Sinds kort is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende verslag op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen.

Laatste kunstje in voetballerij voor Paul Pikaar

Wanneer de herfst afscheid neemt en de winter zo ongeveer start, wordt meestal duidelijk of clubs door willen gaan met hun trainer. Of de oefenmeester beslist zelf over zijn toekomst. Bij de zondagtak van FC Rijnland weet men al dat Paul Pikaar, de huidige trainer, volgens seizoen niet meer voor de groep staat. Vorige week werd de spelersgroep op de hoogte gesteld. Pikaar, woonachtig in de Leidse Stevenshof, had zijn beslissing evenwel al eerder gemaakt. ,,Ik heb de voorzitter en tevens mijn broer Wim al voor het seizoen ingelicht over mijn besluit. Een beslissing die niets te maken heeft met deze mooie club, laat dat duidelijk zijn. Er staan een fantastische groep en ik vind het moment daar voor een andere trainer om het hier op te pakken. Ik heb het simpelweg te druk met mijn baan en het gezinsleven. Twee keer in de week kom ik om 21.30 thuis uit werk en dan zijn er nog de trainingsavonden bij de club. Het kost me teveel energie en ik wil ook businessreizen gaan maken naar Barcelona en Monaco. Al die jaren koos ik voor het voetbal, maar ik wil mijn tijd nu anders gaan indelen.”

fcr-2-small

Pikaar eerder trainer bij onder meer UVS, Altior, Floreant, VV Leiden en Alkmania (tegenwoordig WVC, red.) is Key Accountmanager bij een groot autobedrijf en dat slokt voor hem veel tijd op. Zijn broer was tamelijk onaangenaam verrast, maar had alle begrip voor de keuze van de trainer die Ronald Mink opvolgde. ,,Eigenlijk wilde ik al eerder stoppen omdat ik in die tijd ook nog een studie erbij had. Ik sprong toen in bij FC Rijnland om de club en mijn broer te helpen om de selectie op de rails te zetten. Dat is heel aardig gelukt ondertussen en er kan verder worden geborduurd op wat er nu staat om de volgende stap te zetten richting de tweede klasse.”

Vooralsnog valt de prestatiecurve met tien punten op de teller enigszins tegen en is Pikaar niet tevreden. ,,Het komt op orde. Daar twijfel ik niet aan. Wel moet er wat veranderen in de mentale weerbaarheid van de groep. Daarnaast is de trainingsopkomst niet om over naar huis te schrijven en daar baal ik van. Als er doordeweeks een wedstrijd staat ingepland komen ze allemaal, maar dat moet dus ook het geval zijn op een trainingsavond. Tegen avv Alphen speelden we bijvoorbeeld een prima pot, maar conditioneel kwamen we in de eindfase in de problemen. Tegen KDO verliezen we omdat zij wat uitstralen en wij niet. Wanneer je niet altijd traint, loop je een grotere kans op blessures als je er dan wel bent. Een speler kan zich dan forceren. Ik maak me geen zorgen over de kwaliteit in de selectie. Ze kunnen allemaal goed voetballen. Maar met enkel kwaliteit kom je er niet. En in deze klasse komt het je niet vanzelf aanwaaien. Zo is het in het leven immers ook niet. Ik wil karakter zien. Anders kan je beter op dammen gaan.”

Pikaar houdt evenwel volop vertrouwen. ,,Ik wil afsluiten met een promotieplek voor het eerste en handhaving van het tweede elftal. Die mogelijkheden zijn er absoluut. Ik ben blij dat ik inmiddels meer wordt ontlast. Ronald Mink is mij komen helpen en hij houdt zich bezig met de randzaken binnen de selectie. Dat gaat prima en nu kan ik mij meer focussen op mijn trainerstaken.”

,,Of ik nog terugkom in de voetballerij? Dat geloof ik niet. Na dit seizoen is het voldoende zo. Ik ga meer aan mijn vrouw, twee dochters en mezelf denken. Voetbal stond altijd op een, maar dat is straks niet meer.”