Of het er zaterdag 23 januari van komt, is nog niet geheel zeker. Het hoofdveld van Lugdunum staat niet bekend als het beste gazon van Leiden en gezien de weersomstandigheden ligt afgelasting voor de hand. Het zou impliceren dat Peter du Prie nog minimaal een week moet wachten om op te gaan voor zijn 250ste (!) wedstrijd voor Lugdunum. Dan zou dat niet tegen DoCoS worden, maar in de uitwedstrijd tegen Floreant. In het laatste scenario zal de Leidse derby dan worden ingehaald op 6 februari en zal Du Prie dan worden gehuldigd. Feit blijft dat de Leidenaar een prachtige mijlpaal voor de deur heeft staan. Reden genoeg om in gesprek te gaan met de middenvelder.

PGS-Lugdunum 16 mei deel 3 (Small)

,,250 wedstrijden voor Lugdunum 1. Tja, dat zijn er best een boel. Ik had me er niet zo mee beziggehouden, maar rekenmeesters bij de club wisten mij dit te vertellen. Het zou leuk zijn als de wedstrijd tegen DoCos doorgaat, ook al gezien de stand op de ranglijst. Ik heb er echter een hard hoofd in.”

Du Prie doorliep de jeugd bij Lugdunum, voor hem niet meer dan logisch want hij komt uit een Lugdunum-gezin. Een echte ‘kikker’ dus. Ronald Rosdorff haalde hem, eenmaal gerijpt, bij de hoofdmacht vanuit de A-jeugd. Toch vloog Du Prie ook even uit. ,,Ja, ik heb ook nog drie jaar bij SJC gezeten. Ruud de Groot verkaste van Leiden naar Noordwijk en haalde mij over om mee te gaan. Op zich had ik niets met die club en ik vond het daar eigenlijk maar een kale vlakte. Toch heb ik er drie schitterende jaren gehad. Het was leuk om het een tijdje op een hoger niveau (in die tijd waren de zwartwitten tweedeklasser, red.) te proberen. Juist daar heb ik echter ook de zwaarste blessure uit mijn loopbaan opgelopen. In het laatste jaar ging het fout met mijn enkelbanden. Voor de zomer ben ik toen geopereerd en daarna ben ik teruggegaan naar waar ik thuis hoorde. Het begin van het seizoen daarop heb ik moeten missen, maar vervolgens heb ik dus de nodige wedstrijden gespeeld voor deze mooie club.”

 

Wanneer Du Prie zijn eerste wedstrijd speelde voor de hoofdmacht, kan hij zich niet meer voor de geest halen. ,,Wat ik wel weet uit die tijd is dat ik met het toenmalige elftal op zondag mee mocht naar MMO in Hoogmade. Dat was een geweldige ervaring. We wonnen met 2-3 en ik maakte er drie. Een pingel, vanuit een vrije trap en een velddoelpunt. In die periode scoorde ik trouwens best makkelijk, kan ik me ook nog herinneren.”

Hij maakte trainers mee als Rosdorff, Ton de Rooij, Hennie de Klerk, Ed Kluivers, Hans van As en nu Henk de Cler en Jan Wansink. ,,Het zijn er niet eens zoveel geweest. Maar ik heb het altijd naar mijn zijn gezin bij deze club. Tot op de dag van vandaag. Ik was er ook dichtbij dat de beslissing werd genomen dat de club verkaste van de zondagtak naar het zaterdagvoetbal. De oude garde had daar aan het begin heel veel moeite mee. De club moest echter wel. Destijds werd de A-jeugd regelmatig gevraagd om mee te gaan op zondag vanwege personele problemen. Dat wilden ze op een zeker moment niet meer. En wanneer ze het wel wilden, was de eis om in de basis te staan. Het was even wennen op zaterdag, maar geleidelijk aan begreep iedereen dat het beter was voor de club.”

Hoeveel wedstrijden er nog bij komen voor de zoon van de pa- elftalleider en al heel lang betrokken ook bij het reilen en zeilen van de kikkerpolderclub in tal van andere functies- die ook Lugdunum als zijn tweede huis ziet, valt niet te voorspellen. ,,Misschien is dit mijn laatste seizoen. Misschien ga ik lager voetballen of stop ik er helemaal mee. Fysiek gaat het nog best redelijk hoor, maar het is meer dat ik het heel druk heb. Sinds oktober hebben we een tweede kindje en dat slokt toch tijd op. Ik vind het spelletje echt nog heel leuk en trainen doe ik ook altijd nog met plezier. Maar ik moet wel reëel zijn. Het feit dat ik twijfel, zegt eigenlijk wel genoeg. En de club wil natuurlijk ook tijdig weten wat spelers doen na het lopende seizoen dus ik zal de komende tijd een knoop doorhakken.”

Peter du Prie (Custom)

Over of het uitmaakt dat Lugdunum volgend jaar derdeklasser is of eventueel tweedeklasser wil Du Prie ook wel wat zeggen. ,,We draaien misschien wel tot verrassing van omstanders goed mee in de derde klasse. Sterker nog; als de pot tegen DoCoS doorgaat en we zouden winnen dan staan we er helemaal goed bij. Het zou voor mij zeker leuk zijn om er ook nog eens een jaartje aan te plakken als de club zich kan opwerken. Maar goed, zover is het nog niet. De kans zou denk ik wel groter zijn dat ik dan verleng. Lager spelen is denkelijk een mindere optie voor mij, omdat ik nog te fanatiek ben.”

Du Prie is niet zo van vragen over zijn beste en slechtste wedstrijden. ,,Het zijn er zoveel geweest, soms ligt niet alles meer vers in het geheugen.” Een benoemd dieptepunt was in elk geval degradatie met de zondagtak. Aan de andere kant staat een titel onder Ed Kluivers en de promotie vorig seizoen, nadat hij ook eerder meemaakte dat het fout ging in de nacompetitie.

Misschien maakt Du Prie ook het grootste succes nog mee. Lugdunum zaterdag naar de tweede klasse. ,,Het zou natuurlijk wat zijn. Mocht ik dan besluiten door te gaan, is het ook nog mogelijk om wat minder te spelen. Misschien kan ik met mijn ervaring dan een andere rol gaan invullen.”

Eerst maar eens afwachten of de topper tegen DoCoS doorgaat. Mocht het zo zijn dan zal Du Prie vanzelfsprekend worden gehuldigd. Spelers die (bijna) hun gehele leven bij een club spelen, behoren tot een uitstervend ras. Lugdunum is dus blij met alles wat Du Prie voor de club heeft betekend en nog betekent. Du Prie, op zijn beurt, is de club dankbaar voor prachtige jaren. In 2011, toen 26 jaar, kwam Du Prie aan het woord op deze website in de rubriek Hemd van het Lijf. Een vraag was toen hoe een weekend eruit zou zien zonder voetbal. Zijn antwoord was alleszeggend: ,,Dat wordt een saai weekend dan.”

HvHL Peter du Prie kikkerpolder