Dood en begraven leek Hazerswoudse Boys eerder dit seizoen, toen het troosteloos onderaan de ranglijst van 3A (zaterdag) bungelde. Maar zie daar: een opleving in de voorbij weken heeft ervoor gezorgd dat het elftal van Manfred van den Bosch nog alle kans heeft op (direct) lijfsbehoud.

Gezegd: de situatie is nog altijd zeer precair voor de Hazerswoudenaren, die op dit moment de elfde plaats bezetten. Een plek die aan het eind van de rit dwingt tot het spelen van nacompetitie. Het verschil met de ‘veilige’ tiende plaats – nu in handen van Floreant – bedraagt echter maar twee punten. Twee zaterdagen terug lieten de Boys de uitgelezen mogelijkheid onbenut stuivertje te wisselen met de Boskopers. Het onderlinge treffen eindigde met de brilstand, terwijl de bezoekers toch zeker de kans hadden de wedstrijd naar zich toe te trekken. ,,Vijf minuten voor tijd kregen zij nog een rode kaart, waardoor we in de slotfase met een mannetje meer speelden”, aldus middenvelder Menno Nieuwhof. ,,Dan probeer je nog eens extra aan te zetten, maar de eerlijk gebiedt te zeggen dat we niet veel verder kwamen dan wat hoge ballen in de zestien. Het was ook een slechte wedstrijd, die geen winnaar verdiende. Al was het natuurlijk wel lekker geweest als we de overwinning daar op de valreep nog gestolen hadden. Dan had je het nu helemaal in eigen hand gehad.”

Waar de zwartwitten nog alle kans hebben zich rechtstreeks veilig te spelen, moeten ze tegelijkertijd vrezen voor het ze in de nek hijgende degradatiespook. Hekkensluiter Rohda ’76 heeft vier punten minder, nummer voorlaatst Oegstgeest drie en naaste achtervolger NSV ’46 slechts één. Nieuwhof: ,,Het kan nog alle kanten op: nacompetitie, veilig spelen, maar ook rechtstreeks degraderen. Het belooft in ieder geval een bloedstollend slot van de competitie te worden. We zijn de laatste weken absoluut aan de beterende hand. Nadat we met 5-0 afgedroogd werden door Oegstgeest, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en tegen elkaar gezegd: als we erin willen blijven, zullen we echt met z’n allen uit een ander vaatje moeten tappen. Ik denk dat het kwartje gevallen is. De week erop wonnen we de cruciale wedstrijd tegen NSV ’46 met 2-0 en vooral de overwinning op Lugdunum was een enorme opsteker. Tussendoor zat nog wel een 4-1 nederlaag tegen Kagia, maar dat kan gewoon gebeuren tegen zo’n goede ploeg. We leven in ieder geval weer. Dat had in de winterstop niemand meer verwacht. We hadden pas acht punten en stonden stijf onderaan. Nu is er weer hoop. De concurrentie pakt ook punten, dus we zullen zelf onze wedstrijden moeten winnen.”

Menno Nieuwhof, Hazerswoudse Boys
          Menno Nieuwhof, Hazerswoudse Boys

De jongeling (19) ziet, op basis van het resterende programma, echter voldoende mogelijkheden voor een Houdini-act. ,,We krijgen eerst WDS en DWO thuis, twee ploegen die al min of meer uitgespeeld zijn. Daarna moeten we naar Koudekerk, wat gewoon een hele sterke tegenstander is. Al zijn ze de laatste weken niet in allerbeste vorm. En dan sluiten we thuis tegen Rohda af. We hebben ons ten doel gesteld uit de laatste vier wedstrijden minimaal acht punten te halen. Als dat lukt, moet dat genoeg zijn om ons rechtstreeks veilig te spelen. Want dat blijft uiteraard de doelstelling.”

Nog vier finales derhalve. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen WDS van morgenmiddag dus. Hazerswoudse Boys heeft nog wat goed te maken tegen de Driebuggenaren. Het uitduel werd wat schlemielig met 3-2 verloren. ,,Dat heb ik ook gehoord ja”, vertelt Nieuwhof, die pas na de winterstop aansloot bij het eerste elftal. ,,Ik ben in de A gestopt. Ik was het plezier in het voetbal verloren en wilde wat anders. Ik ben gaan kickboksen en fitnessen. Maar daar was ik ook wel snel op uitgekeken. Na verloop van tijd begon het weer te kriebelen. Ik miste het voetbal toch wel. Vorig seizoen, na de winterstop, ben ik weer begonnen. In het tweede. Daarin speelde ik dit seizoen aanvankelijk ook mijn wedstrijden. Maar toen duidelijk werd dat Patrick Wassing niet meer terug zou komen van zijn blessure, werd ik doorgeschoven en kreeg ik mijn kans. Die heb ik gepakt. Van de laatste tien wedstrijden ben ik er zeven in de basis begonnen. En het ziet ernaar uit dat ik morgen ook start.”

Wie morgen naar de Sportparklaan komt, hoeft niet op  goed verzorgd voetbal met flitsend aanvalsspel te rekenen. ,,We spelen niet het mooiste voetbal van de derde klasse nee. Maar daar gaat het in deze fase van het seizoen ook niet om. Wij moeten het hebben van een hecht collectief. Strijd, duels winnen, voor iedere meter knokken. We hebben geen spelers die er bovenuit steken. In deze laatste potjes komt het aan op het heilige vuur. Je moet een over-je-lijk-mentaliteit hebben en elke wedstrijd meer geven dan je tegenstander. We spelen nog drie keer thuis en in die wedstrijden moeten we er meteen bovenop kletsen en uitstralen dat er bij ons niks te halen valt. We zullen wel wat aanvallender spelen dan eerder in het seizoen. De tijd van achteruitlopen en op de verdediging leunen is geweest. Aan een puntje hebben we ook weinig. We zullen het over een opportunistische boeg gooien.”

Nieuwhof vertrouwt op een goede afloop. ,,Wij gaan niet degraderen, schrijf dat maar op! Hazerswoudse Boys is een dorpscluppie. We spelen met alleen maar jongens uit het dorp. Dat schept een band. We gaan voor elkaar door het vuur, in goede en in slechte tijden. Hopelijk maakt dat het verschil. Als we erin weten te blijven, hebben we een topprestatie geleverd. Zeker als je ziet waar we vandaan komen. Tot nu toe was het altijd pendelen tussen derde en vierde klasse. Na een promotie volgde meestal meteen weer een degradatie. Als we dat weten te voorkomen, zie ik ons in de komende jaren zeker uitgroeien tot een stabiele derdeklasser. De trainer heeft bijgetekend en de selectie blijft intact. We hebben een jonge groep, waarin nog behoorlijk wat rek zit. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Hazerswoudse Boys.”