Wanneer je de statistieken erbij haalt van deze maand dan mag gesteld worden dat het crescendo gaat met Zwammerdam. Er wordt kwistig gescoord en de grote overwinningen springen in het oog. Volgens Rob de Lange zegt het allemaal weinig en is het simpelweg gezichtsbedrog. Sterker nog; de trainer van Zwammerdam heeft nog genoeg kopzorgen en weet eigenlijk niet zo goed waar zijn team staat. En toch is De Lange er alles aan gelegen om een beter seizoen te draaien dan vorig seizoen. Zwammerdam speelde zich op tijd veilig, maar had veel liever serieus meegedaan om een prijsje om zo nacompetitie af te dwingen. Het kwam er van geen kant van.

160823_34_ VVZ-VVW_4-2_beker (Kopie) (Small)

J.l. dinsdag zegevierde ‘Damme’ in de districtsbeker tegen Woubrugge (4-2). Voor De Lange was dit eigenlijk pas de eerste ware testcase. ,,We hebben daarvoor geoefend en grote uitslagen neergezet (10-1 tegen Bodegraven, 8-0 tegen VV Zandhuizen en 7-0 tegen Gouda, red.). De tegenstand in die wedstrijden was echter nihil te noemen en we hebben er niet zoveel aan gehad. Op trainingskamp speelden we tegen een Friese club en ook Bodegraven versloegen we dik, maar in beide gevallen bleek het om min of meer tweede elftallen te gaan. Dus daar koop je niet zoveel voor.”

160823_29_ VVZ-VVW_4-2_beker (Kopie) (Small)

Los van die onbeduidende resultaten is de selectie krap te noemen en dat is tegen het zere been van de bevlogen oefenmeester. ,,We hebben nog steeds met afwezigen te maken. Vakantie, diverse blessures en jongens die conditioneel nog lang niet zo ver zijn als gehoopt. Tegen Woubrugge waren de omstandigheden niet prettig met die extreme warmte en dat maakte dat de eerste helft erg zwak was van onze kant. Pas na rust kwamen we bovenop te liggen, maar ook in die wedstrijd puilde onze bank niet uit. Het is vooralsnog schipperen geweest met het eerste en tweede elftal. Wat dat betreft ben ik wel blij met de A-junioren die zijn doorgekomen. Zij doen het uitstekend en enkele spelers kloppen al op de deur van de hoofdmacht. Dat is een prima ontwikkeling. Daar staat tegenover dat bij diverse spelers oude blessures weer opspelen. Niet ernstig allemaal, maar het maakt wel dat er flink geimproviseerd moet worden en we hebben nog maar anderhalve week tot de eerste competitiewedstrijd. Okay, wel bekeren we nog twee keer en die potjes zijn doorgaans nuttig te noemen.”

160823_16_ VVZ-VVW_4-2_beker (Kopie) (Small)

De groenwitten gaan het zesde achtereenvolgende seizoen in de derde klasse in. Een vijfde plaats werd in ’14-’15 genoteerd, maar afgelopen seizoen viel het niet mee: een negende plaats met dertig punten. ,,Daarbij zaten negen gelijke spelen en daarvan hadden we zeker vijf of zes wedstrijden moeten winnen. dan spreek je over een ander puntenaantal en een andere stek. Het scorend vermogen bleef echter helaas achter en we waren te wisselvallig. Nu hebben we meer goals in huis in deze selectie en ben ik, maar ook de spelersgroep, ervan overtuigd dat we tot meer in staat zijn. Het wemelt van de leuke derby’s en dat is vooral voor onze supporters erg leuk. Voor mij tellen andere zaken en ik vind vooral een goede competitiestart van groot belang. Vorig seizoen kregen we meteen een lel om de oren in de eerste wedstrijd en dat dreunde na. We moeten er nu meteen staan, maar daarbij hoop ik wel dat we over genoeg spelers beschikken voor 1 en 2 tegen die tijd. Het is allerminst ideaal wanneer spelers die al gespeeld hebben noodgedwongen nog een (deel van) wedstrijd moeten spelen. Daarom zijn we nu ook bezig om een aantal ex-strijders uit de hoofdmacht bij het tweede te betrekken zodat er meer vlees op de botten komt in de personele bezetting.”

160823_21_ VVZ-VVW_4-2_beker (Kopie) (Small)

De Lange is wel in zijn hum met twee doelpuntenmakers die zich bij de selectie voegden. ,,Bryan van Delft en Kenny Blanken zijn zeker versterkingen en kunnen een goal en het verschil maken. Helaas is Kenny ook nog niet fit en dat geldt dus voor nog meer spelers. Onze keeper, Wouter van Valen, gaat komende week pas weer beginnen. Hij is pas geopereerd, nadat hij een ontsteking had opgelopen tijdens een vakantie in Thailand. Een of ander insect had hem te grazen genomen. Emiel Samsom, zijn jeugdige vervanger, doet het overigens wel prima. Afijn, het moet allemaal wat fitter worden om beter te kunnen inschatten waar we staan met de groep. Voor mezelf leg ik de lat in elk geval hoger dan vorig seizoen. Een plek bij de eerste vijf moeten we kunnen nastreven. Het elftal is immers ook weer een jaar rijper en dat moet eruit komen. En spelen we slecht of lelijk dan heb je nog steeds de mogelijkheid om te winnen. Dat is vorig seizoen te weinig gelukt. De klasse waarin we spelen is uitdagend genoeg om er een leuk seizoen van te maken. Met Schoonhoven thuis, Zevenhoven uit, en CVC Reeuwijk thuis staan er in elk geval meteen leuke streekderby’s op de rol.”

160823_09_ VVZ-VVW_4-2_beker (Kopie) (Small)

Mutaties Zwammerdam:

Gekomen: Bryan van Delft (Koudekerk), Ferry van Asselt (sv Aarlanderveen), Kenny Blanken (Alphia)

Vertrokken: Maarten van Riessen (gestopt), Milan Spruijt (ARC, lager elftal).

Bij deze opsomming ontbreken nog de namen van de doorgekomen A-junioren van de club!

Foto’s: bekerwedstrijd Zwammerdam-Woubrugge, met dank aan Jaap Peters