Met de komst van Huib van Oostrom Soede haalt Voorschoten’97 zondag een uiterst ervaren en bevlogen trainer binnen. Zijn werkzaamheden binnen de voetbalwereld zijn divers en talrijk. Niet alleen is hij de trainer geweest van de secties van Quick Steps, VUC, SVCV De Ster en Te Werve, hij trainde ook jeugd-, zaal- en  G-teams, begeleidde en begeleidt stagiaires van de sportafdeling van diverse ROCs. Een voetbaldier in de ware zin des woords. Opvallend is natuurlijk het feit dat hij het trainerschap van de zondagtak van Voorschoten’97 gaat combineren met dat van zaterdagclub Te Werve uit Rijswijk.

,,Ik kan me voorstellen dat sommigen er vreemd tegenaan kijken, maar in de praktijk is het prima werkbaar. Ten eerste heb ik hetzelfde gedaan toen ik bijvoorbeeld GSC ESDO en BMT trainde. Het leverde geen enkel probleem op. Op de tweede plaats heb ik met Voorschoten’97 hele duidelijke afspraken hierover gemaakt. Het bijt elkaar in geen enkel opzicht. Het scheelt natuurlijk wel dat mijn werkzaamheden bij Voorschoten uitsluitend het trainerschap betreft. Bij vorige kleinere verenigingen en ook bij Te Werve moest ik voor de ballen zorgen, de scheidsrechter begeleiden en noem maar op. Voorschoten is een grote club waarvoor elke klus een enthousiaste en bekwame vrijwilliger klaar staat. Dat scheelt ook natuurlijk.”

Oostrom Soede  is min of meer toevallig bij de club terecht gekomen. Hij was via via op de hoogte dat het allemaal niet zo lekker liep bij de zondagafdeling en zijn contacten vroegen zo langs de neus weg of hij geen interesse had. Die belangstelling werd concreet toen Voorschoten’97 hem officieel benaderde. Na slechts een tweetal gesprekken was de zaak beklonken. ,,Wat de club vroeg en ik kan bieden kwam heel aardig overeen. Zij zochten iemand met de juiste diploma’s, ervaring en  een heldere visie over voetbal en wat een trainer wel en niet kan met een team. Voorschoten zou het op prijs stellen als ik jeugd kan inpassen in het team. Dat kan, maar dan moet die jeugd daar wel aan toe zijn. Ze stellen zichzelf op naar mijn mening. Als je goed genoeg bent hoor je in de basis, leeftijd maakt niet uit. Let wel, ik geef jongeren absoluut een kans als ze dat verdienen. Dat heb ik bij al mijn vorige clubs ook laten zien. Maar succes komt je niet aanwaaien. Als jij je niet voor de volle honderd procent inzet op elke training, dan heb je met mij een probleem. Ik kan daar hard en dominant in zijn.” 

De zondagafdeling van Voorschoten kende een moeizame, zeg maar slechte start, wat uiteindelijk resulteerde in de laatste plaats. Voor de winterstop begonnen de punten dan toch te komen en inmiddels staat het team boven de beruchte streep. ,,Handhaven is een eerste vereiste”, zo vertelt Oostrom Soede verder. ,,Over het inzetten van de jeugd hebben we het al gehad. Eens kijken hoe ver we met de ploeg kunnen komen. Natuurlijk ga ik uitgebreid praten met Nikivor van Rijn en Jeffrey van Veen. Zij zijn assistent-trainer en kennen de jongens van haver tot gort. Zelf moet ik natuurlijk ook de sterke en zwakke punten leren kennen van de spelers individueel en als ploeg. We moeten het met z’n allen doen en er ook samen plezier in hebben. Daarom heb ik ook niet gelijk voor langere tijd getekend. Met Roelof  Veldhuis (bestuurslid Technische Zaken, red.) heb ik afgesproken dat we eerst eens zien hoe het loopt. Blijkt de samenwerking succesvol, en daar geloof ik stellig in, dan gaan we voor langere tijd door.”  

De selectie van Voorschoten’97 zondag en Huib van Oostrom Soede kijken ongetwijfeld uit naar het eerste duel tegen DOSR. Bij winst ligt zelfs een plek in de middenmoot binnen handbereik. De nummer zeven uit de Veen, medepromovendus, zou dan onder meer worden gepasseerd. Overigens vond Laurens van der Voort, voorganger van Van Oostrom Soede, ondertussen al een nieuwe club in VV Oegstgeest (zie elders op onze website).