woensdag, april 24, 2024
HomeZaterdagDerde klasseFC Rijnland (zo) doet zichzelf tekort met gelijkspel tegen Stompwijk’92

FC Rijnland (zo) doet zichzelf tekort met gelijkspel tegen Stompwijk’92

-

Derde klasse A (zondag)-,,Het is jammer en ook zo raar dat we hier maar één punt hebben behaald na het 2-2 gelijke spel tegen dit sterk counterende Stompwijk. Wat de eerste helft allemaal wel lukte, konden we in de tweede helft niet meer op het kunstgras leggen. Waar ligt het aan? Weet jij het? Na de rust leek elke tweede bal wel voor de thuisploeg te zijn, het middenveld was voor hen en achteraf mogen we ons met dit ene puntje toch wel in onze handen wrijven. Maar komende zondag gaan we uit naar Aalsmeer, voor velen van ons een dikke onbekende, en dan moeten we er echt wel de volle negentig minuten staan”, aldus de op Wim Suurbier gelijkende immer op volle snelheid opstomende rechtsback van FC Rijnland, Rob van Noort.

Na de heerlijke pot om de Koetshuis Cup afgelopen dinsdagavond thuis tegen Football Factory met 10-1 was de Leidse ploeg er alles aan gelegen om met drie punten bij Stompwijk’92 te vertrekken. Een zeer brede selectie met vele Leidse nieuwkomers en voetbaltalenten zou het verschil moeten kunnen maken in deze uitwedstrijd. Maar de Stompwijkse kracht is ook in Leiden niet onbekend gebleven. Want Stompwijk’92 heeft met de voorwaartsen Nick Ammerlaan, aanvoerder en qua speelstijl de kloon van Frank Dumouge uit het betaalde voetbal, Enrico Geus en Toby van Marwijk drie spelers die het countervoetbal tot op heden met zestien van de eenentwintig doelpunten konden bekronen. Dat leverde deze ploeg een tiende plek op de ranglijst op met twaalf uit tien waar FC Rijnland zevende stond met vijftien uit negen.

r-2-small

Het was mooi om te beleven dat vele Leidse supporters met hun ploeg waren meegekomen naar sportpark ‘De Meerhorst’ om hun jongens verbaal zeer duidelijk hoorbaar met de alom bekende Leidse tongval te steunen. Het was een steun in de rug, zeker ook voor Ronald Mink de oud-trainer van FC Rijnland en Leidsche Boys die op de bank de honneurs waarnam als coach van de uitploeg. Op 18 september had deze verslaggever Stompwijk’92 thuis SJZ met 3-1 al de wedstrijd uit zien counteren. Alle supportersgeluiden langs de zijlijn wezen dan ook op het sterke counterende vermogen van de thuisploeg.

Bij FC Rijnland was de absentie deze wedstrijd van de zeer creatieve buitenspeler Koos de Haas, ook clubtopscorer met vijf van de achttien doelpunten, opvallend. Nadat trainer Paul Pikaar hem na zijn reactie bij de wissel in de rust in de strijd om de Koetshuis Cup tegen ASC één competitiewedstrijd op de bank had geparkeerd, kwam De Haas vandaag te laat aan op de verzamelplek. Dus Mink kon niets anders doen dan De Haas in trainingspak naast hem op de bank te laten starten.

Na de aftrap door de thuisploeg was het FC Rijnland wat met zeer verzorgd voetbal op het Stompwijkse kunstgras de thuisploeg geen enkele kans gaf. Doelman Jason van der Voort redde in de 10e minuut al met een fraaie ‘zweef’ op een schitterend afstandsschot van Jeffrey Smeele. Een minuutje later was er pas het eerste schotje op het Leidse doel van doelman Jan-Willem Besselse. Het was de uitploeg die meer druk zette en een schitterende vrije trap van centrumverdediger Mark Cerdijn zag doelman Van der Voort van de thuisploeg vanaf dertig meter maar net over gaan.

r-7-small

Een schitterende dieptepass van de Leidse verdediger Pablo Luiten in de 27e minuut  veroorzaakte een meer dan duidelijk handsgeval in de Stompwijkse zestien. Vleugelaanvaller Danny Kromwijk pakte de bal, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de strafschop links onberispelijk in, 0-1. Dat was zijn derde treffer van dit seizoen. Waar je verwachtte dat deze treffer de uitploeg rustiger liet spelen, kwam bedrogen uit. Het veldoverwicht bleef maar het was Stompwijk’92 dat kort voor rust twee dotten van kansen kreeg. De laatste kwam voort uit het geknoei van centrale verdediger Cerdijn bij het uitverdedigen. De sliding van de gedegen vleugelverdediger Jordy Heemskerk kon er net voor zorgen dat topscorer Geus het net niet wist te vinden. Dit ‘ongelukje’ schudde de Leidse ploeg weer duidelijk wakker. De kroon op het vaak prima verzorgde combinatievoetbal met spits Boudewijn Kamphues, die een wat ongelukkige wedstrijd speelde, als aanspeelpunt in de frontlinie, kwam in de blessuretijd. Een schitterend afstandsschot van Luiten van 25 meter verraste de ietwat te ver voor zijn doel staande Van der Voort. Hij zag de bal net onder de lat achter zich in zijn doel verdwijnen, 0-2. Scheidsrechter Van Paassen floot pal hierna af voor de rust.

Van Noort (foto hieronder): ,,Het is zo gek, maar in die tweede helft zag je weinig van ons spel uit de eerste helft meer terug op het veld. Het was Stompwijk dat het beste van het spel had. Ik kon ook mijn rushes naar voren niet meer uitvoeren. Zij waren duidelijk heer en meester op het middenveld waardoor elke tweede bal voor hen was.” Het was dan ook gezien het spel en de doelkansen in die tweede helft te verwachten dat de thuisploeg zou aanklampen. Dat gebeurde in de 60e minuut met een strakke schuiver van Geus, 1-2. Mink probeerde de Leidse bakens te verzetten door twee minuten later Wim de Bolster te vervangen door De Haas. Hij begon op rechts waardoor de vlugge en behendige Kromwijk het op links mocht proberen.

r-1-small

Het waren Ammerlaan, Van Marwijk en Geus die het de Leidse verdediging voortdurend zeer lastig maakten. En de vraag was wanneer de gelijkmaker zou vallen. Geus gaf op die vraag in de 71e minuut een passend antwoord met een striemend schot vanaf 25 meter waarmee hij doelman Besselse verraste, 2-2. Dat was alweer de achtste treffer voor de topscorer van Stompwijk’92. De Haas probeerde het even later op identieke wijze aan de andere kant, maar hij zag zijn schot net over de lat verdwijnen.

Waar in de gehele tweede helft spelers van FC Rijnland zich verbaal ook meer gingen ergeren aan alles wat er binnen het veld gebeurde, werd het er zeker in het laatste kwartier op het veld niet gezelliger door. En het kwam het eigen spel zeker ook niet ten goede. Kort voor tijd bracht Mink Jeffrey van de Pompe nog in het veld voor de geblesseerde Koos Habraken. Deze goed spelende Habraken kon als middenvelder ook in de tweede helft het spel niet naar zich toe trekken om de Leidse schutters in stelling te brengen. Van Noort: ,,Achteraf mogen we nog blij zijn dat zij geen derde treffer hebben gemaakt uit de vele kansen die ze de tweede helft kregen.”

r-4-small

Met deze 2-2 eindstand deed FC Rijnland zichzelf tekort gezien het spelbeeld van de eerste helft, maar ook nu nog gaat een wedstrijd voor standaardelftallen over twee keer drie kwartier. Als ze daar rekening mee houden bij de uitwedstrijd tegen Aalsmeer dan moet het weer eens drie punten kunnen opleveren. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan gebeuren, want deze onbekende tegenstander versloeg zondagmiddag Voorschoten’97 uit met 0-2. Zij nemen nu een vierde plek op de ranglijst in met negentien uit tien waar FC Rijnland zevende blijft met zestien uit tien.

Stompwijk’92 – FC Rijnland 2-2 (0-2). 27. Kromwijk 0-1 (strafschop), 45.+2. Luiten  0-2, 60. Geus 1-2 en 71. Geus 2-2. Scheidsrechter: R. van Paassen. Toeschouwers: 100

Stompwijk’92: Van der Voort, Van der Arend, Van der Salm, Van den Bosch, D. van Marwijk, Luchtigheid, Van Vliegen (79. Jacobs), Van der Linden, Ammerlaan, Geus en T. van Marwijk.

FC Rijnland: Besselse, Van Noort, Cerdijn, Heemskerk, Luiten, Habraken (85. Van de Pompe), Smeele, Kromwijk, Kamphues, De Bolster (62. De Haas) en Van Leeuwen.