwege zijn sterke fysiek – wel vaker wordt toebedeeld. Hij vormde samen met de eveneens boomlange Chris van Empel het spitsenduo in een 4-3-3-systeem, waarbij de rechterkant opengelaten werd. Het idee was dat één van de middenvelders of de rappe rechtsback Michael van Voorthuizen met regelmaat in dat gat zou duiken, maar in de praktijk kwam daar (te) weinig van terecht.

De thuisploeg koos vanaf de aftrap de verdedigende stellingen en liet in de omschakeling te weinig rust aan de bal zien om er op de counter gevaarlijk uit te kunnen komen. Veelal hanteerde de thuisploeg de lange bal, maar Gonlag en Van Empel kregen doorgaans te weinig ondersteuning om daar iets goeds mee te kunnen doen. De keren dat DoCoS zich wel onder de druk uit wist te voetballen, werd het ook meteen gevaarlijk. Zo brak Sven Ravensbergen in de slotfase van de eerste helft twee keer gevaarlijk door en was Danny Maaskant uit een door Van Voorthuizen verdiende corner dichtbij de openingstreffer. De linksbenige centrumverdediger zag zijn krachtige kopbal echter met een even fraaie als effectieve ‘showduik’ gepakt worden door Mitchell Scheermeijer. De dappere Te Werve-doelman werd bij Feyenoord uit de jeugdopleiding gezet vanwege zijn geringe lengte, maar toonde zaterdagmiddag aan klein van stuk maar groot van daad te zijn.

1g9a2017-small

Het gevaar van DoCoS stond in geen verhouding tot de kansenregen voor Te Werve, dat vooral na rust de lakens uitdeelde. De roodwitten kwamen niet meer onder de Rijswijkse druk vandaan en liepen steeds een stapje verder naar achter, daarbij leunend (en vertrouwend) op de sterke defensie. Die had in de eerste drie wedstrijden immers slechts één tegengoal hoeven incasseren.

In de topper leek daar lange tijd geen verandering in te komen, mede dankzij het sterke optreden van Mitchell van Abswoude. Het tweede bedrijf werd er eigenlijk alleen nog maar gevoetbald op de helft van DoCoS, maar in de eindfase ontbrak het de gasten aan scherpte of anders was daar de uitblinkende keeper wel die een te grote sta-in-de-weg bleek voor de aanvallers van Te Werve.

Zodoende leek het uit te draaien op een 0-0, een uitslag waarmee dus vooral DoCoS zich in de handen mocht knijpen. Het offensief van de Rijswijkers hield echter ook in de slotfase aan en net toen de aandacht van het publiek – en misschien ook wel van de spelers in het veld – uitging naar een opstootje bij de dug-out van de bezoekers, sloegen die binnen de lijnen keihard toe. Het was Azief Jahangir die een strakke voorzet vanaf de rechterkant van dichtbij beheerst achter de kansloze Van Abswoude tikte. Een veelzeggend doelpunt, want de maker was de linksback van dienst, terwijl de assist kwam van de voet van rechtsachter Jeffrey Spaans.

1g9a2030-small

Zo werd de aanvalslust van Te Werve toch nog beloond en waren de druiven voor de hardwerkende Leidenaren bijzonder zuur. ,,Ik denk dat we in de organisatie een meer dan prima wedstrijd hebben gespeeld”, vond Gonlag. ,,Dit is gewoon écht een heel goede ploeg waar je tegen speelt en die houden we toch bijna op 0-0. Dat was ook wel het maximale geweest hoor. Aan de bal waren we vandaag te onrustig. Er lagen in de omschakeling best wel mogelijkheden, maar als we de bal veroverden, waren we ‘m ook zo weer kwijt.”

Van Abswoude deed in de ultieme slotfase nog een uiterste poging om toch nog de heldenrol op te eisen, maar schampte de bal uit een corner slechts met zijn kruin, waardoor deze meters naast ging. ,,Ik kan ook helemaal niet koppen joh. Maar goed, je probeert eens wat hè. Dit is echt wel heel klote. Natuurlijk verdiende Te Werve het wel, maar dan heb ik toch liever dat ze in de tiende of de zeventigste minuut al scoren, en niet zo vlak voor tijd. Dan sta je hier toch met een ander gevoel. Deze wedstrijd heeft in ieder geval aangetoond dat wij, ten opzichte van sommige ploegen in deze afdeling, nog wel wat stapjes te maken hebben. We zijn weer terug op aarde.”

1g9a2050-small

Te Werve is door de zege de nieuwe koploper, met negen uit drie. Docos is nog altijd een goede tweede, met evenveel punten maar een wedstrijd meer gespeeld. Volgende week wacht een reis vanaf de Mors naar de Lier, in het Westland, waar Lyra sinds jaar en dag dé club van het dorp is. Op sportpark De Zweth zal om half drie afgetrapt worden.

DoCoS-Te Werve 0-1 (0-0). 90+2. Jahangir 0-1.

DoCoS: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Danny Maaskant, Rico Bouwmans, Rowin Peet, Melvin Zweistra, Sven Ravensbergen (75. Roy Elkerbout), Joshua Overvliet, Melvin van Gent (57. Nils Slingerland), Chris van Empel, Tim Gonlag (83. Oktay Gezici).

1g9a2065-small

Foto’s: met dank aan dhr Van Abswoude