Tweede klasse C (zondag)- Waar menigeen gistermiddag genoot van een bevrijdingsfestival of gewoon van het stralende weer op deze met zon overgoten Hemelvaartsdag, gold dat niet voor de spelers van Voorschoten ’97 (zondag). In overleg met de clubs had de KNVB bepaald dat het gestaakte duel tussen de groengelen en het Haagse BMT donderdagmiddag moest worden uitgespeeld. De ploeg van Huib van Oostrom Soede deed wat het moest doen en voerde de 0-3 ruststand in de ‘tweede helft’ verder op: 0-5.

Niels van den Berg was afgelopen zondag al de gevierde man in Den Haag. De aanvaller nam drie werkelijk juweeltjes van doelpunten voor zijn rekening: een geplaatst schot in de linker kruising, een halve omhaal in de rechterkruising en een halfvolley in diezelfde bovenhoek.

Het waren de absolute hoogtepunten van het eerste bedrijf van een duel dat in de rust zijn dieptepunt, een anticlimax, kende. BMT betwistte, bij monde van trainer John de Wit en zijn aanvoerder, een aantal beslissingen van  scheidsrechter Jos Straver. Die gaf de captain van de Haagse Turken geel en hield de oefenmeester zelfs een rode kaart voor. Daarbij liepen de gemoederen hoog op en zou de Rijswijkse leidsman zijn uitgemaakt voor ‘vuile racist’. Reden genoeg voor Straver om de wedstrijd definitief te staken.

Hoewel Voorschoten daar dus part noch deel aan had, kreeg het wel de vervelende gevolgen in de maag gesplitst. Aanvankelijk bepaalde de voetbalbond dat de wedstrijd aanstaande zondag moest worden uitgespeeld, waardoor het complete reguliere programma in 2C verhuisd zou worden naar donderdag 13 mei. Dat besluit leidde tot veel weerstand bij de andere clubs in deze afdeling, die geen heil zagen in een doordeweekse speelronde. Daarop herzag de KNVB haar eerdere beslissing en dus dienden Voorschoten en BMT donderdag in actie te komen. In samenspraak werd vervolgens besloten het aanvangstijdstip op twee uur vast te leggen, waarbij het treffen dit keer onder leiding van David Post stond.

Op de Escamp bleek Van den Berg gistermiddag zijn topvorm vast te hebben gehouden. Kort na ‘rust’ werd zijn inzet, via BMT-keeper  Dogukan Boyla, nog van de lijn gehaald. Daarna beet de thuisploeg wat van zich af en moest Voorschoten-goalie Chris van der Mijn reddend optreden bij pogingen van Ceyhyn Eroglu en Anes Omri. Daarna ging de show van ‘Nelis’ (op foto), zoals de goaltjesdief door zijn teamgenoten liefkozend genoemd wordt, vrolijk verder. Op aangeven van Michael Kers – een fraaie voorzet met buitenkantvoet – maakte Van den Berg aan alle onzekerheid een eind en vijf minuten voor tijd gaf hij Boyla zelfs voor de vijfde (!) keer het nakijken.

Niels van den Berg (Small)

Belangrijker nog dan dat waren de drie punten die Voorschoten’97 mocht bijschrijven. Zeer welkom in de verwoede strijd tegen degradatie, waarin Van Oostrom Soede en zijn mannen zijn verwikkeld. Met nog twee wedstrijden te gaan, kan het nog alle kanten op voor de Voorschotenaren: rechtstreekse handhaving, nacompetitie om lijfsbehoud, maar zelfs ook directe degradatie. Voorschoten bezet nu de twaalfde plaats, een p/d-plek, en verdedigt een voorsprong van vier punten op HVV, de tegenstander in de laatste speelronde, terwijl hekkensluiter GSC ESDO al lang en breed gedegradeerd is. Het verschil met VUC, dat op de ‘veilige’ tiende plaats staat, bedraagt tegelijkertijd maar één punt. En laat die Haagse traditieclub nou net de komende tegenstander zijn. Zondag doen de ‘Pinguïns’ sportpark Adegeest aan. Bij winst passeert Voorschoten de concurrent dus en zet het HVV bovendien op een onoverbrugbare achterstand, waardoor de slotronde – als de enige amateurclub met een ster op het shirt (HVV werd eind negentiende, begin twintigste eeuw tien keer landskampioen, RT) als gastheer voor de groengelen fungeert – een stuk minder lading krijgt. ,,Een sleutelduel”, zo betitelt Van Oostrom Soede het (mogelijk) cruciale thuisduel van dit weekend dan ook. ,,Maar het vertrouwen is groot. We hebben nu drie keer op rij gewonnen en daarin veertien keer gescoord en maar één goal tegen gekregen.”

Niet helemaal toevallig, denkt de ‘Hagenees’ in Voorschotense dienst, die na de winterstop de aan de kant geschoven Laurens van der Voort verving. ,,Ik heb mijn zin doorgedrukt en ben anders gaan spelen”, aldus Van Oostrom Soede, die niet teveel prijs wil geven met het oog op de cruciale fase waarin zijn elftal verkeert. ,,Ik had natuurlijk geen voorbereiding en ben afgegaan op waar de jongens zich vertrouwd bij voelen. Maar gaandeweg zag ik waar het aan schortte. Ik kijk naar mijn spelers, ga uit van het materiaal. Op basis daarvan kies ik een speelwijze.  Alleen: krijg dat er maar eens in bij een groep die ervan overtuigd is dat het anders moet. Maar ja, ik ben wat dat betreft eigenwijs genoeg. En dan is het natuurlijk wel heel fijn dat je je mening kunt onderbouwen met resultaat. En inmiddels geloven de jongens er ook heilig in dat dit het beste voor ons is.”

Van Oostrom Soede roemt het Voorschotense collectief. ,,En dan heb ik het niet alleen over spelers en staf, maar ook alle mensen eromheen. Er is een hele vaste kliek die onze wedstrijden bezoekt. Zij zijn er altijd. Het is echt een heel hecht gebeuren. En ik ben ervan overtuigd dat dat in deze fase van het seizoen het verschil gaat maken. Als we samen onze schouders eronder zetten, gaan wij ons rechtstreeks handhaven. En komend weekend kunnen we een grote stap in de goede richting doen. Voor mij persoonlijk kan het sowieso een heel mooi voetbalweekend worden. Morgen kan in met mijn andere clubs, Te Werve, kampioen van de derde klasse worden. Als dat lukt en we winnen een dag later van VUC, kan mijn weekend niet meer stuk. Al wordt het dan ongetwijfeld ook een heel zwaar weekend, met heel veel drank!”