Derde klasse A (zondag)- Al praktisch heel het seizoen voert Meerburg de ranglijst van de derde klasse A (zondag) aan. En het moet na dit voetbalweekend wel heel raar lopen, wil dat aan het einde van de rit niet ook het geval zijn. Ondanks een onnodige puntendeling tegen het laag geklasseerde MMO deed de club uit Zoeterwoude-Rijndijk immers goede zaken. Concurrent Alphen verloor namelijk kansloos van Teylingen (0-3), dat daardoor de tweede plaats overnam.

Vijf punten bedraagt de voorsprong van Meerburg op de Sassenheimers, die bovendien al een wedstrijd meer speelden. Daarachter volgt Alphen op zeven punten, weliswaar met evenveel gespeelde wedstrijden als het elftal van Ron de Roode en dus eigenlijk nog altijd de virtuele nummer twee. Ondanks het feit dat zijn ploeg weer een puntje uitliep, overheerste bij de Leidenaar het chagrijn over de verspeelde punten tegen de ultra verdedigend spelende bezoekers uit Hoogmade. ,,We hadden er nu nóg beter voor kunnen en eigenlijk simpelweg móéten staan. Zeker als je zo’n droomstart hebt tegen een tegenstander die zich ingraaft. Maar we lieten ze in leven en hielpen ze zelf terug in de wedstrijd.”

Meerburg, dat zonder de geschorste Chris Laan en Joep van Vuren aantrad, kende op eigen terrein inderdaad een bemoedigende start. Al na een paar minuten stoomde Ramon Weijers over de linkerflank op. Hij besloot zijn actie met een scherp indraaiende voorzet, die door alles en iedereen – inclusief MMO-doelman Albin van Wieringen – gemist werd: 1-0.

De thuisploeg nam geen genoegen met de minimale voorsprong en ging op jacht naar een tweede treffer, ten einde snel zaken te doen. Toen Jeroen Verboon na een kwartier spelen, uit een corner van Joeri van der Voort, ook inderdaad de 2-0 binnenkopte, twijfelde eigenlijk niemand aan het Hans Eckplein nog aan een goede afloop.

Na die flitsende openingsfase nam Meerbug echter gas terug en dat kwam de zwartwitten uiteindelijk duur te staan. Een oude voetbalwet luidt dat spitsen niet mee moeten verdedigen tot in de eigen ‘zestien’. Mats van der Poel lapte die ongeschreven regel aan de laars en zal zich vervolgens nog wel eens achter de oren gekrabd hebben. Halverwege het eerste bedrijf was er licht contact tussen de aanvaller en een MMO-speler in het Zoeterwoudse strafschopgebied. Erg veel leek er niet aan de hand, maar scheidsrechter Khealiram vond het zwaar genoeg voor een strafschop. Jeroen Disseldorp eiste de elfmetertrap op en schoot de bal onberispelijk achter de kansloze Patrick Bom: 2-1. ,,Kan gebeuren”, zo relativeerde De Roode de enigszins discutabele beslissing van de leidsman.

In het restant van de eerste helft gebeurde er weinig noemenswaardigs, waardoor de koploper met een magere voorsprong aan de thee begon. Bij MMO was onderhand het geloof gegroeid dat er wel wat te halen viel tegen de – behoudens het begin – niet al te scherp ogende gastheer. Dat besef nam alleen maar toe nadat Werner van Leeuwen vlak na rust met een kopbal uit een hoekschop de lat teisterde. Zo ontsnapte Meerburg, dat duidelijk niet in goede doen was en zonder vertrouwen voetbalde, aan de gelijkmaker.

Het bleek slechts uitstel van executie. Nadat Meerburg in de slotfase wat meer onder druk vandaan kwam, zelf weer wat meer aan aanvallen dacht en via invaller Justin de Jong en het duo Van der Voort/Van der Poel nog goede mogelijkheden liet liggen om de wedstrijd in het slot te gooien, kwamen de gasten toch nog langszij. Op een verre uittrap van Van Wieringen belandde de bal via een aantal tussenstations voor de voeten van de sterk acterende Leroy van Goozen.  De doorgeschoven centrale verdediger liet een verwoestende volley los die Bom te machtig was: 2-2.

Na het laatste fluitsignaal van Khealiram werd al snel duidelijk dat de topper tussen Alphen en Teylingen, voorafgaand respectievelijk de nummers twee en drie van 3A, ruimschoots in Sassems voordeel beslist was. Hierdoor deed Meerburg, ondanks de halve misstap, alsnog goede zaken. Immers, de voorsprong op Alphen, dat nog altijd de op één na minste verliespunten heeft, nam daardoor met een puntje toe. Toch baalde De Roode van zijn eigen formatie. ,,Wij kijken alleen naar onszelf. En vandaag hebben we het niet goed gedaan. Als je zo snel met 2-0 voorkomt, moet je doordrukken en niet gas terug nemen. En dat is wat wij wél deden. We hadden misschien wel tachtig procent balbezit, maar deden daar veel te weinig mee. Het tempo lag veel te laag. MMO bleef ook na die 2-0 inzakken en gokken op een countermomentje. Logisch. Het is een speelwijze waarmee de laatste weken veel punten hebben gepakt, dus geef ze eens ongelijk.”

Toch wilde de Leidenaar in Zoeterwoudse dienst ook weer niet te zwaar aan het zure gelijkspel tillen. ,,Je weet dat het lastig voetballen is tegen zo’n compact verdedigende tegenstander. Zo iets kan wel eens gebeuren. Gelukkig hebben we een buffertje. En bovendien lopen we zelfs nog een punt uit op Alphen, dat op papier nog altijd de voornaamste concurrent. De titel komt nu wel heel dichtbij. Volgende week staan we stil en daarna krijgen we Altior-uit. Als we die winnen, kunnen we het de week erna thuis tegen Nicolaas Boys afmaken. De opdracht is dus simpel: twee keer winnen en de titel is binnen.”

Daar heeft Meerburg zelfs nog vier wedstrijden de tijd voor, want daarna staan de derby tegen SJZ (uit) en de afsluitende thuiswedstrijd tegen het reeds gedegradeerde UDO nog op de rol. De Roode en consorten willen het daar echter niet op aan laten komen. ,,We willen het gewoon zo snel mogelijk beslissen. Dan zijn we er maar van af. Een wedstrijd als die vandaag toont echter aan dat het niet vanzelf gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje.”