Derde klasse A (zondag)- ,,Deze groep wordt steeds hechter”, constateerde FC Rijnland-trainer Paul Pikaar na de 2-2 in eigen huis tegen avv Alphen. De trotse Leidenaar had zichtbaar genoten van wat zijn spelers zojuist op de mat hadden gelegd, al vergaten ze zich maximaal te belonen door een hoger rendement te halen uit de vele kansen die gecreëerd werden.

De wedstrijd in de Mors was er eentje tussen twee ploegen die in staat geacht moeten worden een significante rol van betekenis te gaan spelen in de zondagse derde klasse A. Al had het zelfvertrouwen aan beide kanten recent wel een deukje opgelopen. Zo verloren de Alphenaren hun laatste twee duels met minimale cijfers en ging Rijnland een week eerder – op 2 oktober, een causaal verband valt niet uit te sluiten – nog kopje onder bij het toch wel verrassend aan kop gaande SJZ (4-2).

Het leken de bezoekers te zijn die de kater vlotjes van zich af zouden spoelen, want vanaf de aftrap was het al raak. Een lange bal werd doorgekopt door Aatif el Bouny, die vervolgens Dennis Uithol aan het werk zette. Die bedacht zich geen moment en schoof de bal na grofweg tien seconden spelen gedecideerd achter Rijnland-doelman Mario van der Pluijm.

Een dramatische start, die de thuisploeg vreemd genoeg alleen maar goed deed. Pikaar: ,,We waren meteen wakker geschud en hadden zoiets van: oké, we kunnen aan de bak vandaag. We gaan met z’n allen eens flink gas geven.”

FC Rijnland schakelde dus een tandje bij en greep de tegenstander in het vervolgd van de wedstrijd stevig bij de lurven. Bijna meteen lag de gelijkmaker al in het netje, maar de paal voorkwam succes voor de gastheer, terwijl ook Alphen-goalie Rick de Vries zich een sta-in-de-weg toonde.

Waar de gastheer domineerde, waren de gasten dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Een vrije trap van Marwan Fennich miste de bovenhoek op een haar na. Vijf minuten voor rust liet Wim de Bolster namens de Rijnlanders zien hoe het wel moet. En hoe! Vanaf een meter of dertig swingde hij de bal snoeihard, maar veel effect en gevoel, in de kruising. ,,Wat een wereldgoal”, genoot Pikaar. ,,Ik loop al even mee, maar ik heb zelden zo’n mooie vrije trap genomen zien worden. En dat terwijl Wim niet eens een specialist is. ”

Pikaar had toch al niets dan lof over voor zijn spelers, die de toch serieuze opponent tot diep in de tweede helft hun wil oplegden. ,,We creëerden legio kansen en speelden echt een geweldige wedstrijd. Het is alleen jammer dat we dat enorme overwicht niet in de score uit wisten te drukken. Althans, niet genoeg. Want in plaats van een magere 2-1 voorsprong hadden we wel naar 4-1 of 5-1 moeten uitlopen.”

Het was Koos de Haas die zijn ploeg, op aangeven van Boudewijn Kamphues, aan de leiding bracht. Al ging daar een grove fout van Alphen-verdediger Jorn Smits aan vooraf. ,,Hij wilde de bal op zijn keeper terugspelen, maar deed dat te zacht”, zag Pikaar. ,,’Boudy’ was alert, onderschepte ‘m en legde breed op Koos, die de bal voor het intikken had.”

Dat het uitgerekend de flegmatieke buitenspeler was die Rijnland een voorsprong bezorgde, deed Pikaar al eveneens goed. ,,Koos heeft de naam een moeilijke jongen te zijn, maar ik merk daar oprecht niets van. Hij is heel gedreven en werkt keihard. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook op de training. Echt een voorbeeld voor anderen. Van alle spelers maakt hij ook de meeste progressie. Een jongen waar FC Rijnland nog heel veel plezier aan gaat beleven.”

De oud-trainer van onder meer VV Leiden en Alkmania zag hoe de pijp bij zijn ploeg in de slotfase leeg raakte. ,,Alphen was conditioneel sterker, maar dat kwam ook wel omdat hij in de eerste zeventig minuten heel veel in de wedstrijd geïnvesteerd hadden. Daar betaal je dan in de slotfase de tol voor. Nadat zij (door een doelpunt van Fennich, RT) op 2-2 waren gekomen, was het voor ons een kwestie van overleven en maakte Alphen nog de meeste aanspraak op de winnende treffer. Maar overall verdiende er maar één ploeg om te winnen en dat waren wij.”

,,Het is echt mooi om te zien hoe wij als team gegroeid zijn. Het wordt ook steeds meer een hechte vriendengroep en dat is toch de basis om goed te kunnen presteren. Het is een genot om deze jongens te mogen trainen. We spelen iedere week met heel veel passie en hebben gewoon heel veel kwaliteit. FC Rijnland staat voor mooi voetbal. We willen het publiek vermaken. Volle bak naar voren, dat is de weg voor ons. En wat mij betreft ook op de ranglijst. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze groep mee gaan doen in deze afdeling. De toekomst van FC Rijnland ziet er rooskleurig uit.”

Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Wassenaar, Van Noort, Cerdijn, Oomen, Habraken, De Haas, Koelink, De Bolster, Kamphues, Kromwijk.