In de derde klasse A (zondag) kent SJZ een seizoen van pieken en dalen. Er werd afgetrapt met een krappe nederlaag in de derby met Meerburg, daarna bleef de ploeg van Rob van den Wijngaard negen duels op rij ongeslagen, gevolgd door twee nederlagen, drie overwinningen en een opmerkelijke reeks van vijf wedstrijden – met onder meer een 7-0 nederlaag bij Teylingen en 1-6 verlies tegen Alphen – waaruit maar drie punten werden behaald. De laatste tijd zijn de grillige Zoeterwoudenaren echter weer behoorlijk op dreef. De laatste zeven duels  leverden liefst achttien punten op.

SAM_9245 (Small)

Het bezoek aan Graaf Willem II VAC van gistermiddag was voor de Sint-Jan een cruciaal treffen, met als inzet de felbegeerde vierde plek, die waarschijnlijk recht geeft tot deelname aan de nacompetitie. Die was al in handen van SJZ, dat weliswaar een voorsprong van drie punten verdedigde op de Wassenaarders, maar ook al een wedstrijd meer speelde. Bij verlies zou ‘Graaf Willem’ dus langszij komen en vervolgens de kans krijgen over SJZ heen te donderen. Een onvervalste ‘zes-punten-wedstrijd’ derhalve. Een finale, zou je kunnen zeggen.

SAM_9244 (Small)

Daar was op Sportpark De Roggewoning echter weinig van te merken. Dat wil zeggen:  de subtopper werd een opvallend eenzijdige wedstrijd. ,,We hebben vanaf de eerste tot de laatste minuut gedomineerd”, claimde Van den Wijngaard, die zijn ploeg bovendien al in die eerste minuut de leiding zag nemen door een ‘discutabel’ doelpunt. ,,Een kopbal van Frank Willemse werd door een verdediger uit het doel geslagen. Normaal zou dat rood en een penalty zijn, maar de scheidsrechter wilde daar zo vroeg in de wedstrijd blijkbaar niet aan en ‘loste het op’ door te constateren dat de bal de doellijn al was gepasseerd en dus een doelpunt toe te kennen.”

SAM_9207 (Small)

Amper vijf minuten later kwamen elf Wassenaarders langzij, nadat Joep Beiner een strafschop benutte. Van den Wijngaard: ,,Maar dat ze geen numerieke minderheid hadden, was voor Graaf Willem slechts uitstel van executie. Want vlak na de gelijkmaker kreeg één van hun verdedigers alsnog rood na een overtreding op Frank.”

SAM_9234 (Small)

Daarmee was de hoofdrol voor de spits nog niet voorbij, want na ruim een half uur mocht Willemse op een goede twintig meter van het Wassenaarse doel aanleggen voor een vrije trap die hij vervolgens heerlijk binnenschoot. Die 1-2 was tevens de ruststand, een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld weliswaar. Dat maakten de bezoekers al snel in het tweede bedrijf goed. Op een voorzet van Peter Wansink gleden Evert Hogervorst en een tegenstander samen naar de bal. Laatstgenoemde werkte de bal daarbij in het eigen doel. Even later tilde Daniël Coret de stand zelfs naar 1-4 en daarmee was de angel wel uit de wedstrijd.

SAM_9235 (Small)

Halverwege de tweede helft kwam Joost Spierenburg Sjoerd Hulsbos aflossen. De aanvaller was jarenlang een vaste waarde in het eerste van SJZ, speelt zijn wedstrijden tegenwoordig in het derde, maar is door Van den Wijngaard gevraagd voor een (tijdelijke) terugkeer om de personele problemen op te kunnen vangen, zoals eerder ook ‘good old’ Fred de Koning zijn comeback maakte. Vorige week, in de derby tegen Stompwijk ’92 (1-0 winst), had Spierenburg al  een basisplaats en liet hij met zijn rushes zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. En ook nu drukte hij met zijn invalbeurt zijn stempel op de wedstrijd, door met één van zijn eerste balcontacten Koen van der Meer in staat te stellen er 1-5 van te maken.

Door de riante winst heeft SJZ in de laatste wedstrijd van het seizoen voldoende aan een punt om zich te verzekeren van de vierde plaats. Die slotwedstrijd is er echter niet zomaar eentje. SJZ-Meerburg is altijd een prachtig affiche, maar de dorpsderby krijgt dit keer onverwacht een behoorlijke extra lading. Waar iedereen ervan uitging dat Meerburg dit weekend de titel zou binnenhalen, eindigde de kampioenswedstrijd van de dorpsgenoot in een enorme anticlimax. De champagne stond al gekoeld, de bloemen reeds in het water en de platte kar was van stal gehaald, maar de thuiswedstrijd tegen Nicolaas Boys eindigde in een deceptie: 0-1.

SAM_9237 (Small)

En dus gaat Meerburg komende zondag op herkansing, bij de ‘buren’. Op de vraag of Meerburg overal kampioen mag worden behalve bij SJZ, hult Van den Wijngaard zich in nevelen. ,,Dat is vragen naar de bekende weg. Wij zijn alleen met onszelf bezig en voor ons staat er in die wedstrijd volgens mij ook nog wel één en ander op het spel. Maar dat het een ‘aardig’ potje zal worden, lijkt me duidelijk. Dit is natuurlijk een scenario dat niemand had kunnen schrijven. Het belooft mooi weer te worden en ik verwacht zomaar achthonderd tot duizend man langs de lijn. Wat wil je nog meer?”

SAM_9239 (Small)

Willemse is meer uitgesproken. ,,Meerburg kampioen bij SJZ? Dag, die gaan niet winnen van ons! De week erna is prima hoor. Maar het wordt sowieso een verhit potje.”

De penningmeester van SJZ zal zich alvast in de handen wrijven. De laatste keer dat SJZ als tegenstander fungeerde in een kampioenswedstrijd, vertolkte het overigens de rol van figurant. In het seizoen 2011/2012 versloeg een ontketend Voorschoten ’97 de Zoeterwoudenaren, die destijds onder leiding van Ronald Rosdorff de tweede plaats bezetten, met niet minder dan 5-0, een eindstand die bij rust al was bereikt. Er zal SJZ veel aan gelegen zijn een dergelijk scenario dit keer te voorkomen.

SJZ: Niels van Diemen, Sjoerd Hulsbos (67. Joost Spierenburg), Guus van der Hoeven, Kevin Bos, Martijn van Rijt; Evert Hogervorst, Peter Wansink, Dave Plooij; Daniël Coret, Frank Willemse (75. Jonas Feenstra), Koen van der Meer.

SAM_9243 (Small)

Foto”s: met dank aan Peter de Goede