Derde klasse A (zondag)- Als je slecht speelt, met 3-0 wint en en passant ook nog eens de koppositie herovert, mag je niet klagen, zou je zeggen. Dat deed SJZ-trainer Rob van den Wijngaard evenwel toch, na de moeizame zege op hekkensluiter MMO. ,,Een luxe, dat besef ik me terdege. Maar het was van onze kant vooral erg matig en de tweede helft zelfs ronduit slecht. Ik heb me wel geïrriteerd, ja.”

Op papier hadden de Zoeterwoudenaren, als zijnde één van de (vele) titelkandidaten in 3A, een ‘makkie’ aan de thuiswedstrijd tegen de club die al het hele seizoen onderaan de ranglijst bungelt en pas vier punten bij elkaar sprokkelde. Tegelijkertijd hanteert MMO een speelwijze die absoluut niet de schoonheidsprijs verdient, maar die ze wel uiterst lastig te bestrijden maakt. Het is een soort karikatuur op voetbal, met een ‘handbalverdediging’ die ‘de bus parkeert’, lange halen, snel thuis en vaak een eenzame spits die op goed geluk achter al die lange likken vanuit het achterveld aanrent.

Zoals verwacht dicteerde SJZ vanaf de eerste balomwenteling het duel op de eigen Haasbroek volledig. Het percentage balbezit wordt op dit niveau niet gemeten, maar zal toch zomaar rond de 75 procent hebben kunnen liggen. Het spel van de Sint Jan was echter te fantasieloos om de hechte Hoogmadese defensie écht te verontrusten.

Dat er een dood spelmoment aan te pas moest komen om de ban – vlak voor rust – te breken, was dan ook veelzeggend. Specialist Frank Willemse schaarde zich achter een vrije trap, zag zijn inzet in eerste aanleg nog door de uitstekende Albin van Wieringen uit het doel geronseld worden, maar in de rebound was ook de MMO-goalie kansloos op de heerlijke poeier van Marc Griffioen. ,,Dat was echt een geweldig doelpunt”, zo had Van den Wijngaard toch nog wel iets gezien om zich (in positieve zin) over op te winden.

Opwindend waren zeker ook de wissels die de aan zijn derde en laatste seizoen op de Haasbroek bezig zijnde trainer hanteerde. Halverwege het tweede bedrijf kwam Jari van Kampen de doelpuntenmaker vervangen. Met het pas 16-jarige talent kwam er meer schwung in het elftal van de groenwitten. Minimaal zo opvallend was echter het inbrengen van good old Wouter van der Hoeven. Ruim 3,5 jaar na zijn officiële afscheid, op 12 mei 2013, maakt de inmiddels 37-jarige routinier noodgedwongen zijn rentree in de Zoeterwoudse hoofdmacht. Het had alles te maken met de personele problemen in de toch al smalle selectie waarmee Van den Wijngaard te kampen heeft. Het verleidde de verdediger, in navolging van de eveneens afgezwaaide Joost Spierenburg en Fred de Koning, die al eerder in het seizoen hun opwachting maakten, tot een incidentele terugkeer. Saillant detail: toen Van Kampen (2000) geboren werd, was de toen 20-jarige Van der Hoeven al een vaste waarde in SJZ 1.

SJZ had na rust overigens zijn handen vol aan het ‘hotseknotsebegoniavoetbal’ van de bezoekers. Van den Wijngaard: ,,Zij gooiden het over een nóg opportunistischere boeg en daar werden wij nogal onrustig van. Het was aan Marc van der Velden (de jonge vervanger van de geblesseerde Niels van Diemen, red.) te danken dat het geen 1-1 werd, want vlak voordat wij de 2-0 maakten, kregen zij nog een levensgrote kans op de gelijkmaker, die hij fantastisch pakte.”

Pal erna leidde zowat de eerste écht vloeiende SJZ-aanval – eentje over diverse schijven, waarvan Roy Versteegen het eindstation was – tot een verdubbeling van de voorsprong en daarmee de ‘Vörentscheidung’. Dat Evert Hogervorst er in de blessuretijd ook nog 3-0 van maakte, was leuk voor hem en de statistieken, maar deed eigenlijk niet meer ter zake.

Komende zondag gaat SJZ, als nieuwe lijstaanvoerder, op bezoek bij de ploeg die het dit weekend onttroonde. Door de verrassende nederlaag van KDO bij Nicolaas Boys, zakte de club uit De Kwakel van plek één naar plek vijf, al is het virtueel nog wel medekoploper (19 uit 10 om 22 uit 11). ,,KDO is voor ons een mooie uitdaging”, blikte Van den Wijngaard op het digitale thuis van de Zoeterwoudenaren vast vooruit. ,,We kunnen bewijzen dat we niet voor niets zo hoog staan. Daarna krijgen we Alphen op bezoek. Dus nog twee heel pittige wedstrijden voordat we een paar weken vrij hebben. Tegen MMO speelden wij wel degelijk, maar in een veel te traag tempo. We gaven niets weg, creëerden kansen maar verzaakten in de afwerking. In de tweede helft werd het voetbal alsmaar slechter. Het duurde veel te lang voordat we ons overwicht in doelpunten hebben uitgedrukt. De winst is overigens echt niet altijd vanzelfsprekend. Als je hoog op de ranglijst staat geeft iedere tegenstander wat extra’s.”

Opstelling SJZ: Marc van der Velde; Guus van der Hoeven, Kevin Bos, Roy Versteegen, Dave Plooij (80. Wouter van der Hoeven), Evert Hogervorst, Marc Griffioen (67. Jari van Kampen), Stefan Sleijser; Daniël Coret (90. Nadr Outeian), Hans Coret, Frank Willemse.