Derde klasse A (zondag)- Aangekondigd als de klapper van de week viel de wedstrijd Meerburg-FC Rijnland voetballend misschien een tikje tegen, het was wel een plezier om naar te kijken. De thuisclub, trotse koploper, had het met name in de tweede helft niet makkelijk tegen het bezoekende FC Rijnland. Meerburg weet dit seizoen te scoren op de voor hun juiste momenten en dit keer werd de Leidse ploeg daar het slachtoffer van.

In de eerste tien minuten kreeg Meerburg een viertal corners te nemen en ze waren allemaal gevaarlijk. Uit de laatste kon verdediger Jeroen Verboon raak knikken. Als de Rijndijkers gedacht mochten hebben dat de klus al half geklaard was, dan zaten ze mis. Zeker, de thuisclub was grotendeels de beter voetballende club, maar de brigade van Paul Pikaar liet zien dat het geen toeval was dat ze op de zesde plaats stonden na een reeks met uitstekende resultaten. Oogstrelende combinaties kregen de kleumende toeschouwers niet te zien van beide teams, maar inzet en verbetenheid wel degelijk.

Het middenveld was in handen van de gastheer, serieuze kansen waren evenwel niet of nauwelijks te noteren. Doelpunten aan Meerburg zijde bleven ook uit door het weer betrouwbare keeperswerk van Mario van der Pluym. Aan de andere kant kon spits Boudewijn ‘Boudie” Kamphues zijn harde werk ook niet doeltreffend afronden. Zowel in de eerste als tweede helft sleurde, werkte en provoceerde hij dat het een aard had. Zijn directe tegenstanders hadden hun handen vol, maar konden het fysieke aspect wel waarderen. Ook Jeroen Verboon en Mark van Diemen houden wel van dit werk.

In de tweede helft drong de ploeg van trainer Pikaar meer en meer aan. Meerburg moest terug en nam uiteindelijk zijn toevlucht tot het vertragen van het spel en het wegrossen van de bal, onderwijl wel loerend op een tweede, en beslissende goal. Een kwartiertje voor tijd was het zover. De bezoekers namen allengs meer risico’s om de gelijkmaker af te dwingen. Herhaaldelijk leek het ook zover te komen, maar toch was het Meerburg die via Joep van Vuren, wie anders, dat scoorde. Zijn 104e treffer alweer voor de witzwarten.Met de 2-0 zou het verzet gebroken moeten zijn. FC Rijnland rechtte de rug om de aansluitingstreffer te maken. De paal verhinderde een verdiende beloning. Meerburg liet nog eens zien dat het dodelijk efficiënt kan zijn. Uit een corner kopte de mee opgekomen Mark van Diemen de bal keurig voor de voeten van Christiaan Laan die de einstand, 3-0, op het scorebord zette.

Meerburg is weer een stapje dichter bij de titel. Er zijn nog wat klippen te omzeilen: uitwedstrijden tegen o.a. Alphen en SJZ staan nog op het programma. De daadkracht en het scorend vermogen zijn dusdanig dat met plotlood ‘kampioen’ ergens in april of mei op de kalender gezet kan worden. De ploeg van Ron de Roode lijkt onverstoorbaar en gaat rechtaf op het doel: kampioen worden en de tweede klasse instappen.

FC Rijnland liet ook tegen Meerburg zien dat het een stabiele middenmoter is. Het is een hecht collectief dat het woord opgeven niet in het woordenboek heeft staan. En dat had niemand van de Leidse club voorzien voor de competitie. Voor de Leidenaren was het pas de eerste nederlaag sinds 25 oktober 2015. En verliezen van het huidige Meerburg is geen schande. Het eerste duel in Leiden eindigde overigens in 1-1.

Meerburg-R FC ijnland 3-0 (1-0). 10. Jeroen Verboon 1-0; 77. Van Vuren 2-0; 87. Laan 3-0.

Meerburg: Bom, Smit, Jeroen Verboon, Van Diemen, Candido, Weijers, Van Vuren, Laan, Van der Poel (35. Justin de Groot), Yannick de Groot (80. Van der Meer), Van der Voort.

Rijnland: Van der Pluym, De Groot, Cerdijn, Van Leeuwen, Dros, Smeele (40. Oomen). De Rooij (85. Van Putten), Koelink, Kamphues, Van der Pompe, Kromwijk.

Scheidsrechter: Westhoff. Toeschouwers: 100.

Via onze app zijn interviews te beluisteren!