Tweede klasse C (zaterdag)- DoCoS heeft de zesde overwinning van het seizoen binnen. De Leidse ploeg was met 0-2 te sterk voor Soccer Boys en mocht zichzelf enkel aanrekenen dat de thuisploeg lang in leven bleef. Pas in de slotminuut maakte invaller Mitchel Klein de tweede treffer, terwijl Chris van Empel al voor de pauze trefzeker was geweest. Door de overwinning staat de brigade van Nico van der Salm vijfde met slechts twee punten achterstand op nummer twee DSO. Een promovendus heeft het wel eens minder gedaan..

Zoals vrijwel altijd bleef (een deel van) de selectie in de avond nog lang hangen op de club. Zo ook nu na de zege op de laagvlieger. Roy Elkerbout, voorgaande seizoenen een bepalende speler bij Oegstgeest, was een van hen en hij keek met plezier terug op de gewonnen wedstrijd in Bleiswijk. ,,Eigenlijk was het een eenvoudige zege voor ons. Dat de trainer ons verweet dat we het te lang spannend hebben gehouden daar moet ik het mee eens zijn. Met 0-2 of meer eerder in de wedstrijd was het makkelijker voor ons geworden, maar in elk geval viel er niets op deze driepunter af te dingen.”

Bij de 0-1 van spits Van Empel was Elkerbout de aangever. ,,We hadden de afspraak gemaakt dat ik bij corners de bal naar de eerste paal zou slingeren waar Rico Bouwmans dan kon doorkoppen. Dat gebeurde nu ook, enkel werd de bal afgeslagen en kreeg ik de kans om de bal opnieuw voor te brengen. Nu kon Van Empel gericht koppen en scoren via de onderkant van de lat. Het is uiteraard altijd lekker om een assist af te leveren.”

DoCoS bleef sterker en kansen krijgen, maar de sluitpost van de thuisploeg hoefde het speeltuig niet meer uit het net te vissen. ,,Toch hielden we de controle, ook na de rust. Enkel weet je dat je bij 0-1 altijd een goal om je oren kan krijgen. Ze hadden wel een sterke spits lopen, maar we hebben al met al niet heel veel weggegeven en waar nodig stond Mitchel van Abswoude zijn mannetje. Uiteindelijk bleven wij dreigender en kort voor tijd kon Mitchel Klein de trekker overhalen op aangeven van Nils Slingerland. Toen was het meteen gedaan.”

Elkerbout heeft zijn draai aardig gevonden in het Leidse, maar speelt niet altijd. ,,We hebben een surplus aan middenvelders en aanvallers en dat betekent dat de trainer zo zijn keuzes maakt. Ik ben bijvoorbeeld een speler die het niet zo van zijn snelheid moet hebben. Ik ben weer sterker aan de bal en kan met mijn trap belangrijk zijn. Het is jammer dat ik onder meer Valken’68 en RCL heb moeten missen. Tegen RCL mocht ik warmlopen bij 2-1, maar even later was het opeens 2-5 en toen had het geen nut meer natuurlijk. Dat was overigens eigenlijk de enige pot waarin we weinig te vertellen hadden. Voor het overige worden we verre van weggespeeld en er is veel vertrouwen binnen de groep.”

De van Oegstgeest overgekomen speler weet ook wel hoe dat laatste komt. ,,Kijk, vorig seizoen zat het regelmatig tegen bij Oegstgeest. Vaak was het net niet of kregen we in de slotfase nog een doelpunt tegen. Bij dit DoCoS is er veel zekerheid. Achterin staat het prima en er zijn veel vastigheden binnen het team. Dat maakt dat het geloof toeneemt en dat voel je wanneer je aan het spelen bent. Ik heb wel even moeten wennen op de trainingen, want het is natuurlijk wel een hoger niveau. Ik denk dat ik dat aardig heb opgepakt. Nu wil ik mij door ontwikkelen bij deze club. Het blijkt een juiste keuze te zijn geweest om naar deze Leidse club te gaan. Het voetbal dat we spelen is fris te noemen, maar over de gezelligheid heb ik ook niet te klagen. Die combi maakt dat we het leuk hebben met zijn allen. We staan nu al elf punten voor op de nummer elf. Dat is dus de plek die later verplicht tot nacompetitie. We mogen zo zoetjes aan wel stellen dat we ons daar geen zorgen over hoeven te hebben. Wellicht dat we ons zelf wel kunnen handhaven in de top vijf. En eindigen we net daaronder dan hebben we het nog steeds goed gedaan.”

Basisopstelling DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Bouwmans, Peet, Overvliet, Jouby, Ravensbergen, Van Gent, van Empel, Elkerbout.