Derde klasse A (zaterdag)- ,,Het is bij Kagia en Lugdunum net als met Ajax en PSV, gewoon de laatste twee competitiewedstrijden winnen en verder afwachten wat de andere teams doen. Meer kunnen we niet doen om mogelijk nog een rol te kunnen spelen bij mogelijke promotiewedstrijden richting de tweede klasse”, aldus de verdedigers Aron Driessen van de thuisploeg en Peter du Prie van de Leidse uitploeg. Na de thuisnederlaag van 1-3 van Kagia tegen Lugdunum zitten de Leidenaren in een flow waar de Lisserbroekers voor de vijfde keer op rij dure punten verspeelden.

Trainer Anton Wijsman had er alle hoop op dat na vier mindere wedstrijden nu tegen Lugdunum het negatieve tij kon worden gekeerd. Driessen: ,,We speelden zeker de eerste dertig minuten een goede pot voetbal. Je weet dat het erin zit, want daar hebben we de spelers voor en ook spelers die het net kunnen laten bollen. We gingen er ouderwets bevlogen in. En zo scoorde Mark Zonneveld na een half uur de meer dan verdiende 1-0.” Dat was zijn tiende alweer van dit seizoen.

Du Prie: ,,Met Lugdunum speelden we, en ik zeg het eerlijk, een rommelig eerste half uur. Met wat aanpassingen waren we eindelijk in staat om ons beter te wapenen tegen de jonge Kagia-spelers die er altijd, en zeker thuis, fysiek en bevlogen in gaan. Maar na de 1-0 kregen we het heft meer en meer in handen. Gaaf om te zien hoe alert onze vleugelspits Adam Atif de rebound intikte en voor de gelijkmaker zorgde. Die rebound kwam tot stand omdat de Kagia-doelman een machtig schot van onze Leidenaar pur sang Tim de Cler niet klem kreeg.” Maar er was ook een grote kans om met een Leidse voorsprong de kleedkamer op het altijd gezellige sportpark Lisserbroek aan de Kikkerbeetstraat op te zoeken in de rust. ,,De één op één-situatie van Sergio Vrede met hun doelman werd door een redding met een uitschuifbeen een corner en geen bron van Leids gejuich”, aldus de immer enthousiast vertellende verdediger Du Prie.

,,Lugdunum speelde ook lekker aanvallend voetbal en dat kon ook op dit veld waar we uit in Leiden op het echte gras meer moeite hadden om technisch verzorgd voetbal op het netvlies van alle supporters te presenteren. We kregen best wat kansjes in de tweede helft, maar het was toch Lugdunum dat een voorsprong pakte”, volgens de vlot vertellende Driessen van Kagia. Du Prie: ,,Het werd een middagje ‘genieten van Vrede’ want hij zorgde voor de in mijn ogen dik verdiende 1-2 door heel alert een rebound in te schieten. En in de slotminuut zorgde hij warempel ook nog voor de 1-3 eindstand.”

Voor de vijfde keer op rij werd het voor Kagia een minder en niet verwacht resultaat. Driessen: ,,Deze derde periode maken we het elke keer mee dat het ‘net niet’ is waar het eerder dit seizoen allemaal wel goed ging. Maar met nog twee wedstrijden te gaan moet de hoop in een goede afloop er wel blijven. Na deze thuisnederlaag kan ik me best voorstellen dat de motivatie een knauw krijgt.”

,,Ik denk dat we met Lugdunum gewoon net een tikkie slimmer zijn en meer ervaring hebben dan Kagia. Dat zag je ook in de duels terug deze wedstrijd. Binnen de lijnen ontstond er af en toe ook een wat grimmiger sfeer. Kagia gaat er als vanouds natuurlijk lekker stevig in wat de duels betreft. En deze scheids liet wel wat op zijn beloop als een sliding bijvoorbeeld wat te laat werd ingezet”, als de Leidse verdediger. Du Prie: ,,Ik wil zeker de invalbeurt van Jerry Matahelumal benadrukken die Said Ajar mocht vervangen en dat perfect deed. Met twee assists, zorgde hij voor een doelpuntrijke kentering in deze strijd.”

Met nog twee wedstrijden te gaan kan er met Kagia op plek vier met 42 uit 24 en Lugdunum op plek vijf met 41 uit 24 nog van alles gebeuren, mits ze beiden de laatste wedstrijden gaan winnen. Kagia-trainer Wijsman zal mogelijk de ketel met toverdrank van Asterix en Obelix moeten inhuren om zijn jonge selectie weer op het goede spoor te kunnen krijgen. Voor Kagia wacht thuis komende zaterdag Zwammerdam, negende op de ranglijst, en in het slotweekend is er de uitwedstrijd tegen BSC’68, zevende in deze derde klasse A. Deze ploeg speelt komende zaterdag thuis tegen Lugdunum waarna NSV’46, twaalfde op de ranglijst, de Leidse selectie van de trainers Jan Wansink en Henk de Cler zal ontvangen met opgestroopte sportmouwtjes.

Waar het tot zal leiden, dat weten we zaterdag 14 mei. Du Prie: ,,Wat ik wel zeker weet, is dat we zaterdag 11 juni op het vijfde event van Leiden Amateur Voetbal alles eraan zullen doen om in de Leidse derby tegen UVS in de halve finale als overwinnaar uit de strijd te komen. Ook een prachtige voetbalmeeting bij FC Rijnland om naar uit te kijken.”

Een heldere zienswijze want reëel gezien zal het er na zesentwintig competitiewedstrijden wel op zitten voor Kagia en Lugdunum. Op dit moment ligt het namelijk voor de hand dat BSC’68, CVC Reeuwijk en Koudekerk aanspraak gaan maken op een ticket voor het toetje. De Benthuizenaren, BSC’68 derhalve, is al zeker van extra wedstrijden.

Kagia – Lugdunum 1-3 (1-1). 1-0 Zonneveld, 1-1 Atif, 1-2 Vrede, 1-3 Vrede.

Basisopstelling Kagia: Van der Niet, Driessen, Robelus, Hogewoning, Malhi, Van der Schinkel, Sluymer, Lamboo, Imanse, Zonneveld en Ligtenberg.

Basisopstelling Lugdunum: Wassenaar, C. Isitir, Brandt, Heijmans, Vrede, Du Prie, Schaafstra, A. Atif, O. Isitir, De Cler en Ajar.

 

 

Gerard Bol.