Dankzij en vlotte 3-1 overwinning op Nicolaas Boys behoudt FC Rijnland aansluiting met de top van het klassement in de derde klasse A. Sterker, als aanstaande zondag de inhaalwedstrijd met WVC in winst wordt omgezet, kan het elftal van Paul Pikaar zomaar oprukken richting top-3. ,,Maar wij maken ons geen illusies hoor”, aldus de bescheiden Leidse oefenmeester, die na dit seizoen zijn trainerscarrière beëindigt. ,,We willen meedoen voor een periode en het zou leuk zijn om die te pakken, maar wij hebben met FC Rijnland voorlopig niks te zoeken in een tweede klasse joh.”

Kritisch toonde Pikaar zich recentelijk, na het 4-1 verlies bij KDO, dat inmiddels de koppositie in deze afdeling te pakken heeft. ,,De trainingsopkomst is veel te mager en de mentale weerbaarheid van  mijn spelers laag. Als we op deze voet doorgaan, wordt het een heel vervelend seizoen.”

Zijn kritiek bleek niet aan dovemansoren gericht. ,,We trainen de afgelopen weken telkens met zo’n 25 man, dus dat is prima. Ze hebben het zich blijkbaar aangetrokken en dat moet ook. We hebben een groep waar heel veel kwaliteit is zit, maar er is meer nodig dan lekker kunnen voetballen om wedstrijden te winnen.”

Pikaar verwachtte een lastige middag tegen een tegenstander die ongetwijfeld getergd voor de dag zou komen. De bezoekers uit Nieuwveen werden vorige week keihard afgedroogd bij een ontketend Voorschoten ’97 (8-1) en hadden dus iets recht te zetten in de Mors. De wil was er ook wel bij Nicolaas Boys, maar die was er bij de thuisploeg evenzeer en op kwalitatief vlak had FC Rijnland weinig van de opponent te duchten. Wim de Bolster opende de score en nog voor rust werd de voorsprong verdubbeld door Boudewijn Kamphues, al mocht dat doelpunt voor een groot deel bijgeschreven worden op het conto van Martijn  van Leeuwen, die vrolijk door de Nieuwveense defensie heen soleerde.

,,In de tweede helft moesten zij natuurlijk komen en daardoor werden de ruimtes groter”, aldus Pikaar. ,,Toen lieten we écht heel goed voetbal zien. We hadden er alleen veel meer bij moeten maken.”

Eerst beet Nicolaas Boys overigens nog even van zich af. Pal na de thee werkte Menno Moerdijk uit een corner de aansluitingstreffer achter Jan-Willem Besselse. De vervanger van de geblesseerde Mario van der Pluim onder de Leidse lat kende verder echter een rustige middag en de 3-1 hing eerder in de lucht dan de 2-2. Die viel dan ook, zij het rijkelijk laat. Het was rechtsback Rob van Noort die, eveneens uit een hoekschop, het laatste restje onzekerheid wegnam. Pikaar: ,,Leuk voor die jongen. Hij speelde een sterke pot. Net als Joop Oomen, Mark Cerdijn en Boudewijn Kamphues. Die jongens krijgen niet allemaal altijd de aandacht, maar verdienen absoluut een pluim.”

Dat geldt niet voor Koos de Haas, een opvallende afwezige in het basiselftal van de Leidenaars. ,,Koos speelde vandaag met het tweede”, vertelt Pikaar, die onlangs nog de loftrompet over de snelle, behendige buitenspeler stak.  ,,Om disciplinaire redenen. We speelden dinsdag voor de Koetshuis Cup tegen ASC (1-0 winst, red.) en ik wisselde hem in de rust. Daarop reageerde hij niet goed naar mij toe. Hij was er niet van gediend, maar ik al helemaal niet. En ík ben de trainer en ík beslis. Het is aan hem om zijn gedrag te verbeteren. Hopelijk leert hij hiervan. En zo niet, ook goed. Dan is er geen plek voor hem bij FC Rijnland. We hebben genoeg goede spelers rondlopen en je dient je ondergeschikt te maken aan het teambelang. Als je dat niet kan, is daar de deur naar de uitgang.”

Los van dit akkefietje is de aan zijn afscheidstournee bezig zijnde Pikaar toch vooral positief gestemd. ,,We voetballen gewoon echt heel goed en dat is leuk om te zien. Tegelijkertijd maken we ons geen illusies. Wij hebben geen tweede klasse-aspiraties. Dat clubs als KDO, Voorschoten ’97 en Alphen dat wel hebben, is terecht. Laat die het maar lekker uitzoeken voor wat betreft het kampioenschap. Wij willen daar achter meedoen om een periode. Het zou mooi zijn als we daarin slagen. Dan sluit ik op een leuke manier af, ga ik lekker van mijn pensioen genieten en zie je me ongetwijfeld nog geregeld langs de zijlijn.”

FC Rijnland: Besselse; Van Noort, Cerdijn, Heemskerk, Oomen; Koelink, Habraken, De Bolster; Van Leeuwen, Kamphues, Kromwijk (De Rooij).