Een plaats in de top van de middenmoot. Vele ploegen tekenen aan het begin van het seizoen voor een dergelijke ranking, maar Lugdunum zeker niet. Met name assistent-trainer Henk de Cler klonk wat teleurgesteld en boos wanneer Leidenamateurvoetbal.nl hem vroeg naar het wel en wee van zijn club wat betreft het seizoen 2015/2016. De Cler wil altijd kampioen worden maar eigenlijk heeft dat er dit seizoen geen moment in gezeten en dat heeft volgens de Leidenaar twee oorzaken: pech en slechte afronding. In gesprek met LAV blikt De Cler terug op het afgelopen seizoen en kijkt en passant ook nog even vooruit naar het seizoen 2016/2017.

Henk, hebben jullie dit seizoen je doelstelling behaald?

,,Nee. Mijn doelstelling is kampioen worden, dat is eigenlijk altijd mijn doelstelling. En die doelstelling hebben we niet behaald. Dat is deels onze eigen schuld maar we hadden ook een beetje pech. Wat mij betreft had er meer ingezeten want als ik kijk naar onze wedstrijden dan zijn we misschien twee keer een helft weggetikt, bijvoorbeeld bij Kagia uit. Ook met DoCoS (de uiteindelijk kampioenen in 3A, -red) in de beker hadden we het moeilijk, maar in de competitie hebben we een keer gewonnen en een keer gelijk tegen ze gespeeld. En dat gelijkspel was onnodig. We hebben het dit seizoen vooral in standaardsituaties weggegeven, daarom hebben we ook Patrick Heijmans teruggehaald. Dat ging toen een stuk beter. Door een beetje pech her en der hebben we helaas de derde periode niet gepakt.”

Wat  vond je het meest positieve dit seizoen?

,,Ik ben eigenlijk altijd negatief, haha. Het meest positieve… Daar vraag je me wat. Ik denk de complimenten die Lugdunum vrijwel na elke wedstrijd van de trainer van de tegenstander kreeg. We hoorden vaak van collega’s dat we een goede ploeg hebben en dat we leuk voetbal spelen. Helaas krijgen we daar alleen geen punten voor.”

En wat is het meest negatieve aan dit seizoen?

,,Het buitenspelgebeuren. Schaf dat alsjeblieft af bij de amateurs. Vrijwel elke week is de man van de wedstrijd de grensrechter. Ik hoorde dat Marco van Basten al voor afschaffing pleitte in het betaald voetbal, dus laat ze beginnen bij de jeugd. Een partijdige grensrechter wekt gewoon veel irritatie en agressie op. Tegen Hazerswoudse Boys bijvoorbeeld gaven we het zelf helemaal uit handen maar als de grensrechter daar in eerste instantie niet vlagt staan we binnen drie minuten met 1-0 voor. Het was geloof ik op vijf meter na geen buitenspel. Maar nogmaals: we hadden zelf vaker kansen moeten afronden. Toch pleit ik voor het volledig afschaffen van buitenspel.”

Ik sprak twee maanden terug met je broer Tim en die vond dat er in de periode na de winterstop niet hard genoeg getraind werd. Hoe beoordeel je je eigen prestatie daarin?

Henk de Cler

,,Ik ben maar een assistent-trainer, Jan Wansink is de hoofdtrainer. Toch vind ik dat ik wat harder had moeten zijn. In de periode na de winterstop was de trainingsopkomst te laag maar we moesten toch nog elf man het veld insturen. Aan de andere kant, zoals ik al zei, we hebben vrijwel elke wedstrijd gewoon goed gespeeld alleen de kansen niet afgemaakt. Tegen Zwammerdam stonden we 1-0 voor en kregen we wel zes of zeven kansen op de 2-0 en in de laatste minuut maken zij uit een vrije trap de 1-1. Wat moet je dan als trainer doen?

Harder trainen op afronden?

,,Haha, ja. Maar tijdens de wedstrijd hebben we eigenlijk nooit tactische wissels hoeven toepassen. Alleen tijdens Kagia uit, toen we weggespeeld werden, moesten we een extra verdediger brengen. Verder hebben we gewoon goed gespeeld en veel kansen gecreëerd dus waren tactische wissels niet nodig.”

Hoe ziet de selectie voor komend seizoen eruit?

,,Wel positief. De meesten blijven en de mensen die weggaan zijn vaak de dertiende en veertiende man. Je kan helaas onmogelijk iedereen tevreden houden maar ik denk dat ik daar dit seizoen toch aardig in geslaagd ben. Daarnaast komen Houssin Bezzai en Bilal Karasahin onze selectie versterken en wie weet volgt er nog meer nieuws op dat front. Helaas verliezen we Heijmans wel aangezien hij assistent-trainer van Katwijk wordt.”

Dus wat verwacht je van volgend seizoen?

,,Proberen kampioen te worden! Maar dat roep ik dus ieder jaar. Komend seizoen moet er wel wat verbeteren willen we die doelstelling behalen. Bijvoorbeeld uitwedstrijden anders benaderen. Zoals bij Floreant uit als het windkracht tien is, dan moeten we toch anders kunnen voetballen. Als er geen gekke dingen gebeuren hebben we in elk geval een selectie staan om kampioen mee te worden.”

Lugdunum in cijfers:

Totaal: 26-44-52-34 (5e)

Thuis: 13-27-33-10 (3e)

Uit: 13-17-19-24 (7e)

Thuis niet gescoord: 1 keer

Uit niet gescoord: 4 keer

Thuis de nul gehouden: 6 keer

Uit de nul gehouden: 3 keer

Grootste overwinning thuis: 7-1 tegen Floreant, 6-0 tegen NSV’46

Grootste overwinning uit: 0-4 tegen Oegstgeest

Grootste nederlaag thuis: 1-2 tegen Koudekerk

Grootste nederlaag uit: 4-0 tegen NSV’46

Topscorer: Ozan Isitir, 10 treffers

Beste speler volgens spelersklassement: Sergio Vrede (3e plaats)