Krakerrrrrrrr van de Week- Meerburg verzuimde afgelopen zondag kampioen te worden op eigen veld. Doorgaans de wens van een club om de titel vooral te kunnen vieren met het eigen publiek. Nicolaas Boys griste evenwel een 0-1 zege weg en dus werd het feest uitgesteld. Nu is de vraag of dat met een week of twee weken is. Of gaat het zelfs nog in zijn geheel mis met de Rijndijkers? Dat laatste lijkt iedereen stug en onwezenlijk.

 

Resultaat van de eerste ontmoeting. Speeldatum: 13 september 2015
Resultaat van de eerste ontmoeting. Speeldatum: 13 september 2015

 

Toch zal het komende zondag niet eenvoudig gaan worden voor Meerburg om dan  in elkaars armen te vliegen. SJZ is namelijk de tegenstander en naar dat duel wordt, wanneer de clubs tot elkaar zijn veroordeeld in een klasse, door elke Zoeterwoudenaar reikhalzend uitgekeken. Of de groenwitten nu achtste staan en de withemden zevende, andersom of anderzijds. In deze voorlaatste wedstrijd van het seizoen, voor SJZ zelfs de laatste van de reguliere competitie, lijkt het echter juist door de stand van zaken nog boeiender te worden dan in de regel al het geval is. SJZ is vierde en staat op de drempel van de nacompetitie en Meerburg verdedigt als lijstaanvoerde de koppositie. Vorige week sprak onze redactie met Mats van der Poel van Meerburg, met het idee dat Meerburg ‘wel even’ kampioen zou worden. Die vlieger ging dus niet op. Nu is het de beurt aan Frank Willemse om nar zijn mening te vragen over Meerburg, maar bovenal ook zijn eigen ploeg.

,,Het wordt een zondag waar nog lang over nagepraat zal worden. SJZ-Meerburg is normaal al de wedstrijd van het jaar, maar nu staat er nog eens zoveel op het spel.” Aan het woord is dus Willemse, spits en topscorer van SJZ. ,,In de B1 speelden we al tegen elkaar en dat doen we nu nog steeds. De band, maar ook de rivaliteit, werd steeds groter en we kunnen echt wel zeggen dat we kameraden of zelfs vrienden zijn geworden. Let wel, buiten het veld. In het veld kleunen we erin.”

Frank Willemse: ,,Geen moeite met chagrijnige gezichten bij het eten aan Meerburg-kant"
Frank Willemse: ,,Geen moeite met chagrijnige gezichten bij het eten aan Meerburg-kant”

Daar zegt Willemse niets te veel. ,,In de heenwedstrijd spatten de vonken er vanaf en er vielen maar liefst negen (!) gele kaarten. Voor de buitenstaander leek het of de spelers elkaars bloed wel konden drinken.” Het enige wat we van elkaar drinken is een biertje, soms zelfs twee, na de wedstrijd. Dan kunnen we erom lachen. Ik heb met Joeri van der Voort afgesproken dat we zondag na de wedstrijd weer met z’n allen een hapje gaan eten. Dat zou de derde keer zijn. Ik vind dat toch wel heel veel zeggen.”

Joeri van der Voort, hier in actie met het hoofd, baalde hevig afgelopen zondag. Herhaling op SJZ-complex?
Joeri van der Voort, hier in actie met het hoofd, baalde hevig afgelopen zondag. Herhaling op SJZ-complex?

Toen deze afspraak gemaakt werd geen rekening gehouden met het onwaarschijnlijke scenario dat zich inmiddels ontvouwd heeft: Meerburg werd zondag jongstleden tegen alle verwachtingen in geen kampioen en SJZ maakt inmiddels een reuzenkans op de nacompetitie. Voor beide partijen is er wat te halen. ,,Ik kan je zeggen dat ze echt niet van ons gaan winnen. Wij gaan voluit voor de winst, dan maar chagrijnige gezichten aan de kant van Meerburg bij het eten haha.”

Er is nog een tweede adder onder het gras. Willemse hierover: ,,Stel je het onwaarschijnlijke geval voor dat ze toch winnen en kampioen worden, dan gaan ze het waarschijnlijk vieren in hun eigen kantine. Niet onmogelijk dat wij dan even meegaan en proosten op hun kampioenschap.”

Het zelfvertrouwen van Willemse op de goede afloop voor de gastheer van zondag is te rechtvaardigen. De ploeg zat na de winterstop in een dip, maar de spirit is weer helemaal terug en de winstpartijen ook. De selectie is inmiddels vrijwel gevrijwaard van blessures en schorsingen en ook dat is een boost voor het zelfvertrouwen. ,,Man, zo gaat de spits verder, moet je je eens voorstellen: zondag staan er duizend toeschouwers langs de lijnen, zonnetje erbij en Meerburg als tegenstander. En dan winnen met 2-1.” Een ding is zeker: het wordt absoluut geen saaie, bloedeloze pot. Een aanrader, ook voor niet in Zoeterwoude woonachtige voetballiefhebbers.

Patrick Bom moest in de heenwedstrijd volop aan de bak om SJZ met lege handen huiswaarts te doen laten keren
Patrick Bom moest in de heenwedstrijd volop aan de bak om SJZ met lege handen huiswaarts te doen laten keren