Derde klasse A (zaterdag)- Na elf speelronden is Lugdunum nog altijd ongeslagen. De concurrentie is al aardig weggezet, zes keer werd al de nul gehouden en ook mindere wedstrijden worden uiteindelijk gewonnen. Niets lijkt een kampioenschap in de weg te staan. Toch gaat het niet altijd als vanzelf, zo ook niet tegen Nieuwkoop. Een benutte strafschop leverde uiteindelijk wel de negende overwinning op.

lugdunum_nieuwkoop_882_271116

Het is alweer zeventien jaar geleden dat Lugdunum uitkwam in de tweede klasse. Daarna werd het veelal derde klasse dat de klok sloeg voor de kikkers, waarbij in het seizoen 2008/2009 een dieptepunt werd bereikt met een jaartje vijfde klasse. Met een opgekalefaterd complex hoopt de Leidse club weer terug te keren op het ondertussen vijfde niveau bij de amateurs.

Vooralsnog kan enkel Koudekerk enigszins in het spoor blijven van de groenwitten. Er is een gaatje van vier punten en de nummer drie heeft al acht verliespunten meer op de teller. Lugdunum lijkt met een brede en kwalitatief sterke selectie af te stevenen op de hoofdprijs.

lugdunum_nieuwkoop_891_271116

Tegen Nieuwkoop miste de trainersstaf, sinds enkele weken bestaande uit Jan Wansink, Henk de Cler en Henk Kersten, nogal wat vaste krachten. Om uiteenlopende redenen ontbraken Sergio Vrede, Mo Berdai, Houssin Bezzai en Nabil Atif. Daarnaast speelden Henk Bandt, Tobias Schaafstra en Tim de Cler met pijntjes en lapmiddelen.

De personele problematiek speelde de bezoekers aanvankelijk in de kaart. Lugdunum startte voorzichtig en Nieuwkoop nam brutaal het heft in handen. Tot vier keer toe leek een treffer in de maak en de Leidse ploeg kwam in die fase goed weg. Wellicht dat de thuisploeg de speelwijze van de middenmoter ook niet direct had verwacht. Doorgaans komen tegenstanders dit seizoen naar de Kikkerpolder om zich in te graven en vooral tegen te houden.

lugdunum_nieuwkoop_895_271116

Na een kwartier verdween de schroom bij de lijstaanvoerder en Bilal Karasahin had een hoek voor het uitkiezen voor de 1-0. Zijn inzet verdween naast de verre kruising. Even later had de rechtsbuiten een heerlijke trap over de verdediging in huis, maar spits Ozan Isitir kon de bal niet drukken.

Toch kon Lugdunum met een voorsprong gaan rusten. Jochie Sebechts inzet werd overduidelijk met de hand gekeerd door Sjoerd Tuithof en de scheidsrechter kon niets anders dan een strafschop toekennen. Karasahin toonde zich koelbloedig.

lugdunum_nieuwkoop_902_271116

In het eerste kwartier na rust kreeg Isitir twee kansen om het duel te beslissen, maar de magere score bleef in tact. De mooiste actie halverwege de tweede helft kwam op naam van Adam Atif. Vanuit de middencirkel verraste hij doelman Rodney van Beek met een fraaie lob, maar de bal ging nipt naast.

lugdunum_nieuwkoop_897_271116

Daarna drong Nieuwkoop aan, niet in de laatste plaats omdat Brandt een rode kaart voorgeschoteld kreeg na een licht vergrijp. De zware straf maakte dat Lugdunum terug moest en er soms sprake was van enige paniek. De Cler fungeerde in de slotfase als slot op de deur en de sleutel bleef in het bezit van de Leidse ploeg.

Zo kon weer een overwinning worden bijgeschreven, maar de driepunters komen de laatste tijd minder eenvoudig tot stand dan eerder in het seizoen. De vraag blijft evenwel of er ook maar een ploeg in staat zal zijn om Lugdunum te beroven van een terugkeer in de tweede klasse.

Lugdunum-Nieuwkoop 1-0 (1-0). 41. Karasahin 1-0 (strafschop). Scheidsrechter: Groenendijk. Toeschouwers: 100.

Lugdunum: Wassenaar, C.Isitir, Brandt, Schaafstra, Koreman, De Cler, Sebrechts, Arnoldus, Karasahin (85.Boukhidous), O.Isitir, Atif (89.Elhamami).

Foto’s: J.P.Kranenburg (zie ook fotoreportage).

Bron: LD/HK

Beluister hier de podcast met de gebroerders De Cler:

[soundcloud id=294968931]