“Heen en weer” luidt de bijnaam van FC Volendam. De wijdbroeken hebben die naam te danken aan de vele malen dat zij promoveerden naar de eredivisie en er weer uit kukelden. De bijnaam zou de laatste jaren ook bij het zondagteam van Voorschoten’97 passen. Ook nu bevindt de promovendus zich weer in de gevarenzone. ,,Het is wat dat betreft vijf voor twaalf, of beter: één voor twaalf voor ons”, beseft topscorer Niels van den Berg.

De Leidenaar, die in 2011 overstapte van DoCoS naar de groengelen, maakte het gependel tussen de derde en tweede klasse allemaal mee. Toen hij zich op sportpark Adegeest meldde, kwamen de Voorschotenaren uit in de derde klasse. Na promotie volgden twee jaar op één niveau hoger. Daarna belandde de fusieclub weer in de derde klasse. Dat verblijf bleef beperkt tot één seizoen, omdat via de nacompetitie opnieuw een plek in de tweede klasse werd afgedwongen. En nu dreigen Van den Berg en de zijnen dus wederom af te moeten dalen.

,,Ik kan me niet voorstellen dat we rechtstreeks zullen degraderen. We horen ook echt in de tweede klasse thuis. Afgelopen zondag werden we door Hillegom wel van de mat gespeeld, maar dat is geen schande. De week ervoor, tegen Laakkwartier en dat is toch de koploper, deden we gewoon goed mee en gingen we uiteindelijk in blessuretijd met 0-1 de boot in. We belonen onszelf in het algemeen te weinig. Je moet ook een beetje geluk hebben”, meent Van den Berg.

Niels van den Berg (Small)

Met nog vijf duels te gaan bezet zijn ploeg op dit moment de twaalfde plek. Die klassering leidt aan het einde van de rit tot het spelen van een nacompetitie. De nummers dertien en veertien degraderen direct. De voorsprong op HVV – de huidige nummer dertien – is slechts één punt, terwijl de achterstand op het op de veilige tiende plek bivakkerende ROAC zeven punten bedraagt. De teleurstellende resultaten leidden in de winterstop tot het vertrek van trainer Laurens van der Voort. Aan de hand van zijn opvolger Huib van Oostrom Soede behaalde Voorschoten daarna vier punten uit acht duels.

,,Van Oostrom Soede heeft bepaalde posities in het elftal anders ingevuld. En er is zeker ook een andere mentaliteit in de ploeg gekomen. We vechten er nu weer met z’n allen voor en werken keihard voor elkaar. Er is echt een klik met de nieuwe trainer. Alleen komt dat nog niet tot uitdrukking in de resultaten. Het wordt dus hoog tijd dat we punten gaan halen. En dat moet aanstaande zaterdag tegen GSC/ESDO zeker gebeuren”, vertelt Van den Berg.

Op bezoek bij de Haagse hekkensluiter zegevierde Voorschoten met 1-2. ,,Ik kan me herinneren dat het wel een ploeg was die wilde voetballen, alleen waren ze wel naïef. Ze wilden vooral aanvallen en verwaarloosden het verdedigen. We zullen volle bak vooruit moeten en GSC/ESDO onze wil opleggen. Die wedstrijd moeten we winnen. Dat kan niet anders. Verder spelen we nog tegen VUC, Wilhelmus en BMT. Als het een beetje meezit leveren die wedstrijden nog wat puntjes op. We eindigen dan tegen HVV. Ook die kunnen we  hebben. We dienen ons te richten op het bereiken van de nacompetitie. Daarna zien we verder. Maar ik zie ons met alle respect niet in de derde klas belanden. We speelden dit seizoen nog vriendschappelijk tegen Rijnland en wonnen met 7-0,  dus…”, stelt Van den Berg.

De topschutter (12 goals) van Voorschoten’97, in het dagelijks leven werkzaam bij een buitenreclame-exploitant, rekent erop dat zijn elftal ook in de komende jaargang op tweede klas-niveau uitkomt. ,,We vormen een soort vriendenploeg en daar gaan we met z’n allen voor. Dat doen we trouwens ook in andere opzichten. Je ziet bijvoorbeeld dat Voorschoten, toch meer een zaterdagclub, de afgelopen jaren het budget voor de zondagtak steeds verminderde. We gingen dan zelf achter nieuwe sponsoren aan. Die zochten we – met succes – dichtbij. Ik ben ook niet bang dat er sprake is, zoals bij Lisse, van het opheffen van het prestatieve zondagteam. Er zit hier nog een harde kern van het vroegere SVLV en die leden vinden de zondagtak belangrijk. Volgens mij speelt het hier dus niet. Voorlopig zit ik hier prima, al is verjonging binnen ons elftal wel gewenst. Sommige oudere spelers willen graag stoppen als er maar opvolging is. Afgelopen zaterdag speelden we ook al met wat jonge gasten. Daar wordt dus aan gewerkt”, besluit Van den Berg.