Derde klasse A (zaterdag)- Zwammerdam speelt ook volgend seizoen in de derde klasse. Afgelopen zaterdag won de ploeg van Rob de Lange met 0-1 bij Kagia. Zo speelde het wisselvallige ‘Damme’ zich op eigen kracht veilig, hoewel een nederlaag in Lisserbroek achteraf ook had volstaan. Het enige doelpunt werd vlak voor rust gescoord door Maarten van Riessen (31), die zijn laatste wedstrijd speelde voor de club en nog maar eens een goal toevoegde aan zijn totaal. In vijftien seizoenen Zwammerdam kwam de aanvaller tot 147 treffers. Van Riessen kreeg zo waar hij recht op had in zijn laatste negentig minuten hoofdmacht.

Kagia zakte door de nederlaag naar plaats vijf en 'Damme' is veilig
                         Kagia zakte door de nederlaag naar plaats vijf en ‘Damme’ is veilig

Allereerst kort over de wedstrijd, die er voor Kagia niet meer toe deed. Van Riessen: ,,Het ging eigenlijk wel gelijk op. Groots was het niet, maar voor ons is Kagia uit sowieso altijd lastig. Ik had er zelf nog nooit gewonnen in elk geval. Wel kon je merken dat zij aan het eind van hun Latijn zijn. Het is een jonge groep en ze slepen zich naar het einde toe, ook al omdat er niets meer te halen valt. Wij wilden niet afhankelijk zijn van anderen en de klus zelf klaren. Dat is gelukt en nu streven we ernaar om de laatste thuiswedstrijd ook te winnen. Oegstgeest is dan de tegenstander en voor hen staat er nog van alles op het spel. Wij zijn verplicht om het seizoen goed af te sluiten voor ons hondstrouwe publiek. En de sportieve plicht is ook wat waard.”

Zwammerdam kan terugkijken op een zeer wisselvallig seizoen, waarin een gehoopte prijs nooit in zicht kwam. ,,We hebben twee keer een aardige serie neergezet, maar daaromheen was het niet stabiel genoeg. Dat valt ons allemaal wat tegen. Ik heb zelf ook een moeizaam seizoen gedraaid. Ik kampte met blessureleed en het kostte moeite om fit te raken. Daarnaast heb ik een behoorlijke schorsing achter de rug en dat alles maakt dat ik wel kan stellen dat ik betere seizoenen heb meegemaakt.”

Het enige doelpunt van de middag komt op naam van Maarten van Riessen, hoe mooi voor de betrokken speler..
Het enige doelpunt komt op naam van Maarten van Riessen, hoe mooi voor de betrokken speler..

Toch scoorde Van Riessen in zijn afsluitende wedstrijd. ,,Ja, dat was lekker. Jordi de Groot kwam door op links en trok die bal voor met zijn chocoladebeen. Ik kon voor mijn man komen en koppend scoren. In principe zou ik een publiekswissel krijgen vanwege mijn laatste wedstrijd, maar dat is er niet van gekomen. Juist op het moment dat dit zou gaan plaatsvinden, hadden we al drie keer noodgedwongen gewisseld.”

De oplettende lezer zal opmerken dat Van Riessen nog een potje te gaan heeft. ,,Dat had leuk geweest om voor eigen publiek afscheid te nemen, maar ik had al lange tijd terug aangegeven dat ik er, wanneer het er niet echt meer om zou gaan, niet bij zou zijn. Ik ga met nog zeven lopers in een groepje meedoen aan de Roparun. Ofwel we gaan lopen voor het goede doel van Parijs naar Rotterdam. We lopen in twee teams en we mogen er 48 uur over doen. Er wordt gelopen in blokken van 4 uur. Om de twee kilometer wisselen we het af. Een en ander is om mensen met kanker in de eindfase een nog zo draaglijk mogelijk leven te kunnen bieden. Je snapt dat ik dit voor laat gaan. En daarnaast; ik heb begrepen dat de club nog wel wat gaat doen voor mij. Vijftien jaar in het eerste is niet niks, hè. En ik ben al langer dan twintig jaar lid. Dus er staat nog wat te gebeuren en dat vind ik uiteraard leuk om straks nog even mee te pikken.”

Kagia leed de vierde thuisnederlaag van het seizoen, Zwammerdam won voor de vijfde keer op verplaatsing
Kagia leed de 4de thuisnederlaag van het seizoen, ‘Damme’ won voor de 5de keer op verplaatsing

Volgend jaar zal Zwammerdam het zonder Van Riessen moeten stellen. Niet omdat hij geen plezier meer beleeft aan het voetbalgebeuren, maar drukte heeft hem doen besluiten om te stoppen. ,,Misschien ga ik nog lager ballen, maar het kan ook zijn dat ik me meer ga toespitsen op hardlopen. Dat valt beter in te plannen. De komende maanden geef ik daar een klap op. Verder zijn we als gezinnetje verkast van Zwammerdam naar Bodegraven. Niet dat dit een mijl op zeven is, maar er moet nog het een en ander aan het huis gebeuren. Sinds drie weken zijn we de trotse ma en pa van een dochtertje. Dus dat alles maakt dat het zo goed is, hoewel ik het voetbal wanneer het weer gaat beginnen vast zal missen. Ik blijf hoe dan ook lid van Zwammerdam. Een prachtige club waar ik met veel plezier mijn best voor heb gedaan.”

Sander Goudriaan wordt geassisteerd door Ajay Malhi
                                       Doelman Sander Goudriaan wordt geassisteerd door Ajay Malhi