Krakerrr van de Week- In de derde klasse A is het dit seizoen zo voortvarend gestarte Warmunda in een dip beland. De promovendus verloor de laatste drie duels. Aanstaande zondag ontmoeten de Warmonders op sportpark Het Overbos SJZ, dat net naast de eerste periodetitel greep. Ook de groenwitten  lijken van slag. Jochem Kest (Warmunda) en Roy Versteegen (SJZ) blikken vooruit.

De 23-jarige Kest belandde met zijn club 70 jaar na de oprichting van de blauwwitten voor het eerst in de derde klasse. Op het hogere niveau kwam er medio september bij Kickers’69 een einde aan een reeks van 28 wedstrijden waarin de ploeg ongeslagen bleef. ,,We kenden natuurlijk vorig jaar een heel goed seizoen en ook in de derde klasse begonnen we sterk. We wonnen de eerste twee wedstrijden. We komen er nu toch wel achter dat we er harder voor moeten werken dan in het afgelopen jaar, al vind ik niet dat we onderdoen voor de andere teams. We spelen compact en doen het in hele delen van de wedstrijd gewoon goed, alleen zijn we in bepaalde periodes even niet scherp genoeg. En dat wordt afgestraft. Het is opvallend dat die momenten zich voordoen aan het begin van de wedstrijd of meteen na de rust. We hebben het hier met elkaar al een paar keer over gehad, maar het is waarschijnlijk een leerproces. We moeten hier met z’n allen aan werken”, vertelt Kest.

jochem-kest

De aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Economics studerende Leidenaar is in het team van coach Alan Campfens de controleur op het middenveld. ,,Het is mijn taak om de aanvallende middenvelder van de tegenstander uit te schakelen. En als wij aan het aanvallen zijn moet ik in de gaten houden wat er moet gebeuren als we de bal kwijt zijn. Ik moet wat dat betreft vooruitdenken. Aan aanvallen kom ik dan ook weinig toe.”

Afgelopen zondag verloor het nu op de elfde plek bivakkerende Warmunda nipt bij AVV Alphen (3-2), nadat de twee eraan voorafgaande thuiswedstrijden – tegen Voorschoten ’97 en MMO – ook al in nederlagen uitmondden. Op sportpark Het Overbos zegevierde blauwwit trouwens nog maar eenmaal. ,,Dat we die laatste twee wedstrijden thuis verloren was onnodig. Even gebrek aan scherpte. Nu ons hoofdveld schimmelvrij is spelen we weer op gewoon gras. Daarvoor op kunstgras. In ons team zijn de meningen erover verdeeld. We trainen op kunstgras, dus we zijn daaraan gewend. Aan de andere kant is het wel fijn om op een lekkere grasmat te spelen. Hoe dan ook, de laatste keer dat we thuis wonnen was van Nicolaas Boys, even geleden”, stelt Kest.

Uitgerekend Nicolaas Boys was ook de enige ploeg waarvan komend tegenstander SJZ in een uitwedstrijd won. De Zoeterwoudenaren behaalden op vreemde bodem sowieso niet veel punten: vier slechts. Na het missen van de eerste periodetitel door het verlies bij Voorschoten ’97 (4-1) volgde in het voorbije weekend een nieuwe teleurstelling. Op het eigen sportpark Haasbroek kreeg de formatie van trainer Rob van den Wijngaard met liefst 0-5 van laagvlieger Kickers’69 klop. ,,Ook wij hadden geen schijn van kans tegen Kickers. Het is de sterkste ploeg die wij tot nu toe zijn tegengekomen. Maar SJZ werd vooraf toch wel gezien als titelkandidaat. Zij begonnen het seizoen ook goed. Ze zullen er tegen ons ongetwijfeld voor de volle 100 procent tegenaan gaan om iets recht te zetten. We kunnen de borst dus natmaken. Maar goed, dan moeten wij er maar 120 procent tegenover stellen. Wij zijn erop gebrand om na drie verliespartijen weer eens te winnen. Hopelijk gaat dat lukken”, vindt Kest.

Alhoewel zijn ploeg door Kickers’69 werd afgedroogd toont SJZ-middenvelder Versteegen zich minder onder de indruk van de Leimuidenaren dan Kest. ,,Als wij in het begin op voorsprong waren gekomen hadden ze niets te vertellen. Door een fout van ons kwamen zij voor en konden ze op de counter spelen. Al hadden we nog uren doorgespeeld, we zouden echt niet hebben gescoord. Op het eind hebben we het laten lopen en werd het geflatteerd 0-5. Eigenlijk schandalig. In mentaal opzicht zouden we sterker moeten zijn. We hebben op zich een degelijk team, maar het is nog te vaak alles of niets. De ene keer loopt het heel lekker en een andere keer is het helemaal niets. We zijn niet constant genoeg. Van de ploegen waar we tot nu toe tegen speelden vind ik Voorschoten’97 de sterkste. Wij hebben ons door hen laten afbluffen. Ze spelen een slim spelletje.”

roy_versteegen_mg_4996-24-small

Versteegen blijft nuchter onder het feit dat Sint Jan Zoeterwoude door het verlies bij de Voorschotenaren de eerste periodetitel aan KDO moest laten. ,,Er zijn nog steeds twee periodes over. Als iedereen een beetje fit blijft en we de groep bij elkaar kunnen houden maken we heus nog wel kans op het winnen van zo’n titel. Of we eventueel iets in de tweede klasse te zoeken hebben is de vraag. We zouden dan in elk geval minder wisselvallig moeten zijn. Nu valt de schade vaak nog mee. Eerlijk gezegd vind ik de derde klasse aantrekkelijker. Je komt allemaal ploegen uit de streek tegen, die aan elkaar gewaagd zijn. Iedereen kan van iedereen winnen. Dat blijkt wel. Verder ken je elkaar allemaal. Ik vind het eigenlijk wel prima zo. Maar natuurlijk gaan we wel voor hogerop”, aldus Versteegen.

De 20-jarige student Logistiek en Economie aan de Hogeschool van Amsterdam is bezig aan zijn eerste volledige jaargang in het standaardteam. ,,Toen ik in de A-junioren speelde heb ik al een half seizoen in het eerste meegedaan. Daarna belandde ik twee jaar in het tweede. Ik speel in ons elftal altijd in de middenlinie, als verdedigende middenvelder of op tien. Dat ligt eraan wie er beschikbaar zijn. Ik heb een redelijk spelinzicht en een goede trap in beide benen, dus ik kan het spel wel aardig verdelen.”

Of de Zoeterwoudenaar daar bij Warmunda ook aan toekomt is even afwachten. ,,Het is altijd het lekkerst om thuis te spelen, maar dat we uit nog maar weinig punten hebben behaald is volgens mij puur toeval. Warmunda ken ik helemaal niet. Vorig jaar hebben we in de voorbereiding tegen ze gespeeld, maar toen waren er bij ons nog een heleboel op vakantie. Na twee keer te hebben verloren moeten we nu wel weer eens de punten gaan pakken. We hebben iets goed te maken”, besluit Versteegen.