Derde klasse A (zondag)- Meest opvallende man in de 0-1 winst van FC Rijnland op FC Aalsmeer was ongetwijfeld een ‘bankzitter’. Trainer Paul Pikaar maakte na een korte afwezigheid zijn rentree en luisterde die op met een knappe uitzege op een directe concurrent uit het linkerrijtje.

Drukke werkzaamheden, zo luidde de officiële lezing. Toch vroegen ingevoerden zich af of dit de daadwerkelijke reden was voor de tijdelijke ‘break’ die Pikaar pakweg anderhalve week geleden aankondigde. De Leidenaar, door de bank genomen toch een rasoptimist, had zich kort daarvoor immers kritisch uitgelaten over de beleving van selectievoetbal binnen zijn groep, en dan in het bijzonder de trainingsopkomst en  – in mindere mate – de mentale weerbaarheid van zijn spelers. ,,Dat klopt, maar dat had hier niks mee te maken. Ik werk in de autobranche en dit is de tijd van het jaar waarin wij onze targets moeten halen. Onder meer door een aantal ziektegevallen zaten we de laatste tijd dun in de bezetting en moest ik flink wat overuren maken. Daardoor kwam FC Rijnland even op een lager pitje te staan. Maar die problemen lijken nu voorbij, al blijft het voorlopig even aankijken. Ik heb echter goede hoop dat ik er vanaf nu gewoon weer iedere zondag bij kan zijn.”

Zonder Pikaar, die tijdelijk werd waargenomen door ‘clubman’ (en voorganger) Ronald Mink, verspeelde FC Rijnland vorige week twee kostbare punten in en tegen Stompwijk , waar het een 0-2 voorsprong uit handen gaf. Waar de groengelen op eigen bodem nog ongeslagen zijn, vergaat het de Morsbewoners buitenshuis toch al een stuk moeizamer. Zo werd er op verplaatsing verloren van Voorschoten ’97, SJZ en KDO. Pikaar: ,,Blijkbaar hebben we moeite om ons aan te passen aan andere omstandigheden. Thuis spelen we op gras en zijn we nauwelijks te kloppen, uit vaak op kunstgras. Misschien dat de ploegen die daaraan gewend zijn toch meer in het voordeel zijn.”

De winst op Aalsmeer was dan ook een fikse opsteker, al ging het ook nu niet van een leien dakje. Daar had Pikaar een opmerkelijke verklaring voor. ,,Het kwam niet zozeer door de tegenstander en eigenlijk ook niet eens door onszelf, maar wel door de laaghangende zon. Je hebt daar amper beschutting en spelers werden gewoon een groot deel van de wedstrijd praktisch verblind. Heel irritant.”

Desondanks zag de scheidend coach, die na dit seizoen een punt achter zijn trainersloopbaan zet en meer tijd voor ‘andere dingen’ wil vrijmaken, een dominant FC Rijnland. ,,Hoewel we zeker niet goed speelden, hadden we volledige controle en creëerden we een hoop kansen. Dat kwam niet zozeer door vloeiend combinatievoetbal, maar vooral doordat we goed druk hielden op hun defensie, op die manier fouten afdwongen bij hun achterin en dan in de omschakeling gevaarlijk werden.”

Een hoog rendement haalden de bezoekers daarbij niet. Alleen Martijn van Leeuwen was voor rust trefzeker. De gelegenheidsspits, die de met rugklachten kwakkelende Boudewijn Kamphues verving, kopte halverwege het eerste bedrijf een afgemeten voorzet van rechtsback Rob van Noort overtuigend binnen.

Het was, naar later zou blijken, meteen ook de enige treffer van de middag. Pikaar: ,,We kregen in de tweede helft alle gelegenheid om verder uit te lopen. Koos de Haas was een paar keer dichtbij en ook Wim de Bolster kreeg een riante mogelijkheid. Maar we verzuimden het duel te beslissen. Gelukkig staat het bij ons als een huis en zijn we ook in staat een minimale voorsprong veilig over de streep te brengen. Ik moet daarbij trouwens een compliment maken aan Jeffrey Smeele. Bij afwezigheid van Jan-Willem Besselse stond Mario van der Pluijm weer op doel, maar die kreeg toch weer last van zijn blessure. Jef, die normaal middenvelder is en ook als speler op de bank zat, heeft hem toen vervangen. Een luxe, want we weten dat hij fantastisch kan keepen en dat liet ‘ie ook nu weer zien.”

De broer van Rijnland-voorzitter Wim Pikaar is sowieso erg tevreden over zijn ploeg. ,,De kritiek die ik uitte, had ook meer betrekking op doordeweeks dan op zondag. Maar dat is een afgesloten hoofdstuk. Ik heb nooit overwogen er vroegtijdig mee te stoppen en weet ook niet waar dat vandaan komt. Laat duidelijk zijn: FC Rijnland is mijn club. En ik wil hier op een mooie manier afsluiten. We komen misschien net tekort voor de bovenste plaatsen, maar als we voor de winterstop nog zes punten pakken – en het programma nodigt daar, met Warmunda-thuis en WVC-uit, zeker toe uit -, zie ik ons absoluut in de top-5 gaan eindigen.”