Derde klasse A (zaterdag) – ,,Wedstrijden tegen Koudekerk zijn toch die voetbalpotten waar het gebeurt en waar het in een voetbalseizoen om draait. Vaak kennen spelers elkaar ook privé en dan wil je natuurlijk niet verliezen. Dat deden we dan ook voor het laatst van Koudekerk in 2013. Thuis speelden we dit seizoen nog met 1-1 gelijk. Maar zaterdagmiddag stapten we in Koudekerk na negentig minuten toch met een 3-1 uitnederlaag van het veld af”, aldus de teleurgestelde aanvaller Mitchell Bons van Zwammerdam.

160130_27_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)

De enige vreugde haalde Bons uit het feit dat hij voor het eerst in de basis stond van het vlaggenschip van Zwammerdam. Door ernstige knieproblemen in de aanloop van het seizoen moest hij revalideren en pakte hij zijn eerste invalminuten pas kort voor de winterstop. Bons: ,,Daarom was ik vorige week ook zo blij met mijn eerste seizoentreffer tegen Hazerswoudse Boys. Ik ga er echt alles aan doen om het aantal doelpunten uit te breiden en mijn plek in de basis vast te houden.” Bons had dus helaas weinig inbreng bij de  achtste plek van Zwammerdam met 18 uit 14, waar Koudekerk voor deze thuiswedstrijd een vierde plek noteerde met 27 uit 14. ,,Wij zaten na de 2-0 thuiszege vorige week tegen Hazerswoudse Boys in een flow. En hoe zou Koudekerk reageren op de nederlaag met 7-2 vorige week uit tegen CVC Reeuwijk?”, liet Bons vragend weten.

160130_13_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)

Ondanks de defecte stadionklok liet scheidsrechter Verhoef op sportpark Gruttolaan de bal na zijn eerste fluitsignaal rollen. Blijkbaar had de trefzekere Koudekerk-spits Akke Pennin goed naar de omhaal van Feyenoord-puntspeler Anass Achahbar tegen Heerenveen gekeken. Met een omhaal binnen de vijf meter noteerde hij rap de 1-0, zijn vijftiende treffer alweer dit seizoen. Bons: ,,We waren toch goed begonnen aan de wedstrijd, probeerden ze vast te zetten en veel kansen waren van beide kanten niet te noteren voor de rust. In de kleedkamer gaf onze trainer Rob de Lange aan dat het niet slecht ging, we moesten wel meer druk zetten en met meer lef spelen. Met de tactische aanpassing, twee keer een ‘nummer tien’, begonnen we gedreven aan de tweede helft.”

160130_03_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)

In de 52e minuut werd een schot van Zwammerdam-topscorer Kevin Bergshoeff van richting veranderd door een Koudekerker waardoor de goalie kansloos was. Kort daarvoor was er wel irritatie bij alles wat Koudekerk een warm hart toedroeg over het vlaggen van de Zwammerdam-grensrechter. Bons: ,,Je merkte dat het spelletje fanatieker werd gespeeld, de sfeer werd wat grimmiger in het veld in verbale en fysieke zin. Dat leidde tot twee keer geel voor onze verdediger Sander Schmand en bij ons en Koudekerk volgden nog veel meer gele kaarten. Het leek de interland Portugal – Nederland van de W.K. uit 2006 wel.”        

160130_35_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)      

In het rumoerige laatste deel van deze wedstrijd wist Koudekerk nog twee keer te scoren wat de 3-1 eindstand opleverde. De treffers voor de ploeg van Alex Redel kwamen op naam van Roy van den Berg en Sydney de Schepper. Door deze zege en de stevige uitnederlaag van BSC’68 neemt Koudekerk de derde plek in waar Zwammerdam op de achtste plek blijft staan. Bons: ,,Komende zaterdag zijn we vrij, CVC Reeuwijk heeft ons immers uit de beker gewipt, en mogelijk spelen we dan vriendschappelijk. Een week later ontvangen we thuis WDS, staat elfde, en ik heb er zin in. We moeten weer wat rechtzetten.”

160130_29_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)

Redel was vooral trots op zijn ploeg. ,,We hebben intern gesproken over de zware nederlaag van vorige week en hebben laten zien dat we een week later weer karakter kunnen tonen. Wat dat betreft heeft Cedric Borgers, normaal gesproken in het tweede spelend, het goede voorbeeld gegeven. Echt grote klasse. Hier kunnen we met zijn allen mee verder.”

Koudekerk – v.v. Zwammerdam 3-1 (1-0). 12. Pennin 1-0, 52. eigen doelpunt Koudekerk, 76. Van den Berg 2-1, 83. De Schepper 3-1. Scheidsrechter: C. Verhoef    

Basisopstelling v.v. Zwammerdam: Van Valen, Van Asselt, Van Dorp, Schmand, De Bruin, Peters, Ruiter, Kremer, Justin Bons, Mitchell Bons en Bergshoeff.

160130_11_VVK_VVZ_3_1 (Kopie) (Small)

 Foto’s: met dank aan Jaap Peters