Derde klasse A (zondag)- Op papier had SJZ misschien een ‘makkie’ aan de thuiswedstrijd tegen Kickers ’69, maar de realiteit bleek heel wat weerbarstiger. De (tot dit weekend) medekoploper werd keihard weg gecounterd door de nummer voorlaatst, die sportpark Haasbroek met een eclatante overwinning van niet minder dan 0-5 verliet.

,,Een schande voor onze vereniging”, sprak een ontgoochelde Rob van den Wijngaard na afloop van de deceptie op het digitale platform van de Zoeterwoudenaren. De SJZ-trainer had geen goed woord over voor de wanprestatie van zijn ploeg.  ,,Hoe het kon gebeuren? Als we na twintig minuten op een 2-0 voorsprong staan is er niets aan de hand. Maar we benutten de grootste kansen niet. Bij een van de schaarse aanvallen van Kickers maken wij een blunder en het is direct raak. Tijdens de rust wist vrijwel iedere speler hoe we het na de thee moesten aanpakken. Het kwam er niet uit. Nee, ik noem dit geen offday, het was een schande.”

Voorafgaand aan het treffen in de negende speelronde in 3A, waarin drie duels waren afgelast, was het vooral de vraag hoe SJZ zich hersteld had van de klap die het vorig weekend te verwerken kreeg. In de wetenschap dat ze op pole position stonden voor winst van de eerste periode, werd er door de groenwitten afgereisd naar Voorschoten’97, waar ze aan een punt genoeg hadden om de eerste prijs van het seizoen – en in het verlengde daarvan verzekering van een nacompetitieticket – te bemachtigen. Het liep anders, want Voorschoten, dat zich in de loop der jaren ontpopt heeft tot een angstgegner van de ‘Sint Jan’, weigerde mee te werken aan een Zoeterwouds feestje: 4-1.

KDO profiteerde optimaal van die misstap en passeerde SJZ, dat de ranglijst dus nog wel mede bleef aanvoeren, op doelsaldo. Ondanks die teleurstelling begon de thuisploeg vol goede moed aan het thuisduel met de Leimuidenaren, die zichzelf – na vier opeenvolgende nederlagen – terugvonden op een dertiende (degradatie)plek.

De openingsfase was ook hoopgevend. Na een kleine tien minuten had Hans Coret namens de gastheren de 1-0 op zijn schoen, toen hij alleen op het vijandige doel afging, maar de spits moest zijn meerdere erkennen in Jeroen Tent, die de bal vakkundig van zijn voet afplukte. De Kickers-doelman bleek even daarna ook een te grote sta-in-de-weg voor Frank Willemse, die zijn inzet door Tent gekeerd zag worden.

Van de bezoekers was tot dat moment weinig vernomen, maar dat veranderde nadat Kevin Bos opzichtig in de fout ging. De aanvoerder vergaloppeerde zich aan de koud in het veld staande Niels Castenmiller, die even daarvoor de geblesseerd uitgevallen Jim van Vliet was komen aflossen. De aanvaller profiteerde dankbaar en schoof beheerst de 0-1 achter Marc van der Velde, de vervanger onder de Zoeterwoudse lat van Niels van Diemen, die aan het bezoek aan Voorschoten een gebroken pink had overgehouden.

Ondanks kansen over en weer kwam er tot aan de rust geen verandering meer in die stand. Ook na de thee golfde het spel op en neer, waarbij SJZ het spel maakte en de bezoekers er op de counter snel uit probeerde te komen. Dat lukte na ruim een uur voetballen, en andermaal was het Castenmiller die de Zoeterwoudse defensie op de pijnbank legde: 0-2.

Het was de doodsteek voor SJZ, waar het toch al broze zelfvertrouwen opnieuw een flinke deuk kreeg. De thuisploeg bleef het weliswaar proberen, maar de verwoede pogingen om er weer een wedstrijd van te maken waren eerder aandoenlijk dan serieus.

In de slotfase van het bepaald niet hoogstaande duel moest SJZ de gifbeker ook nog eens tot de laatste druppel leegslurpen. Jorn de Hollander, de offensief ingestelde rechtsback van de Leimuidenaren, prikte er nog twee in, waarna Koen Bakker nog maar eens wat extra zout in de gapende Zoeterwoudse wond strooide.

De manier waarop zijn spelers zich in de laatste minuten als makke lammetjes naar de slachtbank lieten leiden, kon de goedkeuring van Van den Wijngaard niet wegdragen. ,,Aan straftrainingen doe ik niet, maar we moeten ons wel veel meer bewust worden waar we mee bezig zijn”, liet hij, andermaal op de website van zijn club, optekenen. ,,Dit mag niet weer gebeuren. Op de training zullen we keihard moeten werken om nog zo’n optreden te voorkomen.”

Winnend collega Delano Snijders had tenslotte nog wel opbeurende woorden voor de inmiddels nummer vier van de ranglijst. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik vind SJZ één van de beter voetballende ploegen in deze afdeling. Althans, van wat ik tot nu toe gezien heb. De eerste acht wedstrijden hebben we anders gevoetbald dan vandaag. Dan maakten wij het spel en liepen we keer op keer in het mes van de counter. We kregen iedere week de complimenten voor ons verzorgde spel, maar stonden wel telkens met lege handen. Daarom had ik ervoor gekozen de rollen nu eens om te draaien en de tegenstander de bal te gunnen, om er vervolgens in de tegenstoot snel uit te komen. Dat pakte erg goed uit. Al moet ik bekennen dat Jeroen Tent ons in de beginfase met aantal fabuleuze reddingen overeind hield. Anders kan zo’n wedstrijd ook zomaar heel anders verlopen.”

SJZ: Van der Velde; De Goede (63.Van Kampen), Van der Hoeven, Bos, Van Rijt; Hogervorst, Versteegen, Griffioen; D. Coret, H. Coret, Willemse.