Voorbeschouwing- Afgelopen vrijdag en zondag werd er een toernooi gespeeld bij FC Rijnland. Het Marco Kamphues toernooi werd een succes. Onze redactie kreeg de kans om te zien hoe de vlag er zoal bij hangt bij in dit geval vier Leidse clubs. Ruud Fraij sprak onder meer met Paul Pikaar, de trainer van de zondagafdeling van FC Rijnland. Een voorbeschouwing op het komende seizoen in de derde klasse A.

Gevraagd naar zijn gevoelens als hij kijkt naar de mutaties in zijn selectie antwoordt Paul Pikaar stellig: ,,Trots en tevreden. Ik heb zoveel goede spelers voor het eerste en tweede elftal. Dat geeft een heel warm gevoel. Het is geen toeval dat er niemand is vertrokken. Ja, er zijn een paar lager gaan voetballen, maar ze blijven bij FC Rijnland. Dan zijn er nog eens een paar heel goede voetballers bijgekomen ook. Ik denk dat dat allemaal te maken heeft met zeg maar het Rijnland-gevoel. We zijn een volkse club waar niemand zich beter voordoet dan hij is. Dat spreekt mensen aan. Het is een soort familiegevoel. Ik ben ervan overtuigd dat er talentvolle jongens in de groep zitten die een stapje hogerop gaan maken, maar ik weet zeker dat die uiteindelijk weer hier terugkomen.”

Pikaar, eerder op de bank bij onder meer UVS, Altior, VV Leiden, Floreant en WVC,  stipt nog een reden aan waarom het op dit moment aantrekkelijk is om bij FC Rijnland te voetballen. ,,We spelen leuk voetbal natuurlijk, dat op de eerste plaats. Kijk echter ook naar de afdeling. De reisafstanden zijn beperkt en juist de wedstrijden tegen de ‘buren’ hebben iets extra’s. We hebben een fantastische start tegen achtereenvolgens Kickers’69, MMO en Voorschoten’97. Met MMO hebben we natuurlijk een appeltje te schillen. Op hun veld gingen we geweldig de boot in in de slotfase van de competitie. De boot terug naar Leiden verzachtte de pijn, maar we zijn het niet vergeten. De boot is alweer besteld en ik denk dat de dan jarige voorzitter er wel een kratje in zet. Dat smaakt het best met de drie punten die we dan gaan halen haha.”

Het enthousiasme en de positieve insteek laten zich ook horen als hem gevraagd wordt wat hij van dit seizoen verwacht. ,,Ik denk dat we bij de eerste vijf gaan eindigen. De selectie is breder geworden en voetballend kunnen we alle kanten op. We gaan hier verliezen, we gaan daar winnen en de mensen gaan leuke wedstrijden zien.”

Onvermijdelijk komt de komst van GHC ook ter sprake. ,,De fusie, laat ik het maar een fusie noemen maakt FC Rijnland alleen maar sterker. GHC past bij ons als een goede jas. Het zijn ook mensen die sport op een zo hoog mogelijk niveau willen combineren met plezier en vertier net als wij. We willen ze dan ook een warm welkom heten.”

Pikaar gelooft in zijn team en met recht zagen de aanwezigen in de wedstrijd tegen Lugdunum. Leiden heeft zowel in de der klasse zaterdag als zondag een club die een woordje mee gaat spreken en dat is weer iets waar voetbalminnend Leiden trots op kan zijn.

Mutaties FC Rijnland:

Gekomen: Wim de Bolster (DoCoS), Koos Habraken (UDO), Mitchel Holswilder (Leidsche Boys, za), Rob van Noort (DoCoS), Joshua van Haarlem (Leidsche Boys,zo), Marko Spasic (Leidsche Boys), Chris Wassenaar (Leidsche Boys), Jan-Willem Besselse (Leidsche Boys), Jari Beijnders (Voorschoten’97), Tom Henzing (DoCoS), Nick van As (FC Boshuizen), Piet Brandt (Roodenburg), Koos de Haas (GHC).

Vertrokken: Mike Verhoogt, Ricardo Dros (beide gestopt), Steve Crispijn, Robert Dros, Dexter Pardon, Janus van der Putten, Arjan Kluivers (allen lager elftal), Ronald Bekooi (Leidsche Boys).