Sinds kort is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Gisteren stond het volgende verslag op papier. Nu nog even via deze website, voor de lezers die het artikel (nog) niet lazen.

Na zes speeldagen is Lugdunum nog ongeslagen. Vijf keer werd er gewonnen en enkel Koudekerk bleek op eigen grond bij machte om de ploeg van Henk de Cler en Henk Kersten twee punten afhandig te maken. De Leidenaren waren er na die wedstrijd van overtuigd dat ook op bezoek bij de ploeg van Alex Redel ‘gewoon’ gewonnen had moeten worden. De andere winstpartijen waren tot dusverre welhaast een vanzelfsprekendheid. Siveo’60, Zevenhoven en afgelopen zaterdag Floreant werden eenvoudig opzij gezet en tegen Perkouw werd het weliswaar maar 1-0, maar ook in die confrontatie kregen de Kikkers legio kansen. Tot dusverre een repeterend verhaal.

23012016_lugdunum_docos_1_1_WPF_3168_bz4 (Small) (Small)

Al met al werd er al negentien keer gescoord en Kevin Wassenaar hoefde pas vijf keer de gang naar het net te maken. Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat Lugdunum weinig te vrezen heeft van de concurrentie en dat alle pijlen gericht staan op een verblijf straks in de tweede klasse. Vorig seizoen eindigde de toen promovendus als vijfde, maar zat er al meer in volgens de technische staf. Met de komst van Houssin Bezzai, Bilal Karasahin, Casper Koreman, Carlo Arnoldus, Jochie Sebrechts, Mo Berdai en nog een handje vol nieuwelingen heeft Lugdunum een meer dan waardige selectie in huis. Ex-prof Bezzai, om een voorbeeld te noemen van de mogelijkheden, speelt tot nu toe centraal achterin en pakt daar de leiding. In de slotfase tegen Floreant werd hij naar de frontlinie gedirigeerd en prompt prikte de 37-jarige van origine Marokkaan tweemaal raak. Een andere ex-prof, Tim de Cler (vier dagen jonger dan Bezzai, HK), scoorde ook al drie keer. Zijn treffers tegen Zevenhoven en Floreant waren ook nog eens van grote schoonheid. Het kan dus niet op bij de groenwitten. Het gevaar lijkt echter Lugdunum zelf. De broer van de trainer over het succes tot nu toe. ,,In de voorbereiding liep het stroef, was het onrustig en passen en meten. Vanaf even voor de competitie begon het te lopen en vooralsnog maakt het niets uit wie er spelen. Elke week is de samenstelling weer anders. Zwakker worden we er niet op.”

Zoals gezegd snoepte alleen Koudekerk punten af (1-1) van de torenhoge favoriet voor de titel. ,,Daar speelden we eigenlijk onze beste wedstrijd. Zij maakten een gelukkige goal en wij misten simpelweg teveel kansen. Wanneer ik dan naar de ranglijst kijk en zie dat zij tweede staan dan geeft me dat wel te denken. Ik schat in dat Koudekerk, WDS, Zwammerdam en CVC Reeuwijk hoog gaan eindigen, maar als alles verder normaal verloopt zou ik niet weten waarom wij geen kampioen zouden kunnen worden. Misschien zijn we onze eigen grootste tegenstander wel. Komende zaterdag kunnen we in Reeuwijk al meer afstand nemen. Dat wordt denkelijk wel een lastig potje.”

Lugdunum-Kagia_0467-261015

Lugdunum tegen Floreant werd door Leidenamateurvoetbal.nl op beeld gezet. Opvallend was dat De Cler flink uit zijn dak ging na de 2-1 van de Boskopers. ,,Ja, we gaven in die situatie gewoon een goal weg. Niet goed ingrijpen, te makkelijk optreden. Voor hetzelfde geld help je een tegenstander zo weer op het paard en dat is compleet onnodig. Daarnaast wil een keeper de nul houden en zo help je hem dus niet. Ik ben dan gedreven genoeg om me daar nog steeds over op te winden. We moeten er simpelweg voor waken te nonchalant en te makkelijk te worden.”

De Cler maakt zich tenslotte enige zorg over zijn fysieke gesteldheid. ,,Twee jaar terug ben ik geopereerd aan een liesbreuk. Daar heb ik nog steeds wel last van. Er moet maar weer eens een MRI-scan worden gemaakt. Op zich kan ik een wedstrijd wel (grotendeels) uitspelen, maar de twee dagen erna zijn minder prettig. Hopelijk kan ik blijven trainen want een basisplaats is voor niemand gegarandeerd dit seizoen.”