Krakerrr van de Week- Deze week koos onze redactie voor LSVV’70 tegen WDS als kraker van de Week. Niet zo zeer omdat de nummers 1 en 2 tegen elkaar gaan spelen, maar onze redactie heeft het streven om alle clubs op regelmatige basis extra in het zonnetje te zetten. En voor LSVV’70 is het best wel een kraker, want de ploeg heeft meer dan dringend punten nodig!

Van alle regioclubs deed LSVV’70 qua transferbeleid deze zomer danig van zich spreken. Diep werd in de buidel getast om gerenommeerde krachten aan te trekken. Nieuwe namen als Jos van Beuningen (onder meer Rijnsburgse Boys en Quick Boys), Tim van Luxemburg, Thomas Loos en zeker ook Richard Guffens (onder meer GHC, Noordwijk en Voorschoten’97) wekten torenhoge verwachtingen bij de buitenwacht. Die verwachtingen werden aanvankelijk ingelost toen de studentenvereniging voortvarend van start ging, ja zelfs de koppositie lonkte even. Koudekerk stuurde het gezelschap echter met een kille 3-1 nederlaag naar huis en daarna kwam de klad er lelijk in: in de laatste zes wedstrijden vergaarde de cultclub slechts twee punten.

Guffens laat zijn licht schijnen op het wel en wee van zijn nieuwe club: ,,Kernwoord voor onze selectie is naïviteit als het er op aankomt. Hoewel we een ervaren groep zijn met een aantal spelers die op niveau hebben gespeeld zijn we, zeker aan het eind van een wedstrijd, veel te argeloos. Bij een voorsprong doen we nog steeds die stap naar voren en geven de ruimte weg. Dat is zo ongeveer het tegenovergestelde van wat je moet doen. Dom en naïef ja. Komt nog eens bij dat we conditioneel niet de sterksten zijn uit de afdeling. De meesten trainen maar een keer en daar kweek je geen uithoudingsvermogen mee.”

De spits wilde na Voorschoten’97 zijn carrière afsluiten op een laag niveau bij een vriendenelftal. ,,Ja, en toen belde Freek Jansen. Of ik even wilde langskomen voor een gesprek. Dat hij iedereen omver kan kletsen is bekend en het lukte hem ook bij mij. Voor ik het wist werd ik als doelpuntenmachine geafficheerd en was onderdeel van een bont gezelschap.”

Guffens, ‘Guf’ voor vrienden, maakt zijn faam inmiddels waar als killer in de voorhoede. Hij scoorde vijf van de twaalf doelpunten voor LSVV en kreeg ook nog eens met regelmaat punten voor het spelersklassement van zijn trainer ( ‘Freek heeft kijk op het spelletje’). Minpunt is het feit dat hij een zekere aantrekkingskracht heeft voor gele kaarten. ,,Zaterdag ben ik voor de wedstrijd tegen WDS geschorst wegens mijn vierde gele kaart. ,,Als grote, fysiek sterke spits krijg je in deze afdeling geloof ik al een kaart als je überhaupt het veld opkomt. Je verweren tegen aanslagen op je enkels lijkt uit den boze. Ik kreeg zelfs geel omdat ik de scheidsrechter ‘raar’ aankeek.”

Guf boven Machu Picchu (Small)

Of dit rechtmatig is valt vanzelfsprekend te betwijfelen. Het een en ander bederft echter niet de lol in het spelletje voor de afgestudeerde filosoof. ,,Het is een enorme leuke groep gasten bij elkaar. Je weet niet half hoeveel lol we met elkaar hebben. Plezier en vrijblijvend voetballen: zo heb ik het gewild.”  Laat niet onverlet dat het tijd wordt om een zege te boeken. Guffens nog eens: ,,We pakten de punten tegen de sterkere ploegen. Dat geeft hoop tegen WDS dat derde staat. We zijn natuurlijk wel wekelijks afhankelijk wie we in het veld kunnen brengen, maar dat is inherent aan LSVV.”

Geruchten als zou de positie van Freek Jansen ter discussie staan vanwege de slechte resultaten verwijst Guffens naar het land der fabelen. ,,Zijn positie staat al vier jaar ter discussie haha.” Het bestuur staat vanzelfsprekend achter de flamboyante Jansen die volgens welingelichte bronnen binnen de club een welhaast encyclopedische kennis heeft van voetbal en met veelzijdige oefenstof zijn mannen inspireert. De door Guffens te berde gebrachte naïviteit is ook Jansen niet ontgaan en WDS zal, mits het aantal afvallers zaterdag beperkt blijven, hoogstwaarschijnlijk kennis maken met een getergd en realistisch spelend LSVV’70.  Guffens rekent er ongetwijfeld op dat er anderen binnen het team opstaan om zijn doelpuntenproductie over te nemen. Om in LSVV termen te spreken: ‘Het gaat spoken op het Wig Mugge Sportpark, waar het legioen op de uitpuilende tribunes volop aan zijn trekken zal komen. Kom tijdig, want vol = vol.’