Derde klasse A (zaterdag) – ,,Dit seizoen dook ik bij alle strafschoppen kansloos naar de verkeerde hoek, maar tegen het al gedegradeerde maar sterk spelende Rohda’76 pakte ik op driekwart van deze pot wel de inzet vanaf elf meter. Het was zeker belangrijk want het stond toen nog 0-0 en langs de lijn wisten ze hoe gunstig onze concurrenten NSV’46 en  Oegstgeest er op datzelfde moment ervoor stonden. Uiteindelijk konden we deze barre wedstrijd met een 1-1 gelijkspel afsluiten. En dat ene puntje hadden we nu net nodig om niet direct te degraderen. Het geeft zo’n heerlijk gevoel om voor je ploeg belangrijk te kunnen zijn geweest, zeker op dat moment”, aldus Joren van Dijk, de meer dan degelijke sluitpost van Hazerswoudse Boys.

Voor aanvang van deze thuiswedstrijd telde het al gedegradeerde Rohda’76 zestien punten, NSV’46 negentien, Oegstgeest twintig en de thuisploeg uit Hazerswoude 22 punten. Van Dijk: ,,Met één punt konden we ons dus veilig spelen voor de nacompetitie om in de derde klasse te kunnen blijven. Dat is toch minstens onze doelstelling geweest dit seizoen. Je moet er niet aan denken dat bij verlies van ons en winst van NSV’46 we dinsdag een beslissingswedstrijd zouden moeten spelen?” Dat is Hazerswoudse Boys met deze 1-1 ook bespaard gebleven, maar het ging zeker niet van een leien dakje.

Trainer Manfred van den Bosch van de thuisploeg zag de tegenstander onbevangen spelen waar zijn basisspelers moeilijk mee om konden gaan. Van Dijk hierover: ,,Het ging zeker moeizaam die eerste helft, wat ook kwam door de straffe wind over het speelveld die we eerst tegen hadden. Zij speelden vanaf het allereerste fluitsignaal één op één en ze zetten ook hoog druk. Daardoor gingen we al rap de lange bal gebruiken, maar dan moet die wel een keer lekker vallen. De tweede bal was nauwelijks aan Hazerswoudse voetbalschoenen besteed.”

Beide partijen konden geen echte kansen noteren in de eerste helft. Niet alleen de thuissupporters zochten met gefronste wenkbrauwen de thee of andere vloeistoffen op in de rust, ook trainer Van den Bosch had het nodige uit te leggen aan zijn spelers. De doelman vervolgt: ,,Het eerste wat we hoorden was dat NSV’46 voor stond en Oegstgeest met een gelijke stand was gaan rusten, dus we moesten de tweede helft zeker uit een ander voetbalvaatje gaan tappen. Dat onze trainer verre van tevreden was, dat was duidelijk zicht- en hoorbaar in de rust.”

Dezelfde elf spelers betraden voor de thuisploeg het speelveld, maar blijkbaar waren de door hun trainer uitgesproken woorden nog niet echt ingedaald en bleven ze nog in de oorschelpen hangen van de boys uit Hazerswoude. ,,Het ging, zo vertelt Van Dijk verder, de tweede helft iets beter, maar we bleven de lange bal hanteren. Het lukte gewoon niet om van achteruit op te bouwen. Dan maar de trap naar voren waar onze kopsterke spelers staan.”

In alles leek het halverwege de tweede helft dat er een bloedeloze 0-0 uitkomst zou uitrollen.  Daar had de thuisploeg wel voldoende aan, maar een snerpend fluitsignaal van de scheidsrechter leek roet in het voetbaleten te gooien. Van Dijk: ,,Bij een corner kwam de bal in de zestien op de arm van een speler van ons en de scheids was onverbiddelijk, een strafschop. Dan gaat er veel door je heen als je daar op de doellijn staat en je ziet de linksbenige schutter van Rohda’76 richting het lederen monster gaan met zijn aanloop. Hij schoot in de linkerhoek en het lukte mij om de bal, ik lag nu wel in de goede hoek, rechts van mij het doel uit te ranselen. Man, de adrenaline schoot door mijn lichaam, wat een kick geeft dat!”

Na deze cruciale actie, ook gezien de nog maar korte resterende speeltijd, kwam een lange bal van achteruit nu wel goed terecht bij de Boys voorin. ,,Onze aanvaller Ruben Windhorst, die Pim Schoonwater was komen vervangen, kon de bal goed aannemen. Hij speelde zich slim vrij en legde de bal breed op spits Leo de Ruiter. Die moet je zo’n kans niet geven want hij drukte direct af voor de 1-0, zijn twaalfde alweer van dit seizoen. Hoe kan een wedstrijd kantelen?”, zo vertelde de nog steeds enthousiast verhalende doelman Van Dijk.

Er kwamen nog wat kansjes op 2-0 maar met nog een minuut op de klok te spelen liet Rohda’76 de voor hun meer dan verdiende gelijkmaker noteren. Van Dijk: ,,Ik moet zeggen dat ze goed bleven voetballen en best een lekker ploegje hebben. Uit hebben we immers ook maar 1-1 gespeeld. Ze hebben het ons vandaag weer knap lastig gemaakt. Met die 1-1 was het voor ons in het veld, dus ook voor invaller Koen Plaisier die Rens Louwers was komen  vervangen, niet belangrijk wat er bij onze concurrenten op de andere velden gebeurde. Na het laatste fluitsignaal wisten we dat we ons doel hadden bereikt. En het geeft zeker een goed gevoel als je dan ook nog een strafschop hebt weten te keren.”

Over het vertoonde spel was niemand bij de thuisploeg tevreden, maar met het behaalde eindresultaat waren de overwinningen van Oegstgeest (1-2 uit bij Zwammerdam) en NSV’46 (4-0 thuis tegen Lugdunum) niet toereikend om Hazerswoudse Boys direct te laten afdalen naar de vierde klasse. De komende week zal trainer Van den Bosch alles eraan doen om zijn jongens te prepareren voor de eerste wedstrijd in de nacompetitie. Zaterdag 21 mei is thuis Siveo’60, periodekampioen uit de vierde klasse C, de tegenstander en een week later wacht de return. Deze ploeg eindigde in deze klasse op en zeer verdienstelijke tweede plek met 55 uit 24 en het fraaie doelsaldo van 53-23. Hopelijk voor Hazerswoudse Boys heeft De Ruiter beide potjes dan ook weer zijn vizier op scherp staan. Want hij alleen zorgde met twaalf doelpunten van het totale aantal van 29 voor de meeste verticale juichbewegingen van de Hazerswoudse supporters.

Ook Oegstgeest kan zich middels de nacompetitie proberen te handhaven in deze derde klasse. Op 28 mei en 4 juni is de winnaar van de twee duels tussen Blauw Zwart en Linschoten, beiden periodekampioen in de vierde klasse, hun tegenstander. We gaan v.v. Oegstgeest en Hazerswoudse Boys zeker volgen bij deze voor hen zeer belangrijke komende honderdtachtig voetbalminuten.

Hazerswoudse Boys – s.v. Rohda’76  1-1 (0-0).

Basisopstelling Hazerswoudse Boys: Van Dijk, Van Aalst, Moerland, Van Leeuwen, Van Meurs, Kastelein, Meijer, Louwers, Nieuwhof, De Ruiter en Schoonwater.