Derde klasse A (zondag) – ,,De buit is gelukkig binnen met deze 1-0 thuiszege tegen Stompwijk en ook al was het een verre van goede wedstrijd van onze kant, we doen hiermee hele goede zaken voor de vierde plaats. Deze geeft toch ook recht op een plek in de nacompetitie voor een plekje in de tweede klasse. En dan wetende dat we ook nog een aantal basisspelers moesten missen door allerlei omstandigheden. Maar met de winst in deze derby is het aan ons om het in de beslissende twee laatste wedstrijden af te maken om het echt een topseizoen te mogen noemen”, aldus Kevin Bos de immer in de strijd voorop gaande aanvoerder van SJZ.

S 9 (Small)

De ruim driehonderd supporters op sportpark Haasbroek in Zoeterwoude-Dorp werden zeer  gastvrij onthaald met welriekende geuren vanuit uitnodigende partytenten waar goed voor de inwendige mens werd gezorgd. Dat deze supporters in deze bijna dorpsderby elkaar vaak kenden, was ook al duidelijk bij de veel beluisterde opmerkingen over de uitzeges van SJZ bij Stompwijk’92 voor de competitie en beker met respectievelijk 3-4 en 1-3. Maar hoe zou het gaan na de laatste competitiewedstrijd van zondag 10 april?  Bos: ,,Wij verloren toen met 3-0 uit bij ASC, ongelofelijk dure verspeelde punten in de strijd om plek vier na vier eerdere aaneengesloten overwinningen. En Stompwijk wil natuurlijk de lijn van de 4-0 zege op Nicolaas Boys doortrekken. Zij willen zich natuurlijk snel veilig spelen.”

SJZ noteerde deze zondag voor het duel een vierde plek in de derde klasse A met 45 uit 25, waar de tegenstander tiende stond met 29 uit 24. Dat deze wedstrijd leeft bleek ook al uit de belangstelling bij de voorwedstrijden zeven tegen zeven van de oude, maar zeker niet vergane, glorie van beide clubs. En velen gingen vandaag gekleed met een sjaal in de bekende clubkleuren.

S 8 (Small)

Bos over de personele bezetting bij de thuisploeg: ,,Door een vakantie, blessure, schorsing en hulp bij het tweede van SJZ misten we vandaag basisspelers Danny Pieterse, Guus de Goede, Koen van der Meer en Stefan Sleyser. Deze laatste twee zijn samen toch goed voor vijftien doelpunten dit seizoen. Maar in onze selectie hebben we gelukkig goede vervangers klaar staan.”

Klokslag 14.00 uur liet scheidsrechter Booma aftrappen waar hij werd gadegeslagen door vele  toeschouwers op de zeer goed bezette tribune en op zonrijke plekken langs de lijn waar de luidruchtige ‘spionkop’ voor de SJZ-kantine voor de meeste verbale reuring zorgde. Gezien de vele geroepen speltechnische opmerkingen is dat zeker de plek waar bondscoaches worden ‘geboren’. Deze supporters stonden nog niet eens klaar op hun eigen tegel toen ze spits Enrico Geus van de uitploeg vanaf de zestien rakelings over zagen schieten. Het zou zomaar zijn veertiende van het seizoen hebben kunnen worden. Bij SJZ was het linksbuiten Joost Spierenburg, weer van stal gehaald en tegenwoordig spelend in het derde elftal, die met zijn rushes indruk maakte. Gelukkig een speler die, ook duidelijk tot vreugde van de vele thuissupporters, acties durfde te maken. Geus bezorgde wederom alle Stompwijkers kippenvel door in de vijfde minuut na een te korte terugspeelbal in de SJZ-achterhoede de bal net over het doel te lepelen.

S 4 (Small)

Het was SJZ-centrumspits Frank Willemse, tot op heden goed voor liefst vijftien doelpunten, die de jonge doelman Dennis Pronk acht minuten later kansloos liet, maar zijn kopbal ging op de buitenkant van de rechter doelpaal. ,,Het spel ging die eerste helft gelijk op zonder dat beide teams veel kansen kregen. We konden ook zeker geen gebruik maken van de stevige wind in de rug”, aldus Bos die als ‘een stofzuiger’ gelijk Willy van der Kerkhof in zijn betere voetbaljaren op het Zoeterwoudse kunstgras tekeer ging. En voordat de Zoeterwoudse haan kraaide was het voor de derde keer Stompwijk-aanvaller Geus die nu zijn snoeiharde voorzet van links door iedereen gemist zag worden.

Wie zeker niet gemist werd, was de man die met een pannetje in de hand langs de tribune schuifelde om de supporters wat aan te reiken. Waar hij blijkbaar ‘los’ was, ging hij terug naar de kantine om nieuwe voorraad te halen en verder uit te delen waar hij was gebleven. Het bleek warme, zeer verse grillworst te zijn die hij uitdeelde om alle supporters te verblijden. ,,In plaats van één varken er maar twee laten slachten deze week om jullie te kunnen trakteren”, sprak hij met een grote glimlach nadat hij met weer een lege pan zijn vet geworden vingers aflikte.

Smullen deden de vele supporters niet bij het verder bekijken van deze eerste helft. Het woord ‘saai’ was vele malen te beluisteren. Bos: ,,We speelden zeker geen beste partij en echte kansen hebben we ook verder niet kunnen realiseren.” Waar Spierenburg en Willemse bij SJZ de meest opvallende spelers waren, waren dat bij de uitploeg Geus en collega-aanvaller Nick Ammerlaan.

SAM_9202 (Small)

Het laatste kwartier was de botsing van keeper Pronk met de rappe SJZ-aanvaller Daniël Coret het enige vermeldenswaardige. Ondanks dat de reservekeeper al ging warmlopen kon Pronk verder spelen na een latere, tweede blessurebehandeling. Toen de prima en strak leidende scheidsrechter Booma voor de rust floot en spelers en begeleiders de Zoeterwoudse thee opzochten, werd het meer dan gezellig bij de partytenten. Onder prachtige muzikale klanken werd er vast en zeker over meer gesproken dan deze wedstrijd. Anders zou het binnen dertig seconden al stil zijn geworden achter ‘de spionkop’ en dat werd het nu zeker niet.

Het was keeper Pronk die in de rust aan de zijlijn werd opgewacht door zijn keeperstrainer Marco Gerrits die bij een zevental clubs, waaronder Stompwijk’92, keepers traint. Gerrits: ,,Ik heb Pronk juist verteld om meer tijd te pakken bij de spelhervattingen. Hij heeft een fantastische uittrap in zijn benen, maar door zijn haast kwam de bal zeker met de felle tegenwind vaak verkeerd terecht. En ik heb ook nog even met hem gesproken na zijn blessure. Dat opzoeken doe ik elk weekend bij alle keepers die ik train, gewoon op afstand even kijken hoe het gaat. En zoals nu praat ik kort met een keeper en anders bespreek ik het op onze eerste training.”

SAM_9197 (Small)

De trainers Rob van den Wijngaard (SJZ) en Ted van Berkel van Stompwijk’92 brachten hun teams ongewijzigd in het veld voor de hervatting. Hadden ze beiden een blind vertrouwen in hun basisopstelling om deze derby tot een goed einde te laten brengen? Wat hadden ze in de rust met hun spelers besproken? Mogelijk zat er peper in de thee van de uitploeg, want het was weer Ammerlaan die al in de eerste minuut na rust bijna het Zoeterwoudse net liet bollen; een tiental minuten later was hij net te laat om een perfecte pass van Geus binnen te tikken. Gerrits, met 25 jaar ervaring als keeperstrainer en af toe nog zijn partijtje mee keepende bij de veteranen van Kickers’69, kon het ook alleen maar beamen dat als we zouden doorspelen tot het eerste doelpunt zou vallen we de pyjama’s maar moesten laten invliegen.

Dé grootste kans leek er te komen voor Geus maar hij werd terug gevlagd en gefloten waar niet hij, maar Ammerlaan, die niet eens in balbezit was, buitenspel stond. Het vrije speelveld van SJZ lag als de Rode Zee voor Mozes zo open, maar Booma’s fluitsignaal klonk onverbiddelijk. Met nog een kwartier te gaan was het de vraag welke ploeg deze impasse zou kunnen doorbreken. Gerrits: ,,Het zou best kunnen dat Van Berkel op een gelijkspel gokt. Ze hebben immers slechte ervaringen met SJZ dit seizoen. We zullen het zien.” Opvallend bij de uitploeg was wel dat topscorer Geus alle vrije trappen nam, ook die bij de middenlijn, terwijl hij toch de beste neus bij de uitploeg voor doelpunten heeft.

SAM_9199 (Small)

Minder opvallend was de wissel in de 74e minuut van de geroutineerde en kopsterke verdediger Guus van der Hoeven door de jonge Roy Versteegen, maar de SJZ-trainer probeerde wel iets te forceren. Het was diezelfde Versteegen die één minuut later, na een schitterende voorzet van links van Spierenburg, snoeihard de bal op de rechterpaal schoot, waarna Coret in de herkansing koelbloedig de 1-0 binnenschoot. De Stompwijkers gingen zeker niet bij de pakken neerzitten, ze stroopten de mouwen op en zorgden met de kopsterke lange verdediger Tim van Rijn bij corners voor hachelijke momenten voor het SJZ-doel. Gerrits: ,,Ik zou die verdediger permanent voorin zetten. Met zijn kopkracht kan hij het laatste kwartier zeker voor gevaar zorgen. Nu is elke verre uittrap van Pronk een prooi voor één van de vier SJZ-verdedigers.”

Drie minuten voor tijd kwam eindelijk het echte SJZ van de laatste vijf wedstrijden ‘uit de voetbalkast’ door ouderwets snel druk te zetten. Spierenburg kwam na het opjagen zelf in balbezit, bereikte Willemse die met een vloeiende beweging Dave Plooij in het spel betrok die Coret weer in stelling bracht. Maar waar elke Zoeterwoudenaar zijn tweede treffer al telde, verdween de bal uit een ogenschijnlijk makkelijke positie links van de linker doelpaal tegen de afrastering. Van den Wijngaard liet in de 88e minuut invaller Corne Berg nog de linksbuitenpositie van Spierenburg innemen, maar beide teams konden geen potten meer breken.

Met deze 1-0 eindstand was het vooral opvallend dat de technische staf van Stompwijk’92 geen enkele wissel had ingebracht. Was het vertrouwen in deze basis elf zo groot of in de vijf  reservespelers in de dug-out zo klein? Bos: ,,De punten tellen en zijn perfect voor het bereiken van de vierde plek, onze doelstelling deze periode. We moeten nog twee zeer belangrijke wedstrijden spelen en dat is allereerst komende zondag uit tegen Graaf Willem II-VAC. Zij zijn nummer vijf en onze grote concurrent. Thuis verloren we met 1-3 waar we wel een topwedstrijd speelden. Het seizoen sluiten we zondag 8 mei thuis af tegen Meerburg, dat mogelijk dan al kampioen is, mooier kan toch niet. Uit verloren we nipt met 2-1. Wij zijn er klaar voor.”

Op dat moment wist de aanvoerder nog niet dat Graaf Willem II-VAC uit bij UDO op 0-0 was blijven steken waardoor SJZ nu drie punten meer heeft met één wedstijd meer gespeeld. Maar het doelsaldo van de Wassenaarse ploeg is positiever dan dat van SJZ, plus zeven tegen plus één. Bos: ,,Met Koen en Stefan er weer bij heb je die laatste twee wedstrijden wel spelers die het net redelijk makkelijk laten bollen.”

SAM_9198 (Small)

Bij het verlaten van sportpark Haasbroek bleek dat het goed zat met de georganiseerde derde helft. Een prachtig initiatief van SJZ bij alle derby’s waar vandaag met elkaar ook naar de bekerkraker Feyenoord – FC Utrecht kon worden gekeken. Samen bij SJZ voetbal kijken live of op televisie… ja gezellig! En nu op naar de festiviteiten van Koningsdag. SJZ zal die feestdag net even lekkerder in gaan dan Stompwijk dat nog vol aan de bak moet om zich veilig te spelen.

SJZ – Stompwijk’92 1-0 (0-0). 75. Coret 1-0. Scheidsrechter: Van Booma. Toeschouwers: 350.

SJZ: Van Diemen, Hulsbos, Van der Hoeven (74. Versteegen), Plooij, Bos, Hoogervorst, Coret, Van Rijt, Willemse, Wansink en Spierenburg (88. Berg).

Stompwijk’92: Pronk, Van den Bosch, Van Rijn, Van Marwijk, Van der Linden, Ammerlaan, Onderwater, Geus, Luchtigheid, Van Marwijk en Van der Salm.

Foto’s: met dank aan Gerard Bol en Peter de Goede