Tweede klasse C (zondag)- Meerburg is afgezakt naar een twaalfde plaats met nu acht punten uit even zoveel wedstrijden. De ploeg van Ron de Roode ging met 1-0 onderuit bij nummer twee Den Hoorn, dat koploper Delft tot op een punt naderde na de verrassende zege van Foreholte op de lijstaanvoerder. Bij de Rijndijkers was Gijs de Leede de meest opvallende naam aan de start. De achttienjarige speler uit de A-jeugd maakte zijn debuut op de plaats van Ramon Weijers die niet mee kon spelen.

De Leede was zondagavond nog steeds wat beduusd. ,,Vanaf vrijdagmorgen was ik al wel op de hoogte dat ik met het eerste mee mocht doen en dat ik waarschijnlijk zou spelen. Mijn eigen trainer informeerde mij daarover. Ik had de avond ervoor al wel meegetraind met het eerste elftal dus het ging snel wel, ja. Sinds drie weken trainde ik ook al met het tweede mee.”

De centrale verdediger werd in de hoofdmacht als linksback geposteerd en De Leede genoot van het feit dat hij werd opgetrommeld. ,,Ik was best wel zenuwachtig. Vanaf de F’jes speel ik al bij Meerburg en als jongetje droom je ervan om later eens het eerste elftal te bereiken. Nu was dat zover. Het was wel een moeilijke middag. Eigenlijk wel voor de hele ploeg, maar ik trof het niet bepaald met een heel erg explosieve gast tegenover mij als rechtsbuiten. Voor mij was het spannend, leuk en zwaar tegelijk.”

Gijs de Leede (met nummer drie) op de foto met zijn eigen team.
       Gijs de Leede (met nummer drie) op de foto met zijn eigen team

De thuisploeg had duidelijk het beste van het spel en kreeg ook de beste kansen. Meerburg bleef lang in de wedstrijd, maar kwam de enige treffer via een kopbal uit een hoekschop op slag van rust niet meer te boven. Eerder had Yannick de Groot de bezoekers wel aan een voorsprong geholpen, maar de treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel.

Meerburg probeerde wel in de wedstrijd te klimmen, maar was over het algemeen vrij machteloos. De jongeling had wel een idee van de oorzaak van het spel van zijn ploeg. ,,We speelden zeker niet goed. We hadden te weinig rust in ons spel en daardoor ging er veel fout. Dat had in alle eerlijkheid ook wel te maken met het feit dat dit een prima tegenstander is. Daarvoor waren we al gewaarschuwd. Een blik op de ranglijst vooraf was eigenlijk al voldoende. Uiteindelijk vond ik Den Hoorn ook niet geweldig spelen, maar zij waren wel de bovenliggende partij. Het debuut vond ik leuk, maar ik wil nu eenmaal graag winnen dus het was toch wel een teleurstellende middag.”

De Leede had zaterdag niet hoeven spelen en kon dus wel voluit gaan. ,,Het is wel een raar idee eigenlijk. In het eerste spelen (ex-)trainers van mij. Dat is natuurlijk ook wel grappig. Ik ben een echte Meerburger en opeens sta je daar dan in het eerste. Maar goed, het zal eenmalig zijn voorlopig denk ik. Wellicht dat het er later van komt en dan wil ik er natuurlijk graag staan. Ik mocht nu mee omdat er in de A1 maar een paar tweedejaars spelen en daar ben ik er een van.”

De nummer ‘5’ was naar eigen zeggen prima opgevangen door de groep en dat voelde heel goed, zo voegde De Leede nog toe. De in Utrecht ‘Liberal Art and Sciences’ studerende youngster ziet het wel zitten om straks echt door te breken. ,,En lukt dat niet dan blijf ik toch wel spelen hier. Hier voel ik me tenslotte thuis.”

Basisopstelling Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Müller, De Leede, K.de Jong, J.de Jong, Van der Meer, De Groot, Van der Poel, Van der Voort.