Derde klasse A (zaterdag)- De druilerige en gure weersomstandigheden van het afgelopen weekeinde hebben ook Lugdunum niet geïnspireerd tot grootse daden. Wat heet. Tegen het laag geklasseerde WDS stapten de Leidenaren uiteindelijk met een 4-1 nederlaag van het natte veld. En dat terwijl de groenwitten bij rust nog met 0-1 voor stonden door een doelpunt van Sergio Vrede. Oud-international en tegenwoordig speler van Lugdunum Tim de Cler was duidelijk: ,,Vandaag zijn we door de ondergrens gezakt.”

Hoe kan het dat je bij rust nog aan de leiding gaat met 0-1 en uiteindelijk toch met een ruim verlies Driebruggen verlaat? De Cler: ,,In de tweede helft hebben we het op kinderlijke wijze weggegeven. Binnen zes of zeven minuten stonden we met 2-1 achter door lullige fouten van onszelf en vervolgens  konden we onze rug niet rechten. We speelden zonder enige gedachte, er was geen communicatie en afspraken werden niet nagekomen. In de eerste helft speelden we ook al niet goed maar dat we hier nu met 4-1 verliezen moeten we onszelf kwalijk nemen. Overigens was het een volkomen terechte nederlaag ondanks dat we veel meer kwaliteit in onze selectie hebben.”

De oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord wil de omstandigheden niet de schuld geven: ,,Toen we voor rust wind mee hadden eindigden alle lange ballen in de handen van hun keeper. Normaal gesproken worden we in de tweede helft met wind tegen gedwongen om te voetballen en dan zijn we ook op ons best, maar zoals gezegd kwamen we dus al snel met 2-1 achter. Toen gaven we het op. Dit was zeker onze slechtste wedstrijd van het seizoen en dat is zonde, want dit verlies tegen WDS hadden we zeker niet ingecalculeerd.”

Het gaat na de winterstop sowieso al niet heel voortvarend met Lugdunum. Inmiddels is het gat met de bovenste plaatsten te groot en moeten de Leidenaren nu toch echt naar beneden gaan kijken. Het gat met de degradatiestreep is nog steeds negen punten, maar De Cler waarschuwt zijn ploeggenoten dat iedereen zich nu wel even achter de oren dient te krabben. Uit de vier wedstrijden na de winterstop werd maar één punt gepakt, nota bene tegen lijstaanvoerder DoCoS. De Cler hierover: ,,Tegen de hooggeplaatste teams doen we altijd goed mee, maar tegen de laagvliegers hebben we het moeilijk. Of dat te maken heeft met motivatie? Wellicht wel. Feit is dat zeker na de winterstop het niet goed gaat. Een verklaring daarvoor is onze trainingsopkomst, die is de laatste weken erg laag. Als dat niet verandert zullen we blijven verliezen dus ik denk dat het voor iedereen in de selectie tijd wordt om harder te trainen en dat er afspraken gemaakt gaan worden. Misschien kunnen we dan nog gewoon meedoen om de derde periode. Ik zie niet in waarom niet.”

Over zijn eigen toekomst is Tim de Cler nog niet zeker. ,,In principe speel ik volgend jaar nog op de Kikkerpolder. Maar of ik blijf ligt wel aan het restant van dit seizoen. Als er te weinig mensen komen trainen dan heb ik er geen zin meer in. Ik weet dat onze selectie de kwaliteiten heeft, maar we moeten wel harder gaan werken.”

De volgende speelronde staat gepland op 5 maart en dan neemt Lugdunum het thuis op tegen een andere laagvlieger, namelijk Rohda ’76. Lugdunum is dus gewaarschuwd. Komende dinsdag komen de Leidenaren in actie voor de Koetshuis Cup. Dan wacht de uitdaging in Valkenburg tegen eersteklasser Valken’68.