Derde klasse A (zondag)- Keeper Mario van der Pluym was gul met zijn complimenten na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Van Nispen: ,,Ik vond ons vandaag echt een team. We hebben er allemaal voor geknokt en er viel geen onvertogen woord tegen elkaar of de scheidsrechter. Dat hadden we wel afgesproken, maar je moet het ook nog doen, heel positief dus. Voetballend waren we ook nog eens beter, dus deze zege kan ik rustig verdiend noemen.”

Van der Pluym noemt zijn eigen rol in de wedstrijd niet, toch was die groot. Meerdere malen dook spits Mike van Haaster voor hem op, maar deze kreeg de bal telkens niet langs de foutloos spelende sluitpost. Ook schoten van afstand deden de doelman niet verblikken of verblozen: ,,Zaalkeepersreflexen he”,  sprak Van der Pluym naderhand bescheiden.

De bezoekers traden aan met een danig gehavende selectie: vier of vijf basisspelers moesten om diverse redenen afhaken. Het gemis van de architect op het middenveld, Jelle Vleugel, deed zich het meest gevoelen. Van Nispen koos wellicht daardoor  voor de meest simpele strategie: alle ballen diep op Mike van Haaster. Omdat FC Rijnland verdedigend niet altijd even alert was leidde dit meermalen tot uitstekende kansen. Van der Pluym hield zich echter aan de belofte voor de wedstrijd ‘Ik houd de nul vandaag’ en hielp FC Rijnland zo aan een mooie middag en de derde competitiezege.

FC Rijnland kende overigens ook zijn personele problemen. Martijn van Leeuwen was geschorst en Mark Cerdijn had last van een kuitblessure.  Het waren niet de minste spelers  die trainer Paul Pikaar moest missen, maar daar stond de terugkomst van Boudewijn Kamphues tegenover. Hij sleurde en buffelde als vanouds en bezorgde het centrale duo van Van Nispen een vervelende middag.

De Leidse ploeg voetbalde deze middag beter dan de tegenstander, maar Van der Pluym legde de vinger op de zere plek: ,,Je mag dan beter voetballen, maar zolang je niet scoort heb je daar helemaal niets aan. Dat zag je vandaag weer. Het is dat die jongen in de fout gaat, anders blijft dat doelpunt misschien helemaal uit. Lekker voor ons zo’n mistrap, maar wel sneu.”

De keeper doelt op de blunder van collega Tom van Maris halverwege de tweede helft. Hij wilde een simpele terugspeelbal wegtrappen, maar raakte het leer helemaal verkeerd. De alert meegelopen Koos de Haas had geen medelijden, pikte de bal op en tikte die tegen de touwen. Nadat Van der Pluym weer eens een doelpoging onschadelijk had gemaakt was het Kamphues die bijna de 2-0 liet aantekenen. Zijn keurige  lob over Van Maris werd echter van de doellijn gehaald.

Niet veel later had hij dan wel succes: bij een corner van Danny Kromwijk kwam hij hoger dan de Van Nispen defensie en kopte hij knap raak. De 2-0 had met gemak verder uitgebouwd kunnen worden, maar FC Rijnland bleek zeer slordig in het uitspelen van overtalsituaties. De thuisploeg zal er niet echt om treuren. Door de zege staat de ploeg gedeeld eerste en dat is een luxe situatie. ,,Negen uit vier”, lachte Van der Pluym, ,,Prachtig toch. Er valt hier altijd wat te beleven, het was een hele leuke en meer dan sportieve wedstrijd. Dat mag ook wel eens gezegd worden.”

FC Rijnland-Van Nispen 2-0 (0-0). De Haas 1-0, Kamphues 2-0. Scheidsrechter Mulder. Toeschouwers: 130.

FC Rijnland: Van der Pluym, De Groot (De Rooij), Van Noort, Heemskerk (65. Luiten), Wassenaar, Habraken, De Haas, Koelink, Kamphues, De Bolster, Kromwijk.

Van Nispen: Van Maris, Jeroen van Haaster, Van Westerop, Van der Linden, Witteman, Damen, De Jong (75. Van der Linden), De Groot, Mike van Haaster, Verhoeven, Smit.