Sinds kort is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen.

‘Maaskantje’ levert DoCoS vooralsnog derde plaats op

De doelstelling was en is handhaven, een stabiele tweedeklasser worden en op termijn wellicht de volgende stap maken. Voor het moment hoeft DoCoS zich in geen geval druk te maken om lijfsbehoud. Na acht wedstrijden staat de ploeg van Nico van der Salm op een keurige derde plaats met nu al een straatlengte voorsprong op de staartploegen. Al vier keer werd de nul gehouden en enkel koploper Te Werve en achtervolger RCL waren te sterk voor de Leidenaren. Afgelopen zaterdag leek er puntenverlies te worden geleden tegen VDL, maar in de allerlaatste tellen kwam alsnog de 1-0 op het denkbeeldige scorebord. Danny Maaskant was weer eens verschenen aan het front bij een hoekschop en de centrale verdediger knikte zijn derde treffer van het seizoen binnen. In DoCoS-kringen wordt er al gesproken van een ‘Maaskantje’.

1g9a2643-small

De dertigjarige in Voorschoten wonende doelpuntenmaker. ,,Ik ga altijd mee in standaardsituaties. Vaak kom ik bij de eerste paal, maar daar was het nu spitsuur. Ik verkoos de tweede paal en daar kwam de bal en ik was vrij om binnen te werken. Er werd nog afgetrapt en daarna werd er direct afgefloten. Als ik eerlijk ben was een gelijkspel juist geweest en wanneer er een ploeg had moeten winnen was dat niet Docos. Maar ja, daar zit je na afloop niet erg mee natuurlijk. Of ik vrij ben gehouden van kosten voor een biertje? Nee, dat was eigenlijk wel een beetje teleurstellend van die gasten.”

Maaskant vormt net als bij zijn vorige club GHC het centrale blok achterin. Toch is juist het scoren hem niet vreemd. ,,In mijn laatste jaar GHC kwam ik op zeven goals uit en vorig seizoen, in het kampioensjaar van DoCoS, was dat aantal hetzelfde. In de jaren daarvoor scoorde ik ook wel eens, maar minder. Het zal de ervaring zijn en steeds beter weten waar je moet staan of lopen. Het is sowieso een extra wapen van DoCoS. Met Rico Bouwmans, Tim Gonlag en Chris van Empel  hebben we nog meer lengte in de ploeg.”

1g9a2645-small

De ‘luchtmacht’ is echter niet het enige wapen van de promovendus. ,,We zijn denk ik een vervelende ploeg om tegen te spelen. Er staat een degelijke verdediging, we hebben een aantal goede voetballers rondlopen en een scorende spits. Al met al best een compleet elftal.”

Maaskant, webredacteur bij de Universiteit Leiden Faculteit Rechten, geniet van de prima prestaties, maar is wel op zijn hoede. ,,Kijk naar Valken’68, dat werd gezien als kampioenskandidaat nummer een. Ze kregen te maken met veel blessures en zie waar ze staan. Wij zouden ook in de problemen komen met zoveel leed. Het moet ook mee zitten in een seizoen. Niet enkel op personeel vlak, maar ook in wedstrijden. Wanneer HVC’10 bijvoorbeeld even na rust de 1-1 maakt tegen ons was het geheel anders gelopen dan nu (Docos won met 0-2 in Hoek van Holland, red.). En bij Lyra uit, waar we eigenlijk weg werden gepoetst, scoorde Mitchel van Abswoude als doelman in de laatste minuut de zwaar onverdiende 2-2. Het zit ons niet echt tegen en dat kan natuurlijk ook omslaan. Momenteel hebben we ook maar twee geblesseerde spelers en dat is goed op te vangen. Ook maakt het dit seizoen niet veel uit wie er spelen. De spelers zijn onderling enorm aan elkaar gewaagd. Het is lekker dat we nu al aardig wat punten binnen hebben gesleept en we hebben lang niet altijd ons beste voetbal gespeeld. We zijn vaak de bal te snel kwijt en daar valt nog een hoop progressie te boeken.”

Een modderfiguur slaat DoCoS in elk geval allerminst in de tweede klasse. ,,Het mooie aan deze club is dat iedereen nuchter blijft. Er wordt niet gek gedaan en er is visie binnen de club. Wanneer je boven je stand gaat leven, kom je in de problemen. Hier ligt de focus ook niet alleen op het eerste elftal. Alle andere teams tellen ook. Ik heb het hier dan ook geweldig naar mijn zin. Het is enkel van de zotte dat we op maandag op het kunstgrasveld van GHC spelen. Dat is een absurde situatie natuurlijk. Hopelijk wordt het probleem van ons hoofdveld snel opgelost, zodat we op kunstgras kunnen gaan spelen. Komt de tribune ook weer van pas.”

Maaskant is van plan om nog wel even door te gaan en verwacht dat dit bij de club uit de Leidse Mors zal zijn. ,,Al moet ik wel bekennen dat ik wel meer en meer beroerd mijn bed uitkom als ik een wedstrijd heb gespeeld.”

1g9a2652-small

Foto’s: met dank aan dhr. Van Abswoude