donderdag, april 18, 2024
HomeZaterdagDerde klasseMeerburg tegen DOSR verdiende zeker geen winnaar, maar…

Meerburg tegen DOSR verdiende zeker geen winnaar, maar…

-

Tweede klasse C (zondag) – ,,Het is dan wel in de extra tijd 2-1 voor Meerburg geworden, maar een gelijkspel was een meer terechte uitslag geweest. Want los van deze uitslag zag het vertoonde spel van de thuisploeg er echt niet uit. Elke bal werd vanuit de verdediging naar voren gepompt alsof er geen middenvelders bestonden, maar het leidde tot geen enkele kans. In de tweede helft kwam er, mede door de wissels, meer voetbal in. Maar had DOSR iets beter met de countermogelijkheden omgegaan dan vertrokken zij gewoon dik verdiend na afloop met de drie punten naar Roelofarendsveen”, aldus de jonge Meerburg-supporter die daar vroeger speelde en nu voor de selectie van RCL uitkomt.

meerburg-dosr_544_021016

Het was voor de wedstrijd voor beide trainers meer dan duidelijk dat er gewoon gewonnen moest worden om wat te klimmen op de ranglijst en lucht te krijgen. Zo stond de thuisploeg op een negende plek met vier uit vier en DOSR noteerde een dertiende plek met drie uit vier. Meerburg, voor het derde jaar onder trainer Ron de Roode, speelt na drie seizoenen derde klasse voor het eerst weer in de tweede klasse. De tegenstander uit Roelofarendsveen, onder leiding van de jonge en bevlogen trainer Thomas Duivenvoorden, speelde na vijf seizoenen in de derde klasse alweer voor het tweede seizoen in deze tweede klasse. Op 1 februari 2015 speelden beide teams voor het laatst in competitieverband tegen elkaar en toen was DOSR met 0-2 duidelijk de sterkste. In de voorbeschouwing op dit seizoen was trainer De Roode zeer duidelijk in zijn ambities: ,,Wij gaan na het kampioenschap vorig jaar nu voor een plek tussen één en vijf in deze tweede klasse.”

Deze ambitie trok vandaag niet direct zeer veel thuissupporters, want kort voor aanvang van de wedstrijd waren er meer supporters die de geelrode kleuren van Door Oefening Sterk Roelofarendsveen een warm hart toedroegen. Maar met het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hagen was de tribune lekker bezet, ook met Meerburg-supporters, en vonden de overige supporters door de geregeld optredende stortbuien een staplek onder het afdak op de eerste etage bij de Meerburg-kantine. Zij waren er klaar voor, maar de thuisploeg zeker niet. ,,Man, man wat een terugspeelbal zeg in de eerste minuut al. Tikte die spits van DOSR hem bijna al achter Patrick Bom, onze doelman”, riep de Meerburg-supporter uit terwijl hij zijn handen weer voor zijn gezicht weghaalde.

meerburg-dosr_553_021016

Met ‘die spits’ bedoelde hij Sow Alagie, de nummer veertien van de uitploeg. Snel, behendig en balvast was hij al storende de luis in de pels voor de onzeker acterende verdedigers uit Zoeterwoude-Rijndijk. Alagie werd bij veel acties gesteund en gevoed met prachtige voorzetten door de rappe negentienjarige vleugelaanvaller Julian Dobbe die met zijn acties veel losmaakte bij de supporters van beide teams. ,,Voor zo’n spelertje kom ik graag naar het Meerburg-stadion”, sprak een DOSR-supporter met duidelijke pretoogjes.

In de tiende minuut was het dan ook raak, een goede voorzet werd door Alagie doorgekopt en Guido van der Meer liet met een mooie kopbal doelman Bom kansloos, 0-1. Na de aftrap was het de uitploeg die meer balbezit had en verzorgder voetbal op het kunstgras legde waar Meerburg van achteruit louter de kansloze lange bal hanteerde. Treffend was het zeer geringe aantal balcontacten dat Boris Müller, de achttienjarige Meerburg-middenvelder, in die eerste helft had. Levi Paulides, zijn jonge collega op het middenveld, liep op enig moment zichtbaar geïrriteerd rond dat zeker een gekleurde prent van de scheidsrechter kon worden verwacht.

meerburg-dosr_563_021016

De Meerburg-supporter kon zich ook niet langer stilhouden en riep uit volle borst vanaf de tribune: ,,Meerburg, ga toch eens voetballen!” Voor hem luchtte het blijkbaar op, want na deze kreet, met de handen aan de mond om het geluid nog gerichter het veld op te jagen, keek hij tevreden om zich heen toen hij weer plaats nam op de bank op de gezellige tribune. Een vreemd moment zag hij en alle andere aanwezigen in de 37e minuut toen verdediger Lesley van der Meer van DOSR zich verstapte bij een poging om de bal onder controle te krijgen. Met een rappe sprint was verzorger Jeroen Pisart, de ‘Salo Muller’ uit Roelofarendsveen, bij hem. En er ontstond een prachtig spelletje ‘Hints’ met de technische staf op de bank aan de andere kant van het speelveld. Iedereen begreep uit de rolbeweging met de handen van Pisart dat hij een wissel wilde waar bij trainer Duivenvoorden de armen alleen gespreid gingen. Kortom, de laatste acht minuten speelde de uitploeg met tien man in de hoop Van der Meer speelklaar te krijgen in de rust.

meerburg-dosr_603_021016

En de thuisploeg dan? In de slotminuut van de eerste helft was het trainer De Roode die met lede ogen het eerste schotje op doelman Mike van Vliet van DOSR afgevuurd zag worden. ,,Ik denk dat het gaat knetteren in de kleedkamer want hier wordt Ron zeker niet vrolijk van. Al zou ik hier tien uur blijven zitten, dan nog zou ik niet kunnen juichen voor een doelpunt. Het lijkt wel alsof ik naar een wedstrijd uit de vierde klasse zit te kijken”, sprak een andere Meerburg-supporter toen hij na het rustsignaal van Hagen opstond, de paraplu pakte om de stortbuien te trotseren op weg naar zijn klassieke broodje bal met koffie in de gezellige kantine.

,,Ik denk dat ze oordopjes in hadden in de kleedkamer, niet te geloven wat ik zie”, sprak de Meerburg-aanhanger in de vijfde minuut na rust. Het was de prima acterende Dobbe die zijn eerste  inzet net door de voet van doelman Bom gekeerd zag worden en twee minuten later kon hij een vrije kopkans niet benutten. De eerste echte halve Meerburg-kans kwam van de voet van middenvelder Paulides die na een pass van aanvoerder Joeri van der Voort met een prachtige solo met een lobje doelman Van Vliet niet wist te verrassen. Vanaf de 56e minuut werd er druk gewisseld, zo verdween nu wel verdediger Van der Meer van DOSR van het veld. De Roode haalde laatste man Mark van Diemen van het veld en ging achterin één op één spelen door een aanvallende wissel. Ook de zeer ervaren aanvaller en weer van stal gehaalde Joep van Vuren kwam binnen de lijnen.

meerburg-dosr_615_021016

Maar het is dat Dobbe en Alagie de DOSR-counters niet konden afronden, anders stond er al lang een andere score op het scorebord. Er was nu eindelijk meer sprake van een wedstrijd, hoewel het vertoonde spel van Meerburg nog niet echt oogstrelend was te noemen. Een beslissend moment was de 68e minuut waar DOSR-invaller Mauro Wesselman alleen op de doelman afging, er was lichamelijk contact en iedereen dacht aan de onvermijdelijke pingel maar scheidsrechter Hagen besloot anders. De invaller werd met zijn doelpoging ‘beloond’ met een gele prent voor een zogenaamde schwalbe. De supporter: ,,Ik ben voor Meerburg, maar voor mij was het toch echt een klinkklare strafschop.” De Roode zette nog meer druk door de lange negentienjarige centrumspits Jorge Bonekamp in te zetten voor een middenvelder.

Van Vuren zette in de 74e minuut de tribune op zijn kop met de kopbal in de rechterhoek na een prima voorzet van rechts, doelpunt nummer honderdtien voor hem, 1-1. Paulides nam nu wel zijn team voetballend op sleeptouw samen met Müller en de thuisploeg zette meer en meer druk. Iedereen verzoende zich al met het terechte gelijke spel nadat Nino Wesselman van DOSR vijf minuten voor tijd niet wist te scoren na weer prima voorbereidend werk van Dobbe en een hakje van invaller Bonekamp niet voor de 2-1 zorgde door het uitgestrekte been van de DOSR-doelman.

Maar iedereen had buiten Van der Voort, de Meerburg-aanvoerder, gerekend, die tot op dat moment een bar slechte wedstrijd speelde. In de extra tijd wist hij de doorgekopte bal van Bonekamp spectaculair in te tikken, 2-1. Wat liggen vreugde en verdriet op zo’n moment dan toch dicht bij elkaar. In de resterende speeltijd kon DOSR verder geen voetbalpotten breken. ,,Ze hadden echt ook een gelijkspelletje verdiend die jongens, ze hebben er zo voor geknokt”, aldus de Meerburg-supporter.

meerburg-dosr_616_021016

Hiermee staat de thuisploeg nu achtste met zeven uit vijf (7-7) waar DOSR een twaalfde plek met drie uit vijf ((5-11) noteert. Komende zondag moet Meerburg uit naar RKDEO, elfde met vier uit vijf en ontvangt DOSR thuis ROAC, tiende met vijf uit vijf. Het is duidelijk dat Meerburg qua voetbal dan toch uit een heel ander vaatje moet tappen om de doelstelling van De Roode te kunnen concretiseren. ,,Neem het beste van de tweede helft mee naar Nootdorp”, sprak de Meerburg-supporter toen hij met een glimlach om de mond de tribune verliet op weg naar de parkeerplaats. En DOSR, als ze zo blijven spelen vertaalt dat zich zeker in doelpunten en ook wedstrijdpunten met zulke aanvallers als Dobbe en Alagie.

Meerburg-DOSR 2-1 (0-1). 10. G. van der Meer 0-1, 74. Van Vuren 1-1 en 90.+3. Van der Voort 2-1. Scheidsrechter: R. Hagen. Toeschouwers: 150.

Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Van Diemen (56. De Groot), Weijers, Müller, Paulides, Laan (72. Bonekamp), Van der Poel (62. Van Vuren), Van der Meer en Van der Voort.

DOSR: Van Vliet, Van Heiningen, S. van der Meer, Van Diemen, L. van der Meer (56. Van der Lem), G. van der Meer, N. Wesselman, Van Klink (64. M. Wesselman), Dobbe, Alagie en Van der Geest.

Foto’s: met dank aan J.P. Kranenburg