Derde klasse A (zondag)- Zondag 18 oktober 2015. Het is de dag waarop Meerburg voor de eerste en tot nu toe enige keer dit seizoen een competitiewedstrijd verloor, thuis tegen nummer twee Alphen (2-5). Daarna volgde een serie van zeventien wedstrijden waarin de Zoeterwoudenaren ongeslagen bleven. Dit weekend moest ook het al gedegradeerde Altior eraan geloven, de voorlaatste hindernis op weg naar een dik verdiend kampioenschap.

Komende zondag kan het elftal van Ron de Roode de kroon op het werk zetten, als Nicolaas Boys op bezoek komt. Bij winst mogen zijn spelers de champagne ontkurken, zich op de platte kar hijsen en al wat er verder nog bij het vieren van een titel komt kijken. ,,Er is en wordt van alles geregeld”, weet Duuk van der Meer, die op de drempel van zijn eerste kampioenschap met Meerburg 1 staat. ,,Het gaat een aardig feestje worden, daar ben ik niet bang voor. Dat kun je wel aan de mensen hier overlaten.”

De controlerende middenvelder opende zelf de score voor de voor de gelegenheid in het blauw spelende zwartwitten. Nadat de (vanaf het eerste fluitsignaal dominante) bezoekers al de nodige kansen om zeep hadden geholpen, was Van der Meer van net binnen het Langeraarse strafschopgebied – het doeltreffende eindstation van een langlopende Meerburg-aanval. ,,Al claimde Joep (Van Vuren, red) dat hij ‘m onderweg nog met zijn schouder aanraakte. Ach, het maakt mij niet zoveel uit wie er scoort. We hebben meerdere jongens die een doelpunt kunnen maken. En achterin staat het al het hele seizoen als een huis. Ons voetbal is misschien niet altijd even sprankelend, maar we zijn wel heel degelijk. We weten gewoon dat als we het achterin dichthouden, we voorin zoveel kwaliteit hebben dat we altijd wel scoren.”

Duuk van der Meer (Small)

De thuisploeg wist in aanvallend opzicht nauwelijks een vuist te maken tegen de oppermachtige Zoeterwoudse afweerlinie, waar de geschorste Mark van Diemen overigens ontbrak. Toch had het vlak na de openingstreffer alweer gelijk kunnen zijn. Uit een spaarzame Altior-aanval dook Mike Otto vrij voor Patrick Bom op, maar de Meerbug-doelman keerde de inzet van de spits vakkundig met de voet. Zo kon ook de aan een ijzersterk seizoen bezig zijnde Bom zich in deze eenzijdige wedstrijd nog onderscheiden.

Meerburg kreeg nog kansen de minimale voorsprong voor de thee te verdubbelen, maar slaagde niet in die opzet. Pal na de hervatting was het alsnog raak. Op aangeven van Joep van Vuren werkte Mats van der Poel de 0-2 binnen. De rossige spits was er vervolgens zelf verantwoordelijk voor dat de gastheer de spanning toch nog even terug kon brengen. Mark van der Weijden benutte de strafschop die scheidsrechter Van der Spoel toekende nadat Van der Poel in de eigen ‘zestien’ naar zijn zin iets te amicaal knuffelde met een Altior-speler.

Het al het gehele seizoen mentaal sterk en zeer evenwichtig ogende Meerburg was niet van de leg. Invaller Jordy Paap die even daarvoor Erik Candido was komen aflossen, rondde een voorzet van opnieuw Van Vuren beheerst af. Daarmee leek de wedstrijd definitief gespeeld, ware het niet dat Van der Poel nog maar eens bewees dat een aanvaller zich doorgaans zo ver mogelijk van het eigen strafschopgebied dient te houden. Wederom vergreep hij zich aan een tegenstander en opnieuw wist Van der Weijden met het buitenkansje wel raad: 2-3. Van der Meer: ,,Het waren twee identieke situaties. Toch hadden we ook nu geen moment het gevoel dat Altior daarmee terug in de wedstrijd was. Bovendien liet ons antwoord ook nu niet lang op zich wachten.”

Want dat Van der Poel’s kwaliteiten aan de andere kant van het veld beter tot zijn recht komen, demonstreerde hij luttele minuten later. Aanvoerder Joeri van der Voort stelde de aanvalsleider in de gelegenheid van dichtbij zijn tweede en Meerburg’s vierde van de middag aan te tekenen. In de slotfase maakte Van Vuren er zelfs nog 2-5 van en wederom was Van der Voort de man van de assist.

En dus kan Meerburg, dat het eindsignaal zonder kleerscheuren – ondanks dat zeven spelers, waaronder Van der Meer, op scherp stonden – haalde, de klus komende zondag klaren. Sprake van kampioensstress is er allerminst, claimt Van der Meer. ,,Ik kan me voorstellen dat dat het geval is als je een puntje voorsprong hebt en het in die wedstrijd móét gebeuren. Maar onze voorsprong is natuurlijk wel comfortabel. We staan zeven punten voor op Alphen en acht op Teylingen, met nog drie wedstrijden te gaan. Ik denk niet dat er bij die clubs ook maar iemand rondloopt die nog gelooft in het kampioenschap. Daarvoor zijn we al heel het seizoen veel te constant. Zelfs als we het zondag onverhoopt niet zouden worden, hebben we nog twee herkansingen. Maar laten we het maar gewoon meteen afmaken joh, dan zijn we er maar van af. Dat mag thuis tegen Nicolaas Boys, op ons eigen vertrouwde kunstgras, geen probleem zijn. De week erna spelen we de derby tegen SJZ en dat wordt sowieso wel weer een feestje. Dus daar laten we het niet op aankomen. Als je zeventien wedstrijden op rij ongeslagen bent, doet dat wat met een ploeg. Het vertrouwen is zo groot op dit moment. Jammer van die ene nederlaag tegen Alphen. Ongeslagen kampioen worden was natuurlijk nog mooier geweest. Maar dat mag de pret niet drukken. We hikken er al lang tegen aan, maar nu het bijna zover is, begint het echt wel te kriebelen. De ontlading zal groot zijn.”