ASC en Voorschoten ’97 kenden beiden, op hun eigen manier, een uiterst frustrerende zondag. Voor de Oegstgeestenaren viel er geen enkele eer te behalen bij een sterk Alphen (6-1), terwijl de Voorschotenaren ook zomaar met diezelfde cijfers thuis van FC Aalsmeer hadden kunnen winnen, maar in plaats daarvan – na een uiterst tumultueus duel – met lege handen achterbleven: 0-2.

Komende zondag treffen de streekgenoten elkaar en is beide clubs er alles aan gelegen om de wrange nasmaak die ze aan het voorbije weekend overhielden van zich af te spoelen. Al is het maar omdat ze beiden de punten keihard nodig hebben. ASC om zich enige lucht te verschaffen in de strijd tegen degradatie en Voorschoten ’97, dat dinsdagavond alvast vertrouwen tankte in het Koetshuis Cup-duel met VV Leiden (4-2 winst), om de eigen ambities kracht bij te zetten en weer enigszins aan te haken bij de top van 3A.

Daar leken de groengelen, met drie overwinningen op rij, overigens aardig naar op weg. Vorige week kwam – op bezoek bij het ultradefensieve MMO (2-2) – echter al de klad erin en na het onfortuinlijke verlies tegen de bezoekers uit de bloemenveilinggemeente kunnen Huib van Oostrom Soede min of meer weer van vooraf aan beginnen. ,,Dat is jammer, want ik vind ik dat we bij de bovenste drie thuishoren. De wedstrijd tegen FC Aalsmeer was in alle opzichten teleurstellend. Allereerst  vanwege het resultaat, waarmee we niet beloond werden voor een prima wedstrijd. De eerste helft waren we heer en meester en kregen we voldoende kansen om de score te openen. Voor de goal waren we echter niet scherp genoeg, al moet ik zeggen dat hun keeper ook wel de dag van zijn leven had. Die pakte echt een paar fantastische ballen.”

Nog meer dan in de uitslag zat de frustratie van de Hagenaar ‘m in vervelend ‘randgebeuren’. ,,We hadden een jonge scheidsrechter, uit de zogenaamde ‘talentenpoule’, die duidelijk nog de ervaring miste om zo’n wedstrijd in goede banen te leiden. Om zijn eigen onzekerheid te verbloemen, deed hij elk wissewasje af met geel. Als je alleen naar de statistieken zou kijken, zou je denken dat het een enorme schoppartij is geweest, maar daar was absoluut geen sprake van. Zijn houding was vooral in ons nadeel. Wij hebben een ploeg waarin de nodige gezonde agressie zit, met een x aantal spelers die graag het randje opzoeken. Een goede scheidsrechter voelt de wedstrijd aan en laat duidelijk merken waar de grens ligt. Maar deze jongeman strooide vanaf de eerste minuut met kaarten.”

Het zou Voorschoten gaandeweg de tweede helft lelijk opbreken. Van Oostrom Soede: ,,Aanvankelijk gingen we op dezelfde voet verder, met kansen creëren én om zeep helpen. Aalsmeer was aanvallend onmachtig en het was wachten op de 1-0.”

Het liep anders. Na een uurtje spelen probeerde Mike Nikic zichzelf in de diepte te lanceren, maar werd daarbij opgevangen door een tegenstander. Waar iedereen op Adegeest dacht aan een overtreding, had scheidsrechter Van Vliet een schwalbe van de aanvaller gezien, die daarvoor ‘beloond’ werd met zijn tweede gele kaart. ,,Vanaf dat moment werd het van kwaad tot erger”, zag Van Oostrom Soede. ,,De boosheid bij de jongens was, logischerwijs, groot en ze gingen dan ook als één verhaal halen. Natuurlijk zal dat niet op heel vriendelijke toon zijn gebeurd, maar er is absoluut niks onbehoorlijks geroepen of zo. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Deze arbiter voelde zich echter bedreigd en besloot een afkoelperiode van tien minuten in te lassen. Dat werd een kwartier, terwijl hij ook al voor een rust van ruim twintig minuten had gezorgd. Niet zo gek dus dat spelers last van hun spieren kregen en uitvielen.”

Na de onderbreking was het nog altijd Voorschoten dat met tien tegen elf aandrong. Het duurde echter niet lang of het ondertal werd nog verder gereduceerd. ,,Op een gegeven moment struikelde een speler van hun over de bal, waarop Niels Wassenaar gekscherend aan de scheidsrechter vroeg of ‘dat ook geen schwalbe was’. Die was daar blijkbaar niet van gediend, want ook hij kreeg zijn tweede gele. Toen Frank van den Heuvel daarop om opheldering vroeg, mocht ook hij inrukken. En dus moesten we met z’n achten verder. En zelfs toen waren we nog gevaarlijker. Het was echt schrijnend om te zien hoe slecht Aalsmeer zo’n numerieke meerderheid uitspeelde. Echt een heel pover elftal. Ze scoorden wel twee keer, maar dat waren eigenlijk toevalstreffers, waarbij aan de eerste ook nog eens een stevige buitenspellucht kleefde.”

Ook ASC kende zogezegd een frustrerende middag, op bezoek bij Alphen. Zij het van heel andere aard. Kevin van der Geest zag lijdzaam toe hoe zijn ploeg werkelijk niets in de melk te brokkelen had op sportpark De Bijlen. ,,Het was écht bizar slecht van onze kant”, zo wond de oud-speler van onder meer Noordwijk en RKC er geen doekjes omheen. ,,We maakten alleen maar foute keuzes, zowel in balbezit als zonder bal. Zij speelden met twee spitsen en zochten na de korte combinatie snel de diepte, met veel beweging zonder bal. Daar hadden we geen antwoord op. In een mum van tijd stonden we al 1-0 achter. Ik heb het even aangekeken en besloot na een tijdje een wijziging door te voeren in de formatie. Maar nog voordat ik daaraan toekwam, viel de 2-0 en vrijwel meteen daar overheen de 3-0.”

Met wat meer defensieve zekerheid ingebouwd, krijgen de gasten vervolgens wat meer grip en weet ASC voor rust – via Jelle Schouten – zelfs nog de aansluitingstreffer te forceren. Van der Geest: ,,Tijdens de rust hebben we één en ander nogmaals doorgesproken en heb ik getracht de puntjes op de i te zetten. Ik heb de jongens gezegd dat als we fel beginnen en de eerste twintig minuten goed zouden doorkomen, er best nog wat in zou kunnen zitten. Als zij die 4-1 niet snel maken en de definitieve beslissing daarmee uitblijft, slaat bij hen wellicht de vertwijfeling ook toe. Als je dan ook nog eens die 3-2 erin prikt, kan zo’n wedstrijd – ondanks dat je slecht speelt en nergens aanspraak op maakt – zomaar in de slotfase nog eens kantelen in jouw voordeel.”

Alle goede bedoelingen ten spijt: praktisch vanaf de aftrap kon Van der Geest al met zijn plas naar de dokter. ,,Er  werd een terugspeelbal gegeven op onze keeper, Tim Laan, die de op zijn werk geblesseerd geraakte Ragnar Oosterhof verving. Hij kreeg geen enkele druk, maar speelde op onbegrijpelijke wijze de bal zo in de voeten van de spits van Alphen, die daarvan dankbaar profiteerde. En nog geen drie minuten later viel ook de 5-1 al. Dramatisch.”

De gewezen middenvelder hing na het voorbije seizoen, waarin hij met het Haagse Quick nog de bekerfinale haalde (en verloor van zijn oude club, Noordwijk),  zijn kicksen aan de wilgen om zich te volledig te richten op een nieuwe loopbaan als hoofdtrainer. ASC bood hem die kans, maar meevallen doet het Van der Geest nog niet. ,,Ik weet wel dat je het hier niet kunt vergelijken met de top van het amateurvoetbal, waarin ik zelf gespeeld heb. Maar ik heb soms wel wat moeite met de beleving van spelers. En dan heb ik het met name over de

Spitsen Niels van den Berg (11) en Michael Kers (9) wachten op de lange bal van achteruit
Foto uit de laatste ontmoeting tussen de zwart-roden en de geel-groenen. Beide teams kampen met personele problemen komende zondag

trainingsopkomst. Er wordt wel héél makkelijk afgezegd. En dan met name door de jongens die buiten de basis vallen en het de eerste elf lastig zouden moeten maken. Daarbij komt nog eens dat de trainingsvoorzieningen bij ASC nou niet bepaald ideaal zijn. Op dinsdag trainen we op het pupillenkunstgrasveldje  achter het hoofdveld. Dat is eigenlijk geen doen. Voor afgelopen dinsdag heb ik daarom maar een oefenwedstrijd geregeld, bij ROAC, een tweedeklasser, die veel te sterk voor ons is. Maar dan krijgen de jongens in ieder geval de conditionele prikkel die ze nodig hebben.”

Voor zowel Van der Geest als collega Van Oostrom Soede wordt het komende zondag behelpen. Voorschoten kan in ieder geval niet beschikken over de geschorste Nikic en Wassenaar en de geblesseerde Vincent van Veen en Kevin Hendriks en ook Thomas van der Veldt, die op rondreis is door Vietnam, terwijl bij ASC sterkhouders als Jelle Schouten, Sean Goebel (beiden geschorst) en Jerome Rousseau (geblesseerd) ontbreken. Van der Geest: ,,En dan is Ralph van Zandwijk na een blessure wel weer inzetbaar, maar nog zeker niet helemaal topfit. Dan heb je het toch wel over de spelers die het elftal dragen. Het wordt behelpen. Ik denk dat ik er maar een soort van ‘balletje, balletje’ op loslaat om te bepalen wie er spelen. De selectie is gewoon niet dusdanig breed dat we dat makkelijk op kunnen vangen. We kunnen weliswaar putten uit de A1, maar die speelt tweede klasse. Dat niveauverschil is veel te groot. En het tweede moet ook gewoon spelen. Vaak moeten we het dus doen zonder ‘verse’ wissels. Het is niet anders. Tegen clubs als MMO en WVC is dat nog wel op te vangen, maar tegen de betere clubs in deze afdeling komen we dan gewoon tekort.”

Het zijn problemen die Van Oostrom Soede herkent. ,,Ik mis er iedere week wel een paar. Meestal kom ik er net aan tot elf en daarachter is het puzzelen. Dan vraag je jongens van de A1 erbij en sluiten wat jonge gasten aan die het bij het tweede goed doen en op de deur kloppen. Wij hebben dan nog wel het geluk dat die gasten het niveau hebben en prima mee kunnen. Maar de kaartenlast is voor ons wel een serieus probleem aan het worden. Je krijgt ze ook zo makkelijk tegenwoordig.”

Ondanks de personele problemen heeft Van Oostrom Soede alle vertrouwen in een goede afloop van de streekderby met ASC. ,,Wie er ook spelen, we hebben altijd wel weer een goed team staan. En het spel van de afgelopen weken – uitgezonderd de moeizame wedstrijd tegen MMO, dat ons het voetbal onmogelijk maakte – biedt meer dan voldoende houvast. Ik ken ASC niet. Ik begrijp dat het wel een ploeg is die ook wil voetballen, maar dat ze een verschrikkelijk veld hebben dat meer weg heeft van een schaatsbaan. Met die lastige omstandigheden zullen we goed om moeten gaan.”