Derde klasse A (za)- Op bezoek bij een kampioenskandidaat gelijkspelen is niet slecht. De nummer 1 in bedwang gehouden. Het ligt er maar aan door wiens bril je kijkt: die van DoCoS of die van Lugdunum. Beide partijen konden echter tevreden zijn met het resultaat: 1-1. Het was over de hele wedstrijd genomen ook een volkomen terechte uitslag.

23012016_lugdunum_docos_1_1_WPF_3186_bz4 (Small)

Lugdunum-DoCoS is dit seizoen niet zo maar een wedstrijd. Het is niet alleen een derby, maar eerdere wedstrijden gaven het nodige spektakel te zien. Bij de heenwedstrijd dacht DoCoS met 2-0 op rozen te zitten, maar werd uiteindelijk in de slotminuut met 2-3 afgetroefd. De bekerwedstrijd gaf zelfs een 0-3 voorsprong te zien. De groenwitten kwamen terug tot 2-3 waardoor de ploeg van Nico van der Salm het nog benauwd kreeg. Qua scoreverloop was het allemaal wat minder uitbundig zoals de 1-1 einduitslag al toont. Wel was het een onvervalste broederstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad. Vooraf werden er de nodige opmerkingen gemaakt en wat knuffels uitgewisseld, in de wedstrijd werd op het scherpst van de snede gevoetbald en liepen de emoties soms wat op. Na afloop werden de rituelen van voor de wedstrijd herhaald. In de kantine zal men ongetwijfeld met elkaar nog een biertje gedronken hebben. Zo kan het ook gelukkig in het voetbal.

23012016_lugdunum_docos_1_1_WPF_3381_bz4 (Small)

Van een grootse wedstrijd was geen sprake. Excuses daarvoor lagen voor het oprapen: na de winterstop moesten de voetballers het ritme weer oppikken en het veld werkte ook niet mee. Door het zachte weer deze winter is het gras blijven groeien. Het maaischema (van de gemeente) was daarop niet berekend met als gevolg dat de sprieten veel te lang waren en de polletjes talrijk. Vloeiende combinaties over talrijke schijven hebben de toeschouwers niet gezien. Momenten om nog over na te praten waren er wel. Keeper Kevin Wassenaar dacht na een minuutje of vijf een bal aan de zijlijn te onderscheppen. De mee opgekomen Michael van  Voorthuizen was hem te vlug af en bood een DoCoS aanvaller de kans in te schieten. De bal belandde tegen de arm van een op de lijn staande Lugdunummer, namelijk Tobias Schaafstra. De scheidsrechter oordeelde dat hij het lichaamsdeel niet had uitgestoken en liet doorvoetballen. De leidsman liet nog eens (letterlijk) van zich spreken. Toen een der trainers zich te luid liet horen naar zijn zin reageerde hij luid en duidelijk: ,,Denk om je hart daar langs de lijn!” Daar waar anderen wellicht een kaart hadden getrokken had deze sneer dezelfde uitwerking: het commentaar stopte.

7 (Small)

Er waren meer pluspunten: de doelpunten waren van grote schoonheid. De rappe Lugdunum spits Ozan Isitir moest de hele wedstrijd opboksen tegen een overtal aan DoCoS verdedigers die ook nog eens een kop groter waren. Des te groter was zijn voldoening toen hij bij een voorzet van Sergio Vrede voor zijn verdediger opdook en de bal in de kruising kopte. De gelijkmaker was van een niet minder kaliber: Rowin Peet’s voorzet werd knap ingekopt door Danny Maaskant, die hoog boven de defensie van de gastheren uittorende.

6 (Small)

Jan Wansink en Henk de Cler hadden hun ploeg een grote kans zien krijgen op de 2-0, maar konden leven met het gelijke spel. Bovendien liet Lugdunum het beste van het spel zien in de tweede helft. Kampioenskansen zijn dan ook zeker niet verkeken voor de ploeg uit de kikkerpolder. Collega Nico van der Salm vond het jammer dat zijn team in de eerste helft stootkracht te kort kwam om het overwicht in doelpunten uit te drukken. Positief daarentegen was het goede spel van de opkomende backs Peet en ‘terriër’ Van Voorthuizen. Ook Van der Salm vond uiteindelijk de 1-1 de juiste. De stad Leiden heeft in de twee clubs toppers in de derde klasse A en dat maakt het seizoen bijzonder interessant. Ook al omdat Kagia en Koudekerk ook volop meedoen in de titelrace.

23012016_lugdunum_docos_1_1_WPF_3168_bz4 (Small) (Small)

Lugdunum-DoCoS 1-1 (rust 0-0)  Isitir 1-0. Maaskant 1-1.

Lugdunum: Wassenaar, Brandt, Nabil Atif, Said Ajar (60. Cem Isitir), Vrede, Du Prie (78. Brooks), Schaafstra, Adam Atif, Ozan Isitir (86. Matehelumual), Harleman, De Cler.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Peet, Van Empel, Van Gent (67. Klein), Slingerland, Bouwmans, Ravensbergen, Schiebroek, Overvliet (78. Zweistra).

Scheidsrechter: Fonseca. Toeschouwers: 150.

En nog dit:

Voor de wedstrijd werd Peter du Prie door zijn club Lugdunum en door de gasten van DoCoS uitbundig in de bloemen gezet. Waar clubtrouw bijna uit het Van Dalen woordenboek geschrapt wordt vanwege het in onbruik raken, was het vandaag de Leidse middenvelder die zijn 250e wedstrijd voor de groenwitten speelde. Een compliment waard (zie ook eerder interview).

1 (Small)

Foto’s: met dank aan G du Prie en W.Devilee

http://www.fotografiewilcodevilee.nl/