Derde klasse A (zondag)- Het kwam de ploeg van Paul Pikaar uiteindelijk wel toe, maar de 2-1 zege op nieuwkomer Kickers’69 kwam zeker niet tot stand zonder slag of stoot. FC Rijnland liet na de 1-0 verder afstand te nemen, waarna de manschappen van Delano Snijders ook genoeg kansen kregen. De gelijkmaker was dan ook een logisch gevolg. Na de pauze viel de laatste treffer uit in het voordeel van de Leidenaren. Een boeiende opening van het seizoen in de Morsch met een nog wat zoekend FC Rijnland en een zeker niet teleurstellend Kickers’69.

Waar wedstrijden in de hogere regionen van het amateurvoetbal nog wel eens de gelijkenis hebben met een schaakpartij, was er aan de Leidse Smaragdlaan geen enkele sprake van terughoudendheid of angst om te voetballen. FC Rijnland en Kickers’69, de ploeg die vorig seizoen slechts eenmaal verloor en glorieus kampioen werd, hanteerden van meet af aan een hoog tempo waarbij de kansen en mogelijkheden zich opstapelden.

IMG_7666 (Small)

Dat er daarbij het nodige fout ging in de opbouw, communicatie en de nauwkeurigheid was even logisch als te vergeven. Voetbal is er om het publiek te vermaken en de op de wedstrijd afgekomen aanhang hoefde zich geen moment te vervelen. Dat er veel gebeurde was ook de verdienste van scheidsrechter De Wit, die een voortreffelijke wedstrijd floot. Natuurlijk was er af en toe gemopper op een genomen beslissing, maar nimmer was die bepalend voor de wedstrijd.

Zo kon het gebeuren na een begin met nog niet al te grote kansen dat de thuisploeg net binnen het kwartier wel op 1-0 kwam. De arbiter negeerde een vlagsignaal voor buitenspel en dat had hij prima in de smiezen. Giovanni Koelink zette Martijn van Leeuwen aan het werk, die op zijn beurt oog had voor gelegenheidsspits Maik de Rooij. De vervanger van de aan zijn herstel werkende Boudewijn Kamphues (een hernia is niet aan de orde en de puntspeler hervat de trainingen weer, red.) bleef koelbloedig en prikte de eerste treffer van het seizoen binnen.

Koud na de aftrap kwam De Rooij weer in kansrijke positie. Hij schoof de bal dit keer langs de verkeerde kant van de paal, waar een passeerbeweging langs doelman Jeroen Tent een betere optie leek te zijn geweest. Weer een halve minuut later kwam de goed keepende Leimuidenaar als winnaar uit de strijd bij een inzet van De Rooij. Met een beetje meer scherpte en geluk aan Leidse zijde had de tweestrijd al een vroegtijdige winnaar kunnen krijgen.

IMG_7669 (Small)

Kickers’69 richtte zich op en klom als het ware in de wedstrijd. Aanvoerder Nick van Vliet zag een kopbal maar ternauwernood weggewerkt worden voor de doellijn. Tijs van der Hoorn kwam even later net niet uit met zijn stappen na een door de nummer tien zelf opgezette aanval. Daar tussendoor waren aan de andere kant Van Leeuwen (niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar wel twee keer de aangever bij een doelpunt uiteindelijk) en Wim de Bolster gevaarlijk geweest. Het gaf maar aan dat twee ploegen wilden voetballen. Weliswaar met een andere spelopvatting, maar wel met de intentie om de tegenstander pijn te doen. FC Rijnland combineerde makkelijker en liet bij vlagen zien meer creativiteit in huis te hebben, maar de bezoekers stelden daar lef en power tegenover, waarbij de thuisploeg moeite had de lange bal eruit te halen.

IMG_7673 (Small)

Nog voor de pauze kreeg De Bolster zijn tweede kans, maar Tent bleek moeilijk te kloppen. Een inzet van De Rooij achter het standbeen langs verdiende meer, maar het bleef bij de magere 1-0. Dat kwam de formatie van Pikaar duur te staan. Vijf minuten voor rust werd de defensie uit elkaar gespeeld en kon Pascal Broers de uitgekomen Mario van der Pluym verschalken voor de gelijkmaker. Het had zelfs 1-2 kunnen worden even later, maar de mee opgekomen Jim van Vliet kon Broers net niet bereiken. Ook Koen Bakker kwam nog in scoringspositie, evenals weer De Bolster aan de kant van de geelhemden. Al met al hadden er bij rust zomaar zeven of acht treffers op het nieuwe scorebord kunnen oplichten, maar met een score in evenwicht werden de kleedkamers opgezocht.

Na de rust veranderde er eigenlijk niet veel. Nog steeds golfde het spel op en neer, maar enkel de kansen werden wat minder talrijk. Joey van den Berg vergat Mike Mollers de kans te bieden op de 1-2 en een schot van Koos de Haas kon maar net worden gepareerd voor de 2-1. De maker van de 1-1, Broers, vond het zijnet en zo kon de score ook na een kwartier nog alle kanten op.

Pikaar (foto hieronder) bracht de snelle Danny Kromwijk en Rob van Noort, laatstgenoemde overgekomen van DoCoS, in de hoop iets te kunnen forceren en zo niet meteen averij op te lopen op eigen bodem. Het tweetal zorgde er mede voor dat FC Rijnland wel meer overwicht kreeg en mede door de weer heerlijke crosspass van Koelink moest Kickers’69 alle zeilen bijzetten om de tegenstander van scoren af te houden.

IMG_7671 (Small)

Dat lukte uiteindelijk niet. Van Leeuwen stak Koos Habraken een minuut of twintig voor tijd weg en dit keer moest Tent passen op de verrassende uithaal van de ex-speler van onder meer UDO. De 2-1 was op dat moment ook wel verdiend, hoewel van der Pluym even later wat fortuin had door op de juiste plek te staan bij een kopbal van Bakker.

In de slotfase vloeiden de krachten wel wat weg en de ploeg uit Leimuiden kon geen vuist meer maken om alsnog te gaan voor de gelijkmaker. Het ontbrak FC Rijnland aan rust aan de bal om de spanning uit de wedstrijd te halen, maar de Leidenaren konden de handen uiteindelijk wel in de lucht steken na een enerverende pot voetbal waarin het eigenlijk geen moment saai werd.

Pikaar meende dat de zege terecht was, maar had ook-terecht- genoeg zaken gezien die verbetering behoeven. Zo was het in defensief opzicht niet altijd even overtuigend en werd er in de andere linies te vaak gekozen voor een te lastige oplossing. De trainer hield het op plankenkoorts bij de opening van het seizoen, maar was toch vooral blij met de zege die het vertrouwen op een fraai seizoen in elk geval geen geweld heeft aangedaan.

Collega Snijders had kansen gezien voor zijn ploeg om zonder nederlaag huiswaarts te keren en nam de complimenten over het bemoedigende spel in ontvangst. ,,Ik koop er enkel niets voor, maar het geeft wel aan dat wij deze klasse aan moeten kunnen. Vergeet ook niet dat wij drie basisspelers misten. En dan nog hadden we hier niet hoeven te verliezen.”

De winnaar werd dus de ploeg die vooraf ook favoriet was, maar de echte winnaar stond toch ook wel langs de zijlijn. Immers, FC Rijnland en Kickers’69 maakten er een boeiend schouwspel van. En dan kan het enkel nog maar beter worden volgens beide trainers!

Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Wassenaar, Cerdijn, Heemskerk, Luiten, Habraken, De Haas, Koelink, De Rooij, De Bolster, Van Leeuwen.

Basisopstelling Kickers’69: Tent, J.van Vliet, Wagenaar, N.van Vliet, Straathof, Mollers, De Rijk, Bakker, Van den Berg, Van der Hoorn, Broers.

Na afloop kwam matchwinner Koos Habraken (laatste foto) aan het woord, hier te beluisteren:

IMG_7675 (Small)