HomeZaterdagDerde klasseGroeneweg de grootste kansen, maar Meerburg de drie punten!

Groeneweg de grootste kansen, maar Meerburg de drie punten!

-

Tweede klasse C (zondag)- ,,Wat een verschil zeg tussen het Meerburg in de eerste en de tweede helft. In de rust dacht ik echt niet aan een gelijkspelletje, eerder zou ik al blij zijn met een kleine nederlaag. Wat een kansen hadden die lui en die nummer elf van hen was een echte plaag voor onze jongens achterin. En dan in de tweede helft zie ik het Meerburg wat ik graag wil zien, knokkende voor elke bal en je ziet het… Dan is het uitgerekend ‘de witte’ die in de extra tijd voor de 3-2 overwinning zorgde”, aldus de trouwe Meerburg-supporter die al een half uur voor aanvang zijn plekje in de hoek van de tribune had opgezocht.

p1030997-960x1280-small

Natuurlijk hoopten de aanwezige Meerburg-en Groeneweg-supporters op een doelpuntrijke wedstrijd, maar met respectievelijk veertien en dertien doelpunten in elf wedstijden kwamen niet de meest schotvaardige verenigingen van deze tweede klasse C zonagmiddag in Zoeterwoude-Rijndijk binnen de lijnen. Het was Groeneweg, vanaf 2013 spelend in deze tweede klasse en vorig seizoen als vijfde eindigend, dat direct het initiatief nam. In de tweede minuut was het linkbuiten Joey Grootscholten, de elf waar de Meerburg-supporter over sprak, die uit een pass van de lange en ervaren centrumspits Maurice Eckhardt voor de 0-1 zorgde. Maar het was voor de roodzwarten helaas in buitenspelsituatie.

De uitploeg speelde technisch verzorgd voetbal waar zeker de voorwaartsen elkaar makkelijk konden vinden. Grootscholten kreeg zo meerdere kansen en ook Eckhardt had geen geluk met zijn doelpogingen. Maar in de 28e minuut was het nu wel Grootscholten die een prachtige doorkopbal van Eckhardt na een voorzet van achteruit kon verzilveren, 0-1. ,,Ik vrees dat we weer de kuikenbak ingaan want het is net alsof onze jongens overal een tel te laat komen op deze prachtige voetbalmiddag. En we moeten nu wel een keer winnen na al die gemiste kansen vorige week tegen nummer laatst, DONK”, aldus de oude en hondstrouwe Meerburg-supporter die zijn nep-bontkraag nog maar eens optrok tegen de kou.

p1040023-1280x960-small

Bij de thuisploeg waren het Justin de Jong en de lange, jonge centrumspits Jorge Bonekamp die in zeer positieve zin opvielen. De eerstgenoemde was de voortdurende hofleverancier van schitterende voorzetten. Zo was Bonekamp in de negende minuut uit één van zijn voorzetten koppende bijna bij de 1-0. Bonekamp was voortdurend door de lucht en over de grond aanspeelbaar, een verrijking voor Meerburg. Het leek wel alsof hij de bal aan een touwtje bij zich had. Maar zijn medespelers konden er helaas geen gebruik van maken.

p1040064-960x1280-small

De laatste positieve actie in de eerste helft was van De Jong die zijn vlammende schot van twintig meter door Groeneweg-doelman Niels Heijkoop net over de lat tot hoekschop getikt zag worden. Maar deze leverde uiteindelijk niks op. Wat wel wat opleverde na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Verhoeve was blijkbaar het gesprek in de kleedkamer van Meerburg. Aan de thee kan het niet hebben gelegen, maar trainer Ron de Roode zag dezelfde elf spelers totaal anders de wedstrijd in de tweede helft hervatten.

De Meerburg-supporter: ,,Hier word ik nu warm van en daar heb ik geen meegenomen bakkie thee in de rust van mijn vriend uit de kantine voor nodig. En ‘die witte’ gaat nu ook eindelijk voorop in de strijd waar hij in de eerste helft meer tegen zichzelf vocht en voortdurend boos reageerde op bijna elke beslissing van deze scheids.”

p1040051-1280x960-small

Maar het ging toch niet zoals De Roode en iedereen die Meerburg een warm hart toedroeg, had verwacht na deze eerste positieve speelminuten na de thee. Een vrije trap van de lange en jonge Groeneweg-aanvoerder Willemsen, spelend als centrale verdediger, werd voor de zoveelste keer perfect koppende door de 34-jarige Eckhardt centrumspits panklaar neergelegd en nu voor de opstomende Sam Boudewijn. Hij zette de eerste stappen in de zestien van Meerburg, maar een hand van een Meerburg-verdediger liet hem meer met de granulaatkorrels in contact komen dan hij wenselijk vond. Voor de scheidsrechter was deze val reden genoeg om te fluiten en om naar de stip te wijzen. Zou de Meerburg-supporter later de wedstrijd Ajax – FC Groningen bekeken hebbende dan zou hij hier zeker spreken over ‘een El Ghazi-tje’. Aanvoerder Willemsen pakte zijn verantwoordelijkheid en hij schoot de strafschop in de 52e minuut onberispelijk achter doelman Patrick Bom, 0-2. De vele trouwe Groeneweg-supporters, duidelijk hoorbaar aanwezig om scheidsrechter Verhoeve voortdurend van adviezen te voorzien betreffende zijn fluitgedrag, gingen bijna aan de zonnige kant van de zijlijn een polonaise lopen met twee uittreffers in één wedstrijd.

Het leek net alsof bij Meerburg de meest opvallende spelers uit de eerste helft, De Jong en spits Bonekamp, een pact hadden gesloten want drie minuten later was de schitterende voorzet van links van De Jong voor spits Bonekamp een niet te missen kopkans, 1-2, en dat was tevens de derde treffer dit seizoen voor deze pas negentienjarige bevlogen aanvaller. Deze treffer bevestigde voor iedereen binnen en buiten de lijnen dat het toch moest kunnen om een keer meer te bereiken dan een kleine nederlaag of een gelijkspelletje. De Roode besloot dan ook om direct aanvallend te gaan wisselen. In de 60e minuut kwam de jonge Yannick de Groot het veld in voor Kevin de Jong. Een paar minuten later wist de invaller met een striemend afstandsschot van 25 meter bijna al voor de gelijkmaker te zorgen.

p1040061-1280x960-small

Deze periode van de wedstrijd liet alles zien waarom amateurvoetbal in deze klassen zo gaaf kan zijn. Meerburg, loerend als een jachtluipaard op zijn prooi zoekende naar de gelijkmaker, en Groeneweg dat voortdurend met messcherpe en technisch zeer verzorgde counters via meestal Eckhardt en Grootscholten alle kansen had om de 1-5 te laten aantekenen. Onbegrijpelijk dat deze ploeg met zulk technisch verzorgd voetbal maar dertien keer had gescoord in de elf gespeelde wedstrijden. In de 65e minuut bracht de trainer van Groeneweg zelfs de negentienjarige Robin Zuierveld binnen de lijnen om de voorsprong mee terug te nemen naar de thuisbasis aan sportpark ‘Van ’t Verlaat’.

Bonekamp zag in de 69e minuut zijn gelijkmaker terecht afgekeurd worden vanwege buitenspel na de splijtende pass van Meerburg- aanvoerder Van der Voort. Hongerig naar de gelijkmaker bleef de thuisploeg agressief druk zetten. ,,Man, wat gaaf om ze zo te zien knokken voor het gelijke spel. Maar ik heb het vocht in de bilnaad bij al die counters van Groeneweg. Gelukkig staat ‘Bommetje’ een puike partij te keepen in het doel”, aldus de oudere Meerburg-supporter. Trainer De Roode wist dat er kansen waren want in de 73e minuut bracht hij de laatste twee wissels in, daarmee bevestigend dat achterin één op één zou worden gespeeld met het doel om minstens één punt te behalen in het laatste kwartier. Christiaan Laan werd vervangen door de routinier in de verdediging, Mark van Diemen. De achttienjarige middenvelder Boris Möller, de tweede helft veel meer nadrukkelijk het spel verdelende op het middenveld aanwezig, werd vervangen door zijn even jonge talentvolle leeftijdsgenoot Levi Paulides.

Drie minuten later werd geheel Meerburg beloond want wederom een schitterende voorzet van links van De Jong, de ongekroonde koning van de assist, werd in de 76e minuut van twee meter ingetikt door invaller De Groot, 2-2, zijn eerste treffer dit seizoen. Twee minuten later werd bij de uitploeg ook de zeventienjarige Freek Hoogeveen ingebracht. De wissels bij Groeneweg zorgden absoluut niet voor minder kansrijke counters, integendeel. Want waar Meerburg snakte naar een driepunter was het de uitploeg dat ook in deze fase speelfase diverse honderd procent kansen kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien.

Maar het bekende kwartiertje in Zoeterwoude Rijndijk werd voor iedereen nu zichtbaar. ,,Wat een kopkans zeg kort voor tijd van die Van Diemen en dan weer zo’n splijtende voorzet van links van die goede nummer zeven van ons waar niemand de schoen tegenaan kreeg”, sprak de oude thuissupporter. Maar helemaal uit zijn panty gingen hij en alle andere Meerburg-supporters na de 3-2 van aanvoerder Van der Voort. Uit een lange pass van achteruit kopte Bonekamp sterk door. En waar Van der Voort de hele tweede helft vanaf rechts acteerde dook hij nu in het centrum op en na de doorgekopte bal versloeg hij met een mooie lob doelman Heijkoop en zorgde hij zo in de extra tijd voor de 3-2. Dit was zijn derde treffer dit seizoen. Kort erna was het de jonge spits Bonekamp die koppend bijna nog voor de 4-2 zorgde.

Na het laatste fluitsignaal ging er een golf van enthousiasme door alle Meerburg-volgers heen. Deze eindstand zorgt ervoor dat Meerburg in deze tweede klasse C op een negende plek staat met veertien uit twaalf (17-20). Komende zondag is er de uitdaging uit bij Wippolder. Dat zal als laatste competitiewedstrijd voor de winterstop een pittige pot worden want zij verloren op deze speeldag maar met 4-3 bij nummer twee en nemen nu een zevende plek op de ranglijst in met zeventien uit twaalf. Wij blijven Meerburg op gepaste momenten zeker volgen.

Meerburg – v.v. Groeneweg 3-2 (0-2) 28. Grootscholten 0-1, 52. Willemsen 0-2 (strafschop), 55. Bonekamp 1-2, 76. De Groot 2-2 en 90.+2. Van der Voort 3-2. Scheidsrechter: A. Verhoeve. Toeschouwers: 100.

Meerburg: Bom, Weijers, Verboon, Müller (73. Paulides), Brandsma, K. de Jong (60. De Groot), J. de Jong, Laan (73. Van Diemen), Bonekamp, Van der Meer en Van der Voort.

Groeneweg: Heijkoop, Van Dieren, Breugem, Willemsen, Schaaf, Wetzel, Karreman (78. Hoogeveen), Boudewijn, Hordijk (65. Zuierveld), Eckhardt en Grootscholten.