Koos de Haas blijft Roberto Escudero en GHC trouw

,,De vooruitzichten waren best goed voor de start van het nieuwe seizoen”, vertelt Koos de Haas in een terugblik. We hadden  een nieuwe groep en een nieuwe trainer. Jammer genoeg kunnen we alleen maar constateren dat er niet uitgekomen was wat erin zat. Individueel hadden we gewoon goede voetballers, maar tot een eenheid is het niet of nauwelijks gekomen, we waren te veel eilandjes.”

Het was inderdaad een treurig en troosteloos jaar voor GHC als je puur naar de uitslagen kijkt. Geëindigd als nummer laatst met maar liefst acht punten achterstand op de ploeg erboven. Opvallend genoeg vielen er ondanks de nederlagen toch genoeg positieve geluiden te horen. Ook De Haas sluit zich hierbij aan: ,,Er waren nederlagen bij die zo onnodig waren. Dan waren we gelijkwaardig, maar het was de tegenstander die scoorde. Ja, dat is heel frustrerend. We gingen ons aan elkaar ergeren en de acceptatie in het veld was veel minder dan ik gewend was. Wat ik dit seizoen ook miste was de nababbel na een training of een wedstrijd. Dat vond en vind ik altijd het leuke van voetbal: nog even met je voetbalmaten met een biertje of zo praten en lachen  over voetbal of andere zaken. Nu zaten we hooguit met een man of drie tot vier en de rest ging als een speer naar huis. Heel jammer en dat zorgde ervoor dat ik ging twijfelen: moest ik wel bij GHC blijven?”

Ook na de degradatie vorig jaar zat De Haas vol twijfels. Een gesprek met zijn trainer Roberto Escudero haalde hem over de streep: hij bleef. Dit jaar was er een vergelijkbare situatie. Escudero had zich verzoend met het vertrek van de jonge speler, maar ging toch een gesprek aan. ,,Ik ken Roberto lang en niet alleen als trainer. Ik heb hem heel hoog zitten en wilde hem niet in de steek laten. Het is een beginnende trainer en maakt dus foutjes. Dat zie je op elk niveau: Frank de Boer deed dat vijf jaar geleden ook. Ook Escudero wil leren en doet dat ook. GHC heeft me ook vaak in alle opzichten gesteund. Ik blijf nog minimaal een jaar. Dan krijg je de fusies en zien we wel verder.”

Als De Haas de beste speler van het seizoen mag kiezen wijst hij zonder aarzelen Sami Mouchih aan. ,,Die jongen heeft er zo hard voor gewerkt. Hij focust zich op een ding en dat is een betere voetballer worden. Dat is zeker gelukt en die transfer naar Sparta heeft hij voor honderd procent verdiend.”

Tot slot wil De Haas benadrukken dat het niet alleen kommer en kwel was bij GHC. ,,We hebben ook prima wedstrijden gespeeld, maar qua resultaat kwam het er te weinig uit. Twee uitzonderingen waren er. Uit bij RCL wonnen we, ook al stonden we maar met tien man in het veld na een vroege rode kaart. Voor mij persoonlijk was dat de leukste wedstrijd met een goal en een assist. Uit tegen Monster wonnen we met 1-4. Toen speelden we als team uitstekend. Zo slecht waren we ook weer niet bleek toen.”

Opnieuw kent GHC deze zomer tal van mutaties. Zeven spelers vetrekken, maar daar tegenover staat de komst van maar liefst zestien nieuwe spelers. Een hele klus voor Escudero om daar een eenheid van te smeden. Op zoek naar eerherstel aan de Leidse Vliet bij de club die zoveel succesvolle jaren meemaakte voor het vorige seizoen.

GHC in cijfers:

Totaal: 26-16-31-75 (14e)

Thuis: 13-9-18-35 (14e)

Uit: 13-7-13-40 (14e)

Thuis niet gescoord: 3 keer

Uit niet gescoord: 7 keer

Thuis de nul gehouden: 1 keer

Uit de nul gehouden: 0 keer

Grootste overwinning thuis: 5-0 tegen Be Fair

Grootste overwinning uit: 1-4 tegen SC Monster

Grootste nederlaag thuis: 1-6 tegen UVS, 0-5 tegen SEV

Grootste nederlaag uit: 6-1 tegen KMD, 5-0 tegen Westlandia

Topscorer: Bilal Karasahin, 12 treffers

Beste speler volgens spelersklassement: Sami Mouchih