,,Gisteravond hebben we de laatste training gehad, een mooie afsluiting van een meer dan goed seizoen dat een paar wedstrijden te lang duurde.” Aan het woord Jeffrey Smeele, middenvelder en in tweede instantie doelman van FC Rijnland.

,,Als promovendus reken je nergens op, hoogstens hoop je stiekem redelijk mee te kunnen mee te draaien. Wat wij hebben gedaan is ver boven verwachting geweest. Tot aan de wedstrijd tegen SJZ hadden we zelfs kans op een ereplaats en de nacompetitie. Het verlies daar was in mijn ogen een breekpunt. Daarna was het vooral het uitspelen van het seizoen. We kregen te maken met blessures, niet zo’n drama want de jongens uit twee hebben zich  werkelijk fantastische vervangers getoond, maar de fut was er uit. Vergis je niet, wij moesten 28 wedstrijden spelen.”

De uitwedstrijd tegen MMO was sportief gezien een tik van jewelste: ,,Binnen twintig minuten met 3-0 achter, dan is het gedaan. Bij hun lukte alles, bij ons niets. Een horrorbegin waar we niet overheen kwamen.  De boottocht terug naar Leiden was natuurlijk onvergetelijk in positieve zin. Wat een feest, wat een prachtgroep!” Smeele wijst op een andere wedstrijd waarin juist alles mee zat: ,,Thuis tegen SJZ kenden we een ‘MMO-start’. Drie aanvallen van ons en een 3-0 voorsprong. We kregen vleugels en wonnen uiteindelijk met 5-1. Joh, we eindigen als zesde. Welke club die een klasse hoger gaat spelen doet ons dat na?”

Gevraagd naar de beste tegenstander: ,,Ik denk dat Teylingen als team completer is dan Meerburg. Zij zijn vooral kampioen geworden door hun voorhoede: één kans is één goal. Teylingen voetbalde denk ik beter, maar de scherpte voorin was minder.”

Jeffrey Smeele (7): ,,Hele week scherpte, tot aan DoCoS"

De prijs voor de beste en meest constante voetballer in zijn eigen team gaat naar Giovanni Koelink.  ,,Gio is altijd aanspeelbaar en heeft een geweldig inzicht. Als hij om de bal vraagt weet je dat hij een pass in gedachten heeft. Altijd weet hij voetballend een oplossing en dat een heel seizoen lang, ik vind het knap. Complimenten ook naar de voorhoede. Daar lopen ook een paar krachtpatsers hoor.”

Het geheim achter het succes is volgens Smeele niet het uitblinken van enkele individuele spelers. ,,We zijn een grote familie geweest. Ik noemde al de boottocht, maar ik kan veel meer voorbeelden aanhalen. De solidariteit en hulpvaardigheid is denk ik uniek. Bij onze katercup stonden we om een uur ’s nachts nog de kantine aan te vegen. Bij Kickers zijn we ook gaan helpen op een feest. Ik weet niet eens meer hoe dat kwam, maar we stonden daar. Die gasten waren natuurlijk heel verbaasd. ,,Jullie zijn heel anders dan we altijd gehoord hebben. Volgend jaar weer wat ons betreft.”

Dat is ook dikke winst geweest dit jaar. Niet alleen hebben we laten zien dat we kunnen ballen, maar Rijnland heeft een andere naam gekregen. Van een schopploeg naar een topploeg? De waardering van onze tegenstanders heeft ons en Rijnland ook goed gedaan.” Trots is Smeele ook op het feit dat er niemand weg gaat. Er gaan wat jongens in het derde spelen. Ze hebben al gezegd dat ze altijd beschikbaar zijn als de nood aan de man komt. We krijgen er prima vervangers voor terug. Het zijn jongens die ik ken en ik weet dat ze in de groep passen. Even rust en dan er weer lekker tegenaan volgend seizoen.”

Eerder zal de selectie de handen uit de mouwen steken: tijdens het event van leidenamateurvoetbal zullen de heren op alle mogelijke manieren de organisatie terzijde staan. Veel positief nieuws van de club van Mors II.

FC Rijnland in cijfers:

Totaal: 28-41-54-52 (6e)

Thuis: 14-29-35-17 (4e)

Uit: 14-12-19-35 (10e)

Thuis niet gescoord: 2 keer

Uit niet gescoord: 4 keer

Thuis de nul gehouden: 1 keer

Uit de nul gehouden: 2 keer

Grootste overwinning thuis: 5-0 tegen Bernardus

Grootste overwinning uit: 1-4 tegen Bernardus

Grootste nederlaag thuis: 0-3 tegen avv Alphen

Grootste nederlaag uit: 5-0 tegen Teylingen

Topscorer: Boudewijn Kamphues, 18 goals

Beste speler in spelersklassement: Giovanni Koelink, 8e plaats