In de derde klasse A ontvangt koploper Kagia aanstaande zaterdag naaste belager DoCoS. Beide teams verloren nog maar één keer. Eerder dit seizoen eindigde het duel tussen de titelkandidaten op sportpark De Morsch in een 2-2 remise. Kagiaan Timo Sluymer en Nils Slingerland (DoCoS) blikken vooruit.

docos-kagia 001 (Small)

Omdat Kagia tijdens het voorbije inhaalweekend de eerder afgelaste ontmoeting met ROHDA’76 winnend afsloot (2-3), nestelde de formatie van coach Anton Wijsman zich weer bovenaan de ranglijst. De voorsprong op de Leidse concurrent bedraagt twee punten. Sluymer had met twee treffers een belangrijk aandeel in de zege van de Lisserbroekers. Hij was daarmee opmerkelijk productief. Zijn teller stond voor afgelopen zaterdag slechts op één goal. ,,Ik ben een middenvelder die het vooral van mijn werklust moet hebben. Ik kom best regelmatig in scoringspositie, maar op dat punt moet ik me zeker verbeteren. Tegen ROHDA gingen ze er mooi in, al had ik wel een beetje geluk. We speelden zeker geen goede wedstrijd en we stonden bij de rust ook met 2-1 achter. In de kleedkamer is toen flink gesproken en in de tweede helft pakten we het op. Ik maakte gelijk en Rens Lamboo zorgde voor de winnende. Het lijkt wel of dit seizoen alles lukt. Ook slechte wedstrijden winnen we. Dat we nu bovenaan staan is echt boven verwachting. We hebben een hele jonge ploeg, maar de klik is er. We kennen elkaar allemaal en in het veld willen we er elke wedstrijd weer voor de volle honderd procent voor gaan. Dat is onze kracht.”

docos-kagia 012 (Small)

Sluymer (22) maakte anderhalf jaar geleden samen met Lamboo zijn rentree bij de oranjehemden na een verblijf bij FC Lisse. ,,Van jongs af aan speelde ik bij Kagia en op een gegeven moment wilde ik het wel eens hogerop proberen. Bij Lisse heb ik vier jaar in de jeugd en één jaar in het tweede gespeeld. Daar was ik altijd verdedigende middenvelder. Nu ik terug ben bij Kagia speel ik rechts- of linkshalf. Het maakt me eigenlijk niet uit. Ik ben van origine rechtsbenig, maar ik kan ook met links wel een balletje trappen.”

Na een jaargang die de Lisserbroeker – in het dagelijks leven loodgieter/elektriciën –  met zijn ploeg op de zevende plek afsloot haakte een aantal routiniers af. Met een verjongd team maakte Kagia deze competitie een nieuwe start.

docos-kagia 017 (Small)

,,Dat we nu bovenaan staan had dan ook niemand verwacht. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we kampioen worden, maar daar denk ik nu echt nog niet aan. Voor mij is DoCos de favoriet. Ze hebben een heel goede ploeg. Zowel technisch als fysiek zijn ze sterk. En ze hebben meer ervaring dan wij. Er zijn bij hun ook spelers bijgekomen die op eerste klas-niveau hebben gespeeld. Maar goed, mochten we zaterdag van ze winnen dan slaan we wel een gaatje. En thuis zijn we nog ongeslagen… We horen de tegenstanders nogal eens klagen over ons oude kunstgrasveld. Het is hard, een beetje stroef en de bal wil nog wel eens opstuiteren. Wij zijn eraan gewend. Dat zou een voordeel kunnen zijn. Hoe dan ook, we moeten er gewoon vol voor gaan. Wie het scherpst speelt wint, denk ik”, meent Sluymer.

docos-kagia 032 (Small)

Kagia mag dan op sportpark Lisserbroek nog niet verloren hebben, datzelfde geldt voor DoCoS in vreemde omgeving. De lijstaanvoerder behaalde thuis zeventien punten uit zeven duels. Het gezelschap van coach Nico van der Salm tekende voor dezelfde score in uitduels.

Linkerspits Slingerland kijkt uit naar het komende treffen. ,,Kagia heeft een leuk team om tegen te spelen. Het is een goed voetballende ploeg, met veel beweging. In de heenwedstrijd stonden we met 2-1 voor en kregen we in de laatste minuut wegens hands nog een penalty tegen. Doodzonde! Ik was er toen trouwens al niet meer bij. In de rust ben ik afgehaakt vanwege een enkelblessure.”

docos-kagia 035 (Small)

De 22-jarige Zoeterwoudenaar keerde dit seizoen voor de tweede keer terug bij de Morsch-club. ,,In de jeugd zat ik bij SJZ. Later vroeg een aantal jongens bij mij op school of ik met hun bij DoCoS wilde komen spelen. In de A1 werden we daar ook kampioen. Toen bij SJZ verschillende gasten terugkwamen van UVS en Voorschoten’97 benaderden ze me met de vraag of ik er weer wilde komen spelen. Dat heb ik ook gedaan, maar er werd niet echt onwijs gepresteerd. En toen vertelde Nico van der Salm, met wie ik al eens eerder had gesproken,  me op een bepaald ogenblik dat er voor het nieuwe seizoen bij DoCoS diverse spelers van GHC bijkwamen. Hij wilde weten of ik misschien belangstelling had om ook te komen. Omdat ik graag met een team wil presteren heb ik die stap gezet. Ik was wel benieuwd hoe het zou uitpakken met zes, zeven nieuwelingen erbij. Maar ik moet zeggen: het klikt onwijs goed. We zijn voetballend supersterk. Onze kracht zit vooral achterin. Het staat goed en we geven praktisch niets weg.”

docos-kagia 008 (Small)

 

Vervolgend: ,,We moeten alleen de kansen nog beter afmaken. Elke wedstrijd krijgen we er wel een stuk of zeven. Zelf heb ik er maar drie in liggen. Nou is het ook niet mijn specialiteit. Ik ben snel en als de bal diep komt kan ik vaak een voorzet geven op Chris van Empel. Dat is echt een spits met een neusje voor de goal. Ik ben dus meer de man van de assist. Op rechts staat Melvin van Gent. Hij is ook doelgerichter dan ik.”

De in de catering werkzame Slingerland heeft de ambitie om met DoCoS volgend seizoen in de tweede klasse uit te komen. ,,In de derde klasse heb je een stuk of zes goede ploegen, maar  het is niet echt aantrekkelijk om straks weer tegen die mindere teams te moeten spelen. Ik weet zeker dat we in de tweede klasse mee kunnen draaien. We kunnen dat niveau best aan. Het zou leuk zijn met tegenstanders als UVS, GHC en RCL. Tegen Kagia hoop ik dan ook echt te winnen. Ik heb wel gehoord dat hun kunstgras er dramatisch bij ligt, maar dat mag geen excuus zijn. We moeten simpelweg de beuk erin gooien en ons eigen spel spelen. Bij een overwinning hebben we dan verder alles in eigen hand”, besluit Slingerland.  

Foto’s: van de heenwedstrijd (2-2).