Het eerste en tweede van Meerburg gingen als Herbstmeisters de winterstop in. In het Spaanse Calella, op een steenworp afstand van Barcelona, werd de basis gelegd voor een succesvolle tweede seizoenshelft. Een goede mix van gezelligheid en hard trainen leidde ertoe dat de 43-koppige groep moe, maar voldaan terugkeerde in Zoeterwoude. Meerburg is klaar voor de herstart van de competitie. Een reisverhaal.

Dag 1: Donderdag 7 januari vertrokken 43 personen (selectie+begeleiding) vanaf het Meerburg-clubhuis per bus naar Schiphol. Doel: een bezoek te brengen aan de badplaats Calella in Noord Spanje voor het eerste trainingskamp in Spanje in het roemruchte bestaan van de club.

Na de traditionele douane-activiteiten belandt het uitgelaten gezelschap in de H-bar, waar de meesten een consumptie nemen om de vliegangst de baas te worden. De recordomzet aller tijden voor een groot gezelschap wordt bij lange na niet gebroken. Een kleine drie weken eerder zorgden een gezelschap Bulgaren hiervoor door met tachtig man 11.000 euro weg te consumeren, net voor vertrek. Hier kan zelfs Meerburg (toch ook niet vies van een natje) niet tegenop.

ok 2 (Small)

In het vliegtuig wordt koers gezet richting het mooie weer. Iets waar we in Spanje ernstig rekening mee moeten houden (wat vervelend) volgens Buienradar. De vlucht verloopt voorspoedig en zo’n twee uur later landen we op de luchthaven van Barcelona, waar de temperaturen inderdaad beduidend prettiger zijn dan in Nederland. Na een busreis van een uur wordt er ingecheckt in het viersterrenhotel, waar blijkt dat we niet de enige Nederlanders zijn. Meerdere Nederlandse clubs hebben er hun intrek genomen, waaronder RKDEO en Nootdorp. Het is een all inclusive-hotel, wat betekent dat er gratis gedronken en gedineerd kan worden. Na het inchecken en de eerste gang langs het buffet worden de eerste drankjes genuttigd op het terras. Tot 23.00 is het daar prima toeven qua temperatuur. Hierna gaan we naar binnen waar we tot 24.00 uur hebben genoten van een spetterend optreden van diverse lokale dansers. Een uur later ligt (bijna) iedereen braaf in zijn mandje.  Dag 2.  Iedereen, op Barry Verboon na, zit keurig op tijd aan het ontbijt. Zelfs de twee Muppets die we bij ons hebben (Jos Brouwer en Piet van Haastert) zijn min of meer fris en fruitig. Vervolgens maakt iedereen zich op voor de eerste training. Na een lekkere wandeling van zo’n twintig minuten in de Spaanse zon, komen we aan bij het trainingsveld, dat tegen het strand aan grenst.

ok (Small)

De training duurt anderhalf uur, dit gedurende ideale omstandigheden. Ron de Roode en Luan Kameri hebben een pittige sessie voorbereid met het nodige loopwerk en (buikspier)oefeningen. Afsluitend is er een partijtje, met als hoogtepunt een schitterende omhaal van Joep van Vuren. Met een heerlijk gevoel wordt de terugweg naar het hotel ingezet, waar iedereen snel een plekje in de zon inneemt.

Het middagprogramma bestaat uit voetvolley op stand. Na wat opstartproblemen met de netten wordt het uiteindelijk een serieuze strijd. De harde wind zorgt voor een hogere moeilijkheidsgraad. De hoofdtrainers hebben vrijaf en de overige begeleiders leiden het toernooi in goede banen. Joep van Vuren, Arjan Hanselaar, Duuk van der Meer, Frits Muller en Joeri van der Voort zijn uiteindelijk de grote winnaars.

ok3 (Small)

In de avonduren wordt een leuke Engelse pub opgezocht. Dit na uitgebreid researchwerk van Michiel Cuijpers en Peter van der Heijden, die hier volgens de stappenteller een schamele 27394 stappen voor nodig hadden. In de pub wordt er gekaart, gepoold, gedart, gezongen en vooral veel gelachen. Hoogtepunt van de avond is de 180’er, gegooid door Geert Spierenburg, die uitgebreid en langdurig voor deze prima prestatie wordt toegezongen door de gehele pub. De eigenaar ziet het genoegzaam toe en telt zijn zegeningen. Ook voor hem is het een prima avond. Dag 3.  Na een goede, maar korte nachtrust blijken er zes man te laat voor het ontbijt aangeschoven te zijn. De straffen zijn niet mild. Piet van Haastert, Tavin van der Hulst, Ricardo Mensen en Peter van der Heijden moeten het buitenbad in, wat een ovationeel applaus oplevert van alle hotelgasten. Barry Verboon en Yannick de Groot komen er slechter vanaf. Na het trekken van hun lootjes blijkt dat ze een aantal klapjes met de vlakke handen van Piet en Jos (de mannen met de grootste klauwen) mogen ontvangen. Er zijn prettigere dingen…

Datzelfde zullen de spelers gedacht hebben van de work out onder leiding van verzorgster Nanet den Elsen. Na een rustige opbouw wordt de training afgesloten met een pittige duurloop over het mulle zand. Erik Candido komt als winnaar uit de strijd. Het blijkt een ideale opmaat tot het hoogtepunt van de dag: het bezoek aan Barcelona waar Messi en de zijnen het opnemen tegen Granada.

ok5 (Small)

Hoewel we een plek hoog in het stadion hebben, is het de eerste helft genieten geblazen. Barcelona tikt Granada bij vlagen tureluurs. In de tweede helft vinden de Catalanen het wel best, al completeert Lionel Messi nog zijn hattrick. Hierna volgt een gezamenlijk diner in het voormalig Olympisch dorp in de haven van Barcelona. Wat onenigheid over de rekening door een ober die de hele avond gratis bier had beloofd (zeer aanlokkelijk) mag de pret niet drukken. Vervolgens is iedereen vrij om het uitgaansleven te ontdekken. Om twee uur wordt iedereen terugverwacht voor de terugreis richting Calella.

Mb4 (Small)

Dag 4.  Ons eigen hoogtepunt moet deze dag volgen met een oefenwedstrijd tegen een plaatselijk team met een aantal spelers uit Equador. Nadat iedereen zich op tijd bij het ontbijt gemeld heeft en zich geestelijk en mentaal aan het voorbereiden heeft, wordt Twan van der Poel gebeld. Het blijkt de organisator in Spanje te zijn. De wedstrijd kan geen doorgang vonden omdat het veld bezet is. Het leidt tot grote teleurstelling. Hoofdtrainer Ron de Roode had een week voor de herstart van de competitie tegen FC Rijnland graag nog een keer volle bak gegaan. Ter plekke wordt een alternatieve looptraining in elkaar geflanst. Op de boulevard wordt de teleurstelling “weggelopen”.

Als compensatie voor het annuleren van de oefenwedstrijd regelt de organisator dat er op zijn kosten een bus naar Barcelona rijdt. Er is immers een vrije middag aangebroken. De helft van de groep besluit daar gebruik van te maken, terwijl de andere helft zijn rust pakt in het hotel. De cultuurfanaten brengen onder meer een bezoek aan de Sagrada Familia en Güell, de pareltjes van Barcelona. Na het diner worden er diverse klaverjasclinics verzorgd door de ouderen. De avond wordt afgesloten in de pub waar Geert Spierenburg eerder tot grote hoogte steeg. Diverse personen trachten dit kunststukje te herhalen  maar faalden allen. Dit ondanks dat de barman de tent wat langer open hield dan de officiële sluitingstijd.

Mb6 (Small)

Dag 5. Op de laatste ochtend gaat het gezelschap na het ontbijt, waar niemand te laat is, voor de laatste keer naar het trainingscomplex. Na een uitgebreide warming-up wordt het vijfdaagse trainingskamp afgesloten met een onderlinge wedstrijd, die door het eerste met 5-1 wordt gewonnen van het tweede. Na het duel wordt voor de laatste keer de lunch genuttigd. Geert Spierenburg zit er, na eerder in de week uiterst succesvol te zijn geweest, deze keer enigszins aangeslagen bij. Tijdens het laatste maal wordt zijn telefoon gestolen. Het is een klein smetje op verder zorgeloze dagen.

Na de lunch worden we opgehaald en iets voor 18.00 stijgen we op richting Nederland. Moe, maar voldaan keert het Meerburg-gezelschap 3,5 uur later weer terug op het Hans Ecklplein in Zoeterwoude. De tweede helft van de competitie is in ieder geval nuttig begonnen. Dat dit goede gevoel zondag in de eerste wedstrijd voortgezet wordt tegen Rijnland, twijfelt dan ook niemand aan……

Tekst met dank aan: Peter van der Heijden/Gerben Oostdam

MB2 (Small)