Derde klasse A (za)- ,,De laatste jaren hebben we daar steeds verloren”, vertelt Kevin Bergshoeff. ,,Nu winnen we van WDS en ik kan je vertellen dat er meer in het vat zit dit seizoen.” Hoewel WDS op de derde plaats staat heeft de aanvaller geen hoge pet op van de ploeg. ,,Ze hebben eigenlijk drie tactische variaties: de lange bal naar voren, de heel lange bal en de snelle lange bal. Voorin lopen rappe voetballers die er wel wat van kunnen. Verder viel het tegen. Wij waren in alle opzichten beter als je puur naar het voetballen kijkt. Dat is knap, want onze trainer Rob de Lange moet het nog steeds doen met een niet complete selectie. Noodgedwongen past hij nu A-jeugd in. Die gasten. zoals Olé Jansze en Ruben de Bruin deden het wel fantastisch overigens. Je merkt natuurlijk wel dat ze soms wat ervaring en dus slimheid tekort komen. Denk eens aan temporiseren in het laatste deel van de wedstrijd. Dat is dan een taak voor de wat ouderen in het team om hun dat te leren.”

161112_17_wds_vvz_2-3-kopie-small

Dat de tactiek van de thuisploeg effectief was bleek uit het eerste doelpunt. Een lange bal richting de spitsen resulteerde in een treffer. Vlak voor rust was het ’Damme’  dat gelijk maakte. Bryan van Delft had al een paar keer gezien dat er slap werd terug gespeeld op hun keeper. Daar maakte hij knap gebruik van door de bal op te pikken en te scoren, een lekkere opsteker zo voor de pauze.”

161112_05_wds_vvz_2-3-kopie-small

In de tweede helft drukten de bezoekers door. ,,Eerst was het Justin Bons die zijn doelpuntje meepikte en acht minuten voor tijd scoorde van Delft zijn tweede. Met 1-3 leek het een gelopen koers, maar we kregen het nog lastig toen WDS direct daarop de 2-3 maakte. We hadden echter  een engeltje op de lat en een fantastische keeper onder de lat. Emiel Samson keept door een blessure en ziekte van Wouter van Valen. Hij is wekelijks uitblinker en ook in de allerlaatste seconde was hij onze redder door WDS van de gelijkmaker af te houden.

161112_31_wds_vvz_2-3-kopie-small

Bergshoeff roemt ook het sterke spel van het centrale duo Sander Schmand en Gerald van Asselt. ,,Absolute klasse wat zij laten zien. Dat geldt eigenlijk voor het hele elftal. Het is een sterk collectief en als we weer compleet zijn hoeven we voor niemand bang te zijn. Ook voor Koudekerk en Lugdunum niet nee. We krijgen er in de winterstop een Amerikaanse, veel scorende spits bij. In de tweede helft van het seizoen gaan veel ploegen  meer verdedigend spelen hebben we gemerkt. Altijd handig als je dan een man hebt lopen die vanuit het niets kan scoren. We richten ons voorlopig op de derde plek. Daar staat nu WDS en dat heeft maar twee puntjes meer. Dat is haalbaar. Wie weet wat er later in het seizoen nog mogelijk is.”

161112_36_wds_vvz_2-3-kopie-small

Zwammerdam ontpopt zich steeds meer als een stabiele subtopper en een derde plaats is zeker een reële optie. Of ze ook het Leidse Lugdunum kunnen bedreigen is voorlopig nog twijfelachtig. Onlangs verloor de ploeg van Bergshoeff nog van de vooralsnog onbetwiste lijstaanvoerder.

Foto’s: Jaap Peters