Derde klasse A (zondag) – ,,Als ik vandaag na afloop van deze wedstrijd de beide teams, hun begeleiders, de besturen en vele supporters van SJZ en Meerburg zie en vanaf mijn plastic stoeltje heb gezien hoe iedereen deze derby heeft beleefd dan mag ik er namens ons bestuur alleen maar trots op zijn. En ook al hebben de supporters met ook Ajax-bloed in de voetbaladeren nu even een moeilijk momentje na het verlies van het landskampioenschap, ik weet zeker dat we hier met z’n allen met de muziek, hapjes en drankjes en die overheerlijke Zoeterwoudse zon nog leuke uurtjes op ons gezellige sportpark gaan beleven ook al hebben we 1-2 verloren”, sprak SJZ-voorzitter Philip van der Ven na afloop in de knusse bestuurskamer.

Heel voetbalminnend Zoeterwoude had het er al over toen het competitieschema van dit voetbalseizoen door de K.N.V.B. bekend werd gemaakt. Meerburg kon al op 13 september 2015 het gastheerschap voor SJZ invullen. En de laatste competitiewedstrijd van SJZ was uitgerekend ook tegen de overbuurman. Laat het dan deze zondag 8 mei ook nog ergens over gaan, en dat is niet niks, er wordt gestreden om het kampioenschap door de uitploeg en een plek in de nacompetitie door SJZ. Zou er na zondag 1 mei één uur in Zoeterwoude niet over deze dorpsderby in de huisgezinnen of vriendenkringen zijn gesproken? Ik denk het niet en verslaggever Ruud Fraij van deze website liet Frank Willemse, topscorer van SJZ met zeventien doelpunten, afgelopen week al uitgebreid aan het woord. Willemse deed haarfijn uit de voetbaldoeken hoe het nu precies zit met deze traditionele Zoeterwoudse dorpsderby binnen, maar vooral ook buiten de lijnen na afloop van het laatste fluitsignaal van de arbiter van dienst.

08052016_meerburg_kampioen_uit_sjz_2016_WPF_9584_hennie (Small)

SJZ-trainer Rob van den Wijngaard sprak na afloop van de wedstrijd zondag 1 mei nog de verwachting uit dat er zeker achthonderd tot duizend bezoekers sportpark Haasbroek een week later zouden komen bezoeken. Met die gedachte spoedde ik me ook ruim op tijd naar Zoeterwoude, maar bij aankomst bleek er meer dan voldoende parkeergelegenheid te zijn, stonden de partytenten met hapjes en drankjes voor de inwendige Zoeterwoudse mens en de muziekinstallatie uitnodigend klaar en was er best al wat volk een veertig minuten voor de wedstrijd. ,,Ik denk dat het er zeker geen achthonderd zullen worden want met een eerste zondag met zulk prachtig weer werken het strand, zwembaden en heerlijke fietstochten op voetballiefhebbers als de sirenen vroeger op Odysseus. En o ja, het is natuurlijk vandaag ook Moederdag”, aldus de supporter met een Roodenburg-hart op de schaduwrijke tribune. ,,Ik ben echt voor niemand, ik kom vanmiddag hopelijk genieten van een heerlijke pot voetbal”, sprak hij met een glimlach.

Voorzitter Van der Ven ontving een ieder zeer gastvrij in de bestuurskamer en gaf met andere aanwezigen toelichting op alle vragen over deze dorpsderby. Van der Ven: ,,We hebben voor vandaag zelfs security ingehuurd, niet vanwege te verwachten supportersgedrag want dat gaat prima, om te zorgen dat er geen glaswerk langs de lijn wordt gebruikt. Je ziet het, we proberen overal aan te denken.” Het immer informatieve programmaboekje onthulde voor de niet-Zoeterwoudenaar ook een aantal mooie familierelaties. Uit deze voorbeelden blijkt dat de clubkleuren groenwit en zwartwit dwars door bepaalde families zichtbaar zijn als een kloppende voetbalaorta. Een kleine bloemlezing uit de ‘Warming-up’ van 8 mei: ‘SJZ-doelman Niels van Diemen is een neef van Meerburg-verdediger Mark van Diemen en SJZ-aanvaller Koen van der Meer is ook een neef van de aanvoerder van de zwartwitten, Duuk van der Meer. En Mats van der Poel, de topscorer van Meerburg, is de zoon van René van der Poel die als sponsor van SJZ met zijn bedrijf de wedstrijdbal voor deze dorpsderby beschikbaar stelde’.

08052016_meerburg_kampioen_uit_sjz_2016_WPF_9577_hennie (Small)

De supporters, bij lange na niet de geschetste aantallen van trainer Van den Wijngaard, trotseerden de koperen ploert op vele plekken langs de lijn waardoor de tribune maar voor een derde gedeelte werd bezet. Het was, als vanouds, het drukst bij de ‘Zoeterwoudse spionkop’ langs de lijn voor de kantine en partytenten. Heerlijke gesprekken ontsponnen zich daar tussen supporters van beide clubs. ,,Ik denk dat wij ons langs de lijn drukker maken om deze derby dan de spelers binnen de lijnen”, sprak een supporter na een half uur. En hij vervolgde na een half uur speeltijd met een knipoog: ,,Als er geen groenwit of zwartwit vuurwerk voor deze derby wordt afgestoken door de supporterslegioenen dan verwacht ik het wel op het kunstgras vandaag.” Vier minuten later werd hij op zijn wenken bediend door Meerburg-aanvaller Mats van der Poel die met de wedstrijdbal, geschonken door zijn ‘SJZ-vader’, voor de 0-1 zorgde.

Met het rustsignaal was het schitterend om te zien hoe gezamenlijk de supporters de rust beleefden. Met de hamburger half in de mond en een goudgele rakker in de hand werd door velen vooruitgeblikt op wat de toekomst brengen moge in de tweede helft. In de bestuurskamer werd ondertussen een mooie taart met opdruk aangesneden en opgedeeld aan de aanwezigen. De SJZ-voorzitter: ,,Bij mijn komst als voorzitter van deze prachtige club ruim vijf jaar geleden heb ik de taart bij de thuiswedstrijd ingevoerd. Wilt u ook een stukje proeven?” De gastvrijheid werd zeker bij deze dorpsderby door hem met de hoofdletter ‘G’ geschreven. ,,Deze derby maken we ook zichtbaar met de speciaal vervaardigde derbysjaal. En ik draag met trots een bijzonder exemplaar want deze is gesigneerd”, sprak Van der Ven vol trots.

08052016_meerburg_kampioen_uit_sjz_2016_WPF_9617_hennie (Small)

Natuurlijk gingen alle supporters na de rust weer naar hun vaste zonnige plek langs de lijn, discussies over mogelijk te nemen voetbaltechnische ingrepen door beide trainers werden weer naadloos opgepakt. Maar na de extra speeltijd en het laatste fluitsignaal waren het de zwartwitten, vandaag in het mooie giroblauw gehuld, die elkaar met de 1-2 eindstand juichend in de armen vielen… spelers, de technische staf, begeleiders en supporters. ,,Man, ik ben zo blij dat we kampioen zijn geworden en dan nog hier ook bij SJZ. Ik ga eens kijken of mijn buurman met zijn groen-witte hart me vanmiddag ook kan feliciteren”, sprak een ‘Dijker’ met schorre stem en van emotie vochtig geworden ooghoeken. De spelers van Meerburg ontvingen na afloop van een vertegenwoordiger van de K.N.V.B. in de middencirkel de kampioensmedaille wat prachtige plaatjes opleverde.

Waar vorige week de kampioensbloemen en het vlees voor de kampioensbarbecue bij Meerburg weer de vriezer in konden, werd nu trots de witte polo met kampioensopdruk uitgereikt en aangetrokken. De SJZ-voorzitter na afloop in de bestuurskamer: ,,Ik heb mijn collega-voorzitter van Meerburg n(Hennie Muller, red.) eerst langs de lijn opgezocht om hem met het kampioenschap te feliciteren. Wij moeten nog wachten tot tweede pinksterdag om te weten of we de nacompetitie in kunnen gaan. Duimen dus maar voor ons! Maar ik ben vandaag wel heel blij met de 7-1 winst van ons tweede tegen het veel hoger geplaatste HVV, mijn vroegere club als Hagenaar waar ik later ook nog voorzitter van de hockeyclub Klein Zwitserland ben geweest. Ze kunnen zich hopelijk nog veilig spelen komende week.”

Waar de supporters zich bij de kampioenen op het veld verzamelden, werden alle SJZ-spelers en begeleiders door hun supporters bij het verlaten van het veld opgewacht met bemoedigende woorden en schouderklopjes, allen wetende dat de 1-3 winst van Graaf Willem II-VAC bij FC Rijnland ook de mondhoeken van de ‘Dorpers’ niet omhoog liet gaan. Mooi was het zeker om te zien dat deze twee supportersstromen gelijk de rivieren de Eufraat en de Tigris uiteindelijk bij de partytenten samenkwamen om feestend met elkaar de derde helft te gaan beleven. Daar waar het enthousiasme voor gezellige uurtjes werd opgeroepen door feestelijke muziek uit de speakers was de bestuurskamer nog een redelijke oase van rust. De schaal bittergarnituur wachtte geduldig op hongerige afnemers en een zeer trotse Meerburger in hart en nieren en voorzien van de witte kampioenspolo deelde nog zijn gedachtengoed met de aanwezigen in de bestuurskamer: ,,Op tweede pinksterdag thuis tegen UDO vieren we met iedereen die het wil meebeleven ons kampioensfeest en er komt natuurlijk ook een officiële kampioensreceptie. Ik heb ook een kampioensschaal laten maken die we zojuist op het veld hebben uitgereikt aan team en de technische staf. En komend jaar in de tweede klasse gaan we als club verder op de ingeslagen weg.”

Dat Ajax op de grote beeldschermen in de SJZ-kantine, zichtbaar voor alle aanwezigen, het landskampioenschap verspeelde tegen De Graafschap waar niemand rekening mee had gehouden, zorgde even voor wat aparte gevoelens bij die supporters die zowel bij SJZ als Meerburg rijkelijk vertegenwoordigd waren. Maar uiteindelijk werd er een goede aftrap gegeven voor een gezamenlijke derde helft. SJZ-voorzitter Van der Ven: ,,Dit is zo mooi om te zien, dit is wat voetbal ook zo mooi maakt… het onvoorspelbare van de uitslag na negentig voetbalminuten.”

Met een handdruk en royale groet nam ik afscheid van een hartverwarmende club waarvan alle supporters hopen dat op tweede pinksterdag de heilige geest is geland bij ‘dorpsgenoot’ Stompwijk’92 om concurrent Graaf Willem II-VAC van de Haagse Roggewoning bij de bestorming naar de vierde plek tegen te houden. ,,Duim je mee voor ons?”, voegde de gastvrouw in de bestuurskamer mij toe bij mijn vertrek. Ik zal het zeker doen. En bij het passeren van de feestende supporters op het zonovergoten terras voor de kantine kwam de geestelijke uitsmijter deze dag van een Meerburg-supporter met een duidelijk groot kloppend PSV-hart: ,,Ik drink eerst mijn biertje op en ga dan de voorzitter voorstellen om met alle Meerburg-supporters af te reizen naar het Museumplein in Amsterdam. Anders hebben ze voor niets dat podium opgebouwd, wat vind jij?”

08052016_meerburg_kampioen_uit_sjz_2016_WPF_9645_hennie (Small)

Foto’s met dank aan : http://www.fotografiewilcodevilee.nl/

En nog een aanvulling via Gerard Bol:

SV 4 (Small)SV 5 (Small)SV 8 (Small)SV 9 (Small)SV 10 (Small)